Annonce
Annonce

Offentlige IT-projekter: Sæt ansigt på de mange succeser

billede

”Der har været så meget fokus på fiaskoer med offentlige it-projekter, at man helt glemmer de mange gode eksempler.” Offentlige it-projekter har ikke noget godt ry i hverken medier eller politiske kredse, men det er ikke hele sandheden, mener André Rogaczewski, CEO hos Netcompany, der har leveret nogle af de mest forretningskritiske it-projekter I både stat og kommuner.

“Danmark har en meget veludviklet offentlig sektor sammenlignet med andre lande. Vi er det første land I verden med digitale køretøjer, vi har digital tinglysning, og kommunerne er I gang med nye fagsystemer på tværs. Der sker rigtig meget godt inden for offentlig it, vi er bare ikke så gode til at fokusere på disse succeser, og det er ærgerligt. Ikke kun for de mange dygtige projektledere, der bliver overset, men også for Danmark som samfund. Vi er nødt til at have en effektiv offentlig sektor, og det lader sig ikke gøre uden teknologi.”

Konkret foreslår André Rogaczewski bygge videre på de etablerede it-succeser, så andre kan lære af dem. “Vi skal tænke mere offensivt, ophøje de gode rollemodeller. Hvis noget plejer at virke, kan andre få gavn af det. Der er behov for en central instans, der samler al relevant viden og erfaring på området, en videnbase alle projekter kan trække på. Det ville være uvurderligt for nye og igangværende projekter rundt om I landet. Man kunne endda udvide det med en smiley-ordning for at finde de bedste eksempler.”
Netcompany er klar over, at en sådan central videnbank ikke lader sig etablere fra den ene dag til den anden. “Det vil være kompliceret at bygge et sådant grundlag, der skal være styr på rettigheder og andet. Men de samfundsmæssige fordele er meget større end disse tekniske og administrative ulemper.”

Brugen af rollemodeller bør imidlertid ikke begrænse sig til projekter, mener André Rogaczewski. “I Danmark er vi dårlige til at udråbe helte. Men vi skal sætte ansigter på succeserne, belønne de mennesker, der kommer I mål med tingene, både hos kunder og leverandører. Vi skal se på, hvad de gjorde rigtigt. Det fortjener de.”

Fokus på mennesker og gode eksempler er også vigtig af hensyn til rekruttering. “Offentlige it-projekter kræver dygtige medarbejdere, og vi er nødt til at gøre det attraktivt at tage en karriere inden for det felt. Det er nemlig et rigtig spændende job på mange områder, men der skal også være anerkendelse.”

Den menneskelige faktor, Human Capital, bliver ikke mindre vigtig I fremtiden, og her har Danmark en udfordring. “Overordnet ligger vi som land fortsat på et højt digitalt niveau, men vi kan ikke længere følge med tempoet helt I toppen. Kigger man nærmere på tallene, viser det sig, at vi I de seneste år er gået ned I score for avancerede it-færdigheder. Vi bliver klart overhalet af blandt andet Finland og Norge,” forklarer André Rogaczewski.

Hans pointe understreges af Danmarks placering I en rapport fra World Economic Forum 2014. Vi er en “Sliding Star,” sammen med blandt andet Barbados, det vil sige et land med højt niveau, men lav udviklingshastighed. “Det kan vi gøre bedre,” lyder opfordringen fra Netcompany.