Annonce
Annonce

Opskriften på flere kvindelige topledere: Rollemodeller og fleksibilitet

”Jeg tror på, at der i fremtiden bliver brug for en mere dialogbaseret, kreativ, intuitiv og relationsopbyggende ledelsesstil på topniveau,” mener Ledernes vice­administrerende direktør. PR-foto: Bodil Nordestgaard Ismiris Fold sammen
Læs mere

Der er ambitioner om en toppost hos en fjerdedel af alle ledere. Der er dog ikke kamp om pladsen blandt kvinderne i lige så høj grad som hos mændene, viser en ny undersøgelse fra Lederne. Her er der samtidig klare holdninger til, hvordan billedet kan blive vendt.

Af Katrine Krebs

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her

Mens 32 procent af alle mænd i lederstillinger stræber efter en toppost, gælder det kun for 17 procent af kvinderne i tilsvarende stillinger. Ifølge Ledernes lønstatistik 2016 er der ellers fint plads til flere kvinder på direktionsgangen, da kun 17 procent af de danske topledere er kvinder. 83 procent er mænd.

»Det afspejler, at der er høje ambitioner blandt ledere, når en fjerdedel af dem stræber efter en toppost. At det i mindre grad er kvinderne end mændene er imidlertid ikke optimalt i en tid, hvor alt peger på, at diversitet er en af de afgørende veje til vækst,« mener Ledernes viceadministrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris.

Fokus på lederegenskaber
Data fra Lederne har udgjort en del af fundamentet for en større undersøgelse om ledere og kønsstereotyper fra Aarhus Universitet. Heri ligger formentlig en del af forklaringen på, at kvindernes toplederambitioner ligger under mændenes.

»Toplederne er overvejende kendetegnet ved maskuline ledelsesegenskaber, og derfor er identifikationen størst for de mandlige ledere modsat deres kvindelige ligestillede, der har en tendensen til at bedømme sig selv lavere på deres maskuline lederegenskaber,« forklarer Ledernes vice­administrerende direktør med udgangspunkt i undersøgelsen og fortsætter:

»Særligt kvindelige ledere længere nede i hierarkiet, identificerer sig primært med de feminine egenskaber. Det er muligvis med til at afholde nogle af de mange dygtige, kvindelige mellemledere fra at gå efter en stilling som topchef, når de ikke ser de feminine egenskaber repræsenteret i topledelserne.«

Bodil Nordestgaard Ismiris, Viceadministrerende direktør i Lederne

»For at tiltrække kvinderne er rollemodeller og fleksible forhold nogle af de vigtigste faktorer.«


Flere om ansvaret
Ud over hver enkelt kvindes individuelle ansvar med at ville og turde stræbe efter toppen, har Ledernes frontfigur et par bud på, hvem der i øvrigt har et ansvar at løfte.

»Først og fremmest er det virksomhederne, der skal skabe forudsætninger for en alsidig topledelse. For at tiltrække kvinderne er rollemodeller og fleksible forhold nogle af de vigtigste faktorer. I forhold til de fleksible forhold spiller også regeringen en rolle, for her ligger for eksempel muligheden for at øge fradraget for serviceydelser i hjemmet.«

Ud over at muligheden for at få hjælp i hjemmet til praktiske gøremål bliver mere økonomisk tilgængelig, minder Bodil Nordestgaard Ismiris om det personlige ansvar. Konkret at hver familie er klar til at tage imod assistance og ikke absolut vil gøre alting selv.

Til regeringen sender hun også en opfordring om gennemsigtighed og indsigt i de større danske virksomheders diversitetspolitik og ikke mindst reelle handlinger på området, så kandidater kan vurdere, hvor attraktive de forskellige virksomheder er.

Medier og teknologi
»Benchmarking er utroligt effektiv, for åbenlyse sammenligninger får de fleste til at stramme sig an. Også medierne spiller en stor rolle. Både i forhold til hvilke historier de fortæller, og hvordan de fortæller dem,« siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Som eksempel fremhæver hun en overskrift fra den engelske avis Independent, hvor den tidligere premierminister Theresa May får ansvaret for at have sat kvinder i politik årtier tilbage på grund af sin inkompetence.

»Vi ville aldrig se sådan en overskrift om Donald Trump eller en anden mandlig politiker, uanset hvor meget grund der var til det. Det er en engelsk avis, men mediernes tone, vinkling af historierne og spørgsmål til kvindelige topledere er stort set den samme i hele Europa.«

Til trods for at der er plads til forbedring, ser Ledernes direktør positivt på fremtiden i forhold til at få flere kvinder på de danske topposter. Især den teknologiske udvikling, mener hun, kan hjælpe på vej.

»Teknologien kan nemt blive en gamechanger. Der sker en digital disruption af traditionel ledelse lige nu. Jeg tror på, at der i fremtiden bliver brug for en mere dialogbaseret, kreativ, intuitiv og relationsopbyggende ledelsesstil på topniveau. Og det kan nemt falde ud til kvindernes fordel,« mener Bodil Nordestgaard Ismiris.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her