Annonce
Annonce

Oplevelser skal redde butikkerne

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

For fysiske butikker er det blevet endnu vigtigere at skille sig ud. Antallet af dagligvarebutikker har været faldende de seneste år, og for at overleve vil fremtidens detail se flere oplevelser, mere lokal forankring og stærkere holdninger.

Af Simone Okkels

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Salat af serrano-skinke med gedeost, pære og valnød efterfulgt af en rødvinsmarineret flank steak med rødebedesalat og græskar, og til sidst den fyldige chokoladedrøm Gateau Marcel. Det er en fredagsmenu, som de fleste nok ville sætte tænderne i - men ikke orke at lave efter en uges arbejde. Men handler man hos MENY i Hørsholm, tager det faktisk kun få minutter at bikse menuen sammen derhjemme. Det er nemlig en af butikkens faste indslag, en skiftende weekendmenu, som indehaver Lisbeth Dalgaard tilbyder sine kunder.

Som detail- og dagligvarebutik er det nemlig blevet mere vigtigt at kræse om sine kunder. De vil have oplevelser, butikker der deler deres værdier, forretninger med lokalkendskab og hjælp til at gøre hverdagen lettere.

Ifølge interesseorganisationen De Samvirkende Købmænd sker langt størstedelen af den danske dagligvarehandel via butikskoncepter, men der bliver færre af dem, butikkerne. Konkurrencen er nemlig hård, både på pris, beliggenhed og fra digitaliseringen. Fra 2006 til 2016 er antallet af dagligvarebutikker i Danmark faldet fra 3168 til 2899, og tiden hvor hver en by havde en bager, købmand eller slagter er forbi.

Butikkerne har altid skulle udvikle sig
Et af de firmaer, der arbejder med at skabe merværdi i butikker er Vangsgaard A/S, der netop har skiftet navn til BrandFactory, som tilbyder totalindretning, rådgivning og konceptudvikling. Her har instore-specialisten Thomas Jart fingeren på, hvordan butikker skal indrette sig for at tiltrække og holde på kunderne.

“Man skal skabe oplevelser hele vejen igennem butikken. Gangene er blevet bredere, butikken er lysnet op, og der er fokus på nem navigation og skiltning, ligesom der bliver skabt rum i butikkerne som eksempelvis børneværelser eller skatebaner. Man skal kunne tage fat i tingene og prøve det og få alle sanser med. Man sælger en helhed,” fortæller han.

Engang var butikkerne indrettet i det, som Thomas Jart kalder military style. Her står hylderne i snorlige rækker, og der er ikke nogen naturlig retning i butikken, som kunderne kan følge rundt. Den næste tendens blev kaldt race track, hvor kunderne bliver ført rundt på en gangbane, hvor hylderne stikker ud som sildeben mellem gangene. Det nyeste er nu Ikea-løsningen, hvor kunderne bliver guidet hele vejen rundt gennem oplevelsesrum og udstillinger fra indgangen og til kassen.

For at blive ved med at være relevant vil vi se endnu mere oplevelse i butikkerne, både tøjbutikker, indretning og i dagligvarehandlen:

“Det bliver en udflugt at handle. Det skal være en oplevelse, hvor man kan mærke tingene og har lyst til at eksempelvis at have børnene med. Det skal være rart at være i butikken. Man skal føle at man får noget ekstra,” siger Thomas Jart.

I Hørsholm er Lisbeth Dalgaard dog ikke i tvivl om, at e-handel er noget, de butiksdrivende skal forholde sig til. Udover sit arbejde i MENY er hun også formand hos De Samvirkende Købmænd, og skal derfor holde sig opdateret på udviklingen hos baglandet.

“Det vil ændre vores allesammens hverdag, men når vi taler fødevarer, er kunderne stadig glade for at handle selv, mærke på avocadoen, finde den helt rigtige gule banan og rådføre sig med slagteren om kød. Der er stadig brug for den hjælp, som de fysiske butikker kan give,” siger hun.

Thomas Jart

»Det bliver en udflugt at handle. Det skal være en oplevelse, hvor man kan mærke tingene og har lyst til at eksempelvis at have børnene med. Det skal være rart at være i butikken. Man skal føle at man får noget ekstra.«


Hun har selv stor succes med måltidsløsningerne, dagens retter til områdets enlige ældre og opskrifterne, som kunderne kan finde på butikkens hjemmeside.

“Vi er nødt til at kigge den digitale vej. Her kan vi kommunikere med vores kunder og vise, hvad vi kan tilbyde. Det bliver der grublet meget over hos mig selv og i mit bagland. Men jeg kan også mærke på kunderne, at de har brug for at møde mennesker. Man kan ikke dømme den fysiske butik død på nogen måde, men vi kan blive bedre til at gøre det, der giver værdi her og så løse andre udfordringer digitalt,” siger hun.

En storm i et glas vand
Tiden for den fysiske butik er langt fra ovre, lyder det også fra administrerende direktør hos De Samvirkende Købmænd, John Wagner:

“I dag er e-handel en konkurrent for nogle butikker i hovedstadsområdet, hvor kunder med et højt indkøb af dagligvarer har fravalgt de fysiske butikker for at spare tid. Men på landsplan står e-handel kun for to procent af den samlede handel. Virkeligheden står ikke mål med medieomtalen,” siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, at e-handel på dagligvarer vil stige i de kommende år. Spørgsmålet er hvor meget, og hvornår det er profitabelt at satse på.

“Det er et svært marked, og udviklingen går langsomt på dagligvareområdet. Dem, som allerede er i gang med e-handel, taber penge og overlever på investorer. Omkostningerne ved at drive e-handel med dagligvarer er meget større end ved eksempelvis tøj, sko og bøger, fordi fødevarer kræver køl og frost, og varer som vinflasker er sårbare at transportere. Der er en lang række logistiske udfordringer og priskonkurrencen på dagligvarer er så markant, at bruttoavancen, som skal finansiere omkostningerne, er så lav, at ingen endnu har formået at tjene penge på at køre varerne ud til forbrugerne,” fortæller John Wagner.

Sortimenterne er blevet dybere og større
I takt med priskonkurrencen skiller nogle butikker sig også ud ved at satse på økologi, et dybt varesortiment i glutenfrie produkter eller en velassorteret vinafdeling. Og det er den eneste egentlige ændring de kan mærke hos transportselskabet JH Transport & Logistics, som sørger for blandt andet fødevarelogistik til detailhandlen.

“Butikkerne udvider sortimenterne for at tiltrække kunder. Men selvom Nemlig.com er kommet til og nogle dagligvare-handler er kommet på nettet, kan vi ikke mærke det her i vores omsætning. Lige præcis madvarer er noget, man vil have i hænderne,” siger administrerende direktør Bente Hansen.

Hun handler selv tøj og ting til firmaet over nettet, men maden, den vil hun gerne selv kunne udvælge i butikken. Præcis som Lisbeth Dalgaard oplever i MENY. Og derfor er det også vigtigt for Lisbeth Dalgaard, at de ansatte er uddannet i at møde kundernes krav.

“Hos os vil du som kunde blive mødt af en slagter, der gerne tage en dialog med dig om, hvad man kan servere med sit køb. Medarbejdere, der kerer sig om kundens oplevelse. Der er stadig brug for ekspertise og muligheden for at screene markedet for, hvad der findes og kunne blive betrygget i, at man kan servere et godt måltid for sin familie eller venner,” fortæller hun og tilføjer:

“For at forblive attraktiv er det derfor vigtigt at være relevant over for dine kunder. Og for at være det skal du kende dem. Det kræver en tæt relation, at man er i dialog med dem, når vi mødes i butikken, at man lytter til dem og hjælper med forberedelsen.”

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her