SPONSERET INDHOLD

Overraskelse og spænding - vælg det rigtige tv til dit barn

Der findes mange gode film og tv-serier, som børn kan have stor glæde af at opleve. Se her, hvad eksperten mener, man som forældre skal gå efter, når man vælger kvalitetsindhold til sit barn.

Gode film eller tv-serier til børn skal være fængende - Ronja Røverdatter holder stadig. Foto: C More Fold sammen
Læs mere

En god film eller tv-serie til børn har en række fællestræk, som gør en forskel i forhold til om børn synes godt om det, eller ej. Det kan være spændingen, når det hæslige monster sniger sig ind på den modige hovedperson – og vupti! Hjælperne ankommer i sidste sekund, inden katastrofen bryder ud.

”Der er vigtigt med nogle overraskelsesmomenter. Børn kan godt lide spændingen, de kan godt lide at se filmene flere gange, blive overrasket undervejs – også selvom de ved, hvad der skal ske, så er der noget særligt over forventningen og noget trygt i at vide, at det ender godt igen”, siger Helen Lyng Hansen fra hele Danmarks NetSundhedsplejerske.dk. Med en uddannelse som sygeplejerske og sundhedsplejerske har hun i en lang årrække arbejdet med børn i sundhedsvæsenet og opbygget stor indsigt i deres verden.

Fantasi, følelser og humor
Historien skal selvfølgelig også være fængende.  En central ting i den forbindelse er, at børn kan spejle sig i fortællingen, og der må gerne være nogle ting, som barnet kender fra sin hverdag, dog stadig med et tvist, så barnet lærer noget.

”Det kan f.eks. være ’børnene mod de voksne’, ’søskende der hjælper hinanden’, ’krav/prøvelser som man skal leve op til - og som er svære, men som lykkes’,” uddyber Helen Lyng Hansen.

Se Astrid Lindgrens populære serier her – Prøv 14 dage gratis

Spiderman og en pungrotte, der plaprer løs, huse af lavet af pandekagedej og skjulte verdener dybt i jordens indre. Kvalitetsfilm og tv-serier til børn er kendetegnet ved, at de forstår kunsten at appellere til børns levende fantasi og drømme.

”Det kan være drømme om at være superhelt, eller drømmen om at kunne svømme under vandet som en havfrue. Det kan også være historier med dyr der taler. Det er sjovt, når dyr bliver menneskeliggjort på den måde,” siger Helen Lyng Hansen.

Børn elsker at grine af den skøre trold, der børster tænder i rød sodavand, men de har også glæde af at blive rørt på hele følelsesregisteret.

”Humor er vigtigt for børn, og børn kan ofte grine af ting, som vi voksne synes er for fjollede. En god film får ofte alle følelser i spil. Børn identificerer sig med personerne i filmen og føler med dem, de glædes med dem, bliver vrede sammen med dem og græder over det sørgelige, de oplever. At alle slags følelser kommer i spil er også med til at gøre en film eller serie god,” pointerer Helen Lyng Hansen.

Følg Medierådets anbefalinger
Der er stor forskel på, hvilken type film og tv, som en treårig og en seksårig har glæde af at opleve. Børns udvikling de første leveår er så rivende, at det er vigtigt at tage højde for barnets alder, når man vælger film og tv-serier til sit barn.

”For børn i 3-4 års alderen, der er meget konkret tænkende, kan nogle film godt virke skræmmende, fordi barnet i den alder stadig har svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed. En film der f.eks. handler om legetøj der bliver levende om natten, kan derfor godt skræmme et barn og gøre, at barnet får svært ved at sove.  For hvis legetøj kan blive levende om natten, kan barnets legetøj så også det. Her er det vigtigt, at man ser filmene sammen med sit barn og taler med barnet om, hvad der er virkeligt, og hvad der blot er film,” siger Helen Lyng Hansen.

Hun gør opmærksom på, at man med fordel kan kigge på Medierådets anbefalinger.

”Medierådet fastsætter aldersgrænser på film. Film kan være ”tilladt for alle”, film kan også være for børn fra f.eks. ”3” år, ”6 år”, ”10 år” osv. og det kan give en indikator af, hvorvidt filmen er god for barnet eller måske indeholder nogle elementer, der kan være skræmmende og skabe utryghed og angst hos barnet.”

Se Astrid Lindgrens populære serier her – Prøv 14 dage gratis

Se film og tv sammen med dit barn
Det er vaskeægte familiehygge, når store og små sætter sig tæt sammen i sofaen og nyder en god film eller tv-serie. Helen Lyng Hansen kan varmt anbefale, at man netop gør noget ud af at se film og tv-serier sammen med sit barn, så det bliver en dejlig fælles oplevelse.

”Det rigtig hyggeligt at se film og tv sammen. Hvis der netop er tale om kvalitet, så vil de fleste voksne ofte også synes, det er en god film eller serie at se. Som med alt andet, er det jo en balance, og det er vigtigt, at vi også laver ting sammen med vores børn, som ikke foregår foran en skærm.”

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.