Annonce
Annonce

Nyt EU-krav om e-faktura giver danske virksomheder særlig fordel

Danske virksomheder, der importerer og eksporterer til og fra EU, får en pionerfordel i 2018, der kan stille dem bedre i konkurrencen med udenlandske virksomheder og effektivisere handlen med udlandet.

billede

Danmarks rolle som foregangsland på it-området ser nu ud til at betale sig igen. Når det nye EU-krav om elektroniske fakturaer i den offentlige sektor træder i kraft i 2018, vil tusindvis af danske importerende og eksporterende virksomheder for længst være rustet til standarden modsat mange af de udenlandske konkurrenter.

»Danske virksomheder vil have en fordel, når de skal ud og konkurrere med virksomheder i andre lande, fordi de allerede kender teknikken og problemstillingerne,« siger direktør for it-konsulentvirksomheden mySupply, Flemming Beltoft.

Det er stadig valgfrit i de fleste EU-lande, om man vil sende traditionelle papirfakturaer eller e-fakturaer til landenes offentlige myndigheder. Men fra 2018 bliver det et krav, at alle EU-lande indfører tvungen elektronisk faktura til offentlige myndigheder.

Til den tid vil elektronisk fakturering have været et krav i 13 år i den offentlige sektor i Danmark, siden vi som det første land i verden gjorde det obligatorisk i 2005. Den store udbredelse af formatet blandt danske virksomheder, giver dem således en pionerfordel ifølge Flemming Beltoft.

»Det tager tid at komme i gang med e-faktura. Blandt andet skal virksomhederne have integreret det med deres forretningssystemer og have tilpasset deres forretningsprocesser, hvilket de fleste danske virksomheder allerede har gjort. Det skal de udenlandske virksomheder først til at lære nu,« siger han.

Sparer op mod 500 kroner pr. faktura
Hvor mange virksomheder før i tiden sendte fakturaer på papir, så er det nu blevet mere almindeligt at sende dem digitalt som fx et pdf-dokument. Dette er dog ikke det samme som en elektronisk faktura, og denne misforståelse leder ofte til en fejlagtig opfattelse af, hvor meget virksomheder kan spare på e-fakturaer.

Hvor en digital pdf stadig skal behandles manuelt, så bliver det med e-fakturaen muligt at automatisere store eller hele dele af faktureringsprocessen.

EU-Kommissionen forventer derfor, at de europæiske virksomheder samlet vil spare omkring 480 milliarder kroner om året, når de har taget e-fakturaen til sig. For den enkelte virksomhed betyder det typisk en nettobesparelse på 30-90 kroner pr. faktura ifølge et studie fra Det Polytekniske Universitet i Milano. Og når hele processen er integreret i forretningssystemet og automatiseret, kan hver faktura blive op mod 500 kroner billigere, fordi medarbejderne ikke skal bruge tid på at behandle dem manuelt.

»Det effektiviserer arbejdsgangen, fordi kunden automatisk kan cleare varemodtagelsen og betale fakturaen uden, at nogen gør noget,« siger Flemming Beltoft.

Ny EU-standard kræver autoriseret mellemled
På trods af at flere europæiske virksomheder allerede bruger e-fakturaer, så kæmper de stadig med at få formatet til at fungere på tværs af lande og systemer, idet der ikke er fælles standarder på området.

Dette forsøger EU-Kommissionen at ændre på fra 2018 ved at indføre den fælles standard kaldet PEPPOL på tværs af EU. PEPPOL minder om standarden OIOUBL, som bruges af det offentlige i Danmark, og derfor vil danske virksomheder let kunne overgå til den europæiske standard ifølge Flemming Beltoft.

Til gengæld kræver EU, at man bruger et autoriseret mellemled - et såkaldt PEPPOL Access Point - når man sender fakturaer i den nye standard.

»Det kræver en særlig godkendelse fra EU, så danske virksomheder skal finde en certificeret udbyder,« siger Flemming Beltoft fra mySupply, som udover at varetage den danske NemHandel-infrastruktur også er certificeret som PEPPOL Access Point.