Annonce
Annonce

Nye rum i brugte mursten

Topbillede
Foto: Gamle Mursten Fold sammen
Læs mere

Træbjælker, jern, mursten og gips fra bygninger, der rives ned, kan genanvendes i nye. Men selvom, der er fokus på genbrug og genanvendelse, er markedet for det i den danske byggebranche endnu ikke stort nok.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Af Marie Torp Christensen

Det er ikke til at se med det blotte øje, men i flere nybyggede skoler, på affaldsstationer og i private hjem, er det ikke splinternye mursten, som der er brugt. Det er mursten fra tidligere bygninger, som er blevet renset og gjort klar til brug igen. Det går også under navnet genanvendelse eller upcyckling. Mursten kan også blive knust og genbrugt i eksempelvis en havn. Det er downcycling, fordi nedknusningen er en ringere udnyttelse af den miljømæssige værdi end ved genanvendelsen.

En samfundsøkonomisk analyse foretaget af Miljøstyrelsen i december 2016 viser, at potentialet for at genbruge mursten er knap 47,3 millioner sten per år i gennemsnit.

»I øjeblikket er markedet for genanvendelse i Danmark ikke stort nok, og det bliver spændende at se, om det kan lykkes. Jeg mener, at der mangler nogle, som går forrest og viser, at det godt kan betale sig at genanvende byggematerialer,« siger Richard Kristensen, der er kvalitets- og miljøchef hos Kingo Karlsen A/S, der arbejder med miljørigtig nedbrydning i byggebranchen.

Certificeringer er en udfordring
En mursten i dag skal blandt andet testes for trykstyrke, vandoptag og størrelse før, at den er certificeret og klar til brug. Men mursten, der er blevet bygget med tidligere har ikke papir på deres kvalitet, derfor har Claus Juul Nielsen, der er direktør i Gamle Mursten, arbejdet for at få certificeret de mursten, som han renser og sælger i sin virksomhed.

»De mursten, som vi genanvender, er mellem 70 og 100 år gamle, så det er meget tilfredsstillende, at de kan leve op til de samme standarder, som helt nye mursten,« mener han og uddyber:

»Der er ikke nogen harmoniseret standard eller nogen krav til certificeringer, men markedet efterspørger godkendelser før, at de tør bruge stenene.«

Ifølge ejeren er det blandt andet affektionsværdien i at genbruge murstene og gode referencer på eksempelvis tegnestuer, som gør, at Gamle Mursten hvert år sælger omkring 3 millioner mursten.

»Det er ikke virksomheden, som lever på sit ry, men murstene.«

Der er forhåbninger til ressourcekortlægningen
Et af de tiltag, som kan blive afgørende for, hvor lys fremtiden for genanvendelse i byggebranchen ser ud, er det kommende krav til ressourcekortlægning. Det betyder, at materialet i alle bygninger, der rives ned skal registreres og vurderes, om det kan genanvendes.

»Det bliver rigtig interessant at se, hvad ressourcekortlægningen kommer til at betyde. I mange europæiske lande er man længere fremme,« mener Richard Kristensen, der vurderer, at der skal mere end krav om en kortlægning til:

»Der skete rigtig meget indenfor renovation da affaldsafgiften kom til. Spørgsmålet er, om der skal en form for afgift eller belønning for, at der rigtig kommer skub i genanvendelsen i vores branche.«

Hos Gamle Mursten fortsætter arbejdet med at give plads til nyt liv i ældre byggematerialer og her, ser man også frem til, at ressourcekortlægning bliver et krav.

»Der er mange, der arbejder for, at det skal lykkes at skabe et marked for at genbruge byggematerialer som mursten. Men der er lang vej endnu før, at den er hjemme,« vurderer Claus Juul Nielsen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her