Annonce
Annonce

Pensionsselskab satser milliarder på klima

Egon Kristensen, MP Pensions bestyrelsesformand. Foto: MP Pension Fold sammen
Læs mere

MP Pension har sat fem milliarder af medlemmernes pensionspenge i en klimapulje. Med puljen vil pensionskassen understøtte indsatsen for at holde den globale temperaturstigning på under to grader. Det er den samme målsætning, som 196 lande blev enige om ved COP21 i Paris i 2015.

Sponseret af MP Pension

Af Uffe Vind

”Som bestyrelse har vi sat os dette mål, og vi har forpligtet os på at rapportere om det hvert år. Så vi har som den første pensionskasse i Danmark udgivet en klimarapport,” fortæller Egon Kristensen, der er bestyrelsesformand i MP Pension (Pensionskassen for Magistre og Psykologer).

Pensionskassen har i øjeblikket over to milliarder i grønne og klimavenlige investeringer og appetit på mere, forklarer formanden og siger:

Hverken sort eller grøn
Trods milliardsatsningen på klimavenlige investeringer erkender pensionskassen samtidig, at grøn energi først kan tage helt over fra sort energi om en årrække. Derfor har pensionskassen valgt ikke at sælge alle sine aktier i olie- og gasselskaber, men i stedet benytte ejerskabet til at trække de fossile selskaber i den rigtige retning. Rene kulselskaber holder MP Pension sig fra.

”Vi har på mange generalforsamlinger i de store selskaber været med til at sikre selskabets fokus på klimaudfordringen. Nogle steder ved at sammenkæde topledelsens løn med fremskridt på området,” siger Egon Kristensen.

Heller ikke sort-hvidt
Det aktive ejerskab i fossilselskaberne er et eksempel på de dilemmaer, MP Pension og andre investorer kan komme til at stå i. Sælger MP Pension aktierne, bliver de bare købt af andre, og det får klimaet det ikke bedre af.  Omvendt, ved at blive sikrer MP Pension sig retten til indflydelse i det enkelte selskab.

Egon Kristensen, MP Pensions bestyrelsesformand

»Vores investeringsfolk arbejder målrettet på at øge ekspertisen på klimaområdet, så der vil løbende komme flere klimainvesteringer til.«


I MP Pension har bestyrelsen valgt at inddrage medlemmerne i en dialog om nogle dilemmaerne. Der har været dialogmøder om klimaudfordringen to steder i landet, og der kommer to om børnearbejde og to om tobaksinvesteringer.

”Dialogmøderne er værdifulde for os som bestyrelse. Vi får medlemmernes syn på tingene, og medlemmerne får nogle nuancer på problemstillinger, som umiddelbart kan se simple ud. Jeg glæder mig eksempelvis meget til at høre Mellemfolkeligt Samvirkes og Red Barnets perspektiv på børnearbejde. Samtidig kan vi fortælle om, hvordan vi ser på det som investor,” siger pensionskasseformanden og fortsætter:

”En meget stor fordel ved dialogmøderne er, at der er tid til at tage debatten. På vores generalforsamlinger har vi i flere år haft debatter om salg af aktier i fossilselskaber, og med et stramt program og afstemninger ryger der let nogle nuancer.”

Ved dette års generalforsamling var der klart flertal for Egon Kristensen og den øvrige bestyrelses linje om ambitiøse klimainvesteringer og om at udøve aktivt ejerskab i fossilselskaber fremfor at sælge.

Næste gang Egon Kristensen får en indikation af, om medlemmerne er enige med ham, er ved bestyrelsesvalget til december, hvor han og en kollega er på valg.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her