Annonce
Annonce

Patienternes egne data kan revolutionere sundhedsvæsenet

Foto: Ard Jongsma/Still Words Fold sammen
Læs mere

Af Katrina Feilberg, sundhedspolitisk chef, Dansk Erhverv

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Innovation i sundhedssektoren'. Se alle artikler her

For cirka 10 år siden, var de færreste, der havde hørt om app’s. Altså sådanne nogle app’s som vi alle sammen har på vores mobiltelefoner og som for eksempel hjælper os med at være i kontakt med hinanden, betale i butikken og stoppe med madspild. Dengang var det nye og smarte, at man kunne komme online med sin telefon og gå på internettet på nogenlunde samme måde, som man kunne med sin computer.

Ingen havde forestillet sig, hvor hurtigt det ville gå. At der her 10 år efter findes flere millioner af apps. Vi lever nu i en tid, hvor telefonen ikke bare er en telefon, men er en livline, som vi ikke kan undvære.
Ens smartphone, som en telefon jo hedder nu om dage, er jo tæt på at være den eneste ting, som man absolut ikke har lyst til at glemme, når man går ud ad døren om morgenen.

Indenfor sundhed er mobiltelefonen gået fra, at det var noget som for eksempel skulle holdes langt væk fra hospitalsafdelinger på grund af fare for påvirkning af instrumenter, til at telefonen i dag er blevet et brugbart instrument til forebyggelse, diagnose og behandling af sundhed.

Hver eneste dag popper nye sundheds-apps frem. De tilbyder monitorering af personers sundhedstilstand.  Det gælder fra alt fra modermærkescanning, måling af hjerterytme og puls til app’en, der er koblet til sensorer og indopererede pacemakers, og som hele tiden kan give dig et billede af din sundhedstilstand.

Hjælper psoriasis -patienter
MyPso er en app, der gør det muligt for psoriasispatienter at registrere deres trivsel og symptomer samt identificere, hvad der udløser symptomer. Derudover kan brugerne af app’en sammenligne og netværke med andre psoriasis patienter.

”Vores undersøgelser viser, at personlig registrering er afgørende for at kunne styrke dialogen med sundhedspersonalet. Det kan for eksempel være den praktiserende læge. Dernæst hjælper de personlige data patienten til at opnå et bedre kendskab til og forståelse for den specifikke sygdom, herunder sammenhæng med egen livsstil, og hvad der udløser samt detaljer om selve sygdomsudbruddet,” siger Jacob Gliemann Larsen fra Bridgeit.

Enormt potentiale i sundhedsdata
Kommunerne og regionernes analyse- og forskningsenhed KORA konkluderer i en aktuel rapport, at informationsrevolutionen er en af Megatrendsene inden for sundhed. Vi ser allerede nu, at mængden af information, som borgerne selv opsamler via app’s og udstyr, som i stigende grad kan tale med omverden, eksploderer. Alle disse data vil i fremtiden give fantastiske nye muligheder og medføre en markant ændring af sundhedssektoren, hvis de bliver bragt i spil på den rigtige måde.

”Der er er en enormt potentiale i den sundhedsdata, som borgerne selv indsamler, hvis den bliver bragt i spil i sundhedsvæsenet. Big Data og Machine Learning gør, at vi kan håndtere data på en helt ny måde i fremtiden. Borgerne kan blive mere selvhjulpne, og vi kan opdage og behandle sygdomme langt hurtigere, fordi borgernes sundhedsdata fanger de allertidligste indikationer af, at noget er galt,” siger Martin Jensen Buch, chefkonsulent fra IT-Branchen.

Ny mærkningsordning?
Martin Jensen Buch peger på, at der kan være brug for en ny offentlig mærkningsordning, som gør det nemmere for forbrugerne og som guider dem igennem app-junglen.

”Det vil naturligvis stille nye krav til samspillet med de private aktører, der udvikler den nye teknologi. Det er nemt som borger at fare vild i de mange 100.000’ene sundhedsapps. Bygger app’en anbefalinger på lægefaglig viden, er der styr på sikkerheden og hvem kan se dine data?” Lyder det fra Martin Jensen Buch.


Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Innovation i sundhedssektoren'. Se alle artikler her