Annonce
Annonce

Ny national affaldsplan med sidegevinst

Ole Morten Petersen, formand for DAKOFA. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Ole Morten Petersen, direktør for DAKOFA

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Den nugældende nationale affaldsplan indeholder et mål om 50 % genanvendelse af 7 udvalgte affaldsfraktioner af husholdningsaffaldet i 2022. En nylig gennemført evaluering viser, at med de allerede vedtagne kommunale planer vil Danmark nå det nationale mål – og dermed også EU’s nugældende mål om 50 % genanvendelse af alt husholdningsaffald i 2020.

FN har imidlertid vedtaget 17 bæredygtighedsmål inklusive mål for cirkulær økonomi i en konstatering af, at den globale befolkningstilvækst og forbrugsfest i vores del af verden vil medføre et rungende behov for sekundære råvarer til at sikre fundamentet for fremtidens bæredygtighed, velstand og velfærd. Samtidig er EU i gang med at lægge op til nye og langt mere ambitiøse mål for genanvendelse af alt husholdningsaffald, emballageaffald og særligt udvalgte affaldsfraktioner. Det sker som led i den europæiske handlingsplan for cirkulær økonomi, og som det ser ud nu, bliver Danmark overhalet indenom af de kommende, europæiske målsætninger.

Men der er naturligvis stadig forbedringspotentialer i det eksisterende, danske system. Et PhD-projekt fra DTU viser eksempelvis, at alle danskere hvert år smider i alt ca. 25.000 tons tekstiler i skraldespanden. Det er mere end 4 kg. pr. borger, hvoraf knap 80 % af disse tekstiler via en separat indsamling kunne have bidraget positivt såvel miljømæssigt som økonomisk.

Organisk affald, som blandt andet består af det madaffald, vi smider i skraldespanden, forventes også at blive omfattet af EU’s krav om obligatorisk indsamling, så det indgår som en del af de forhøjede genanvendelsesmål for husholdningsaffald. Hensigten er at udnytte såvel bioenergien som næringsstofferne, og vi har sådan set de teknologiske løsninger klar herhjemme til at forbehandle og bioforgasse madaffaldet, men en del kommuner mangler stadig at rulle indsamlingsordningerne ud i fuldskala for herved at sikre nogle effektive og rationelle ordninger.

Bygge- og anlægsaffald, som udgør 1/3 af alt affald i Danmark, har fastholdt sit høje genanvendelsesniveau og lå i 2015 på hele 87%. Ikke desto mindre er kombinationen af de store mængder og de miljømæssige fordele ved at øge genbrug og genanvendelse baggrunden for, at der er fokus på at sikre kvaliteten af byggebranchens affaldstyper.

Sektoren er klar
Spørgsmålet er imidlertid, hvad den danske strategi skal være. Hvordan sikrer vi, at Danmark bliver ’first mover’ og foregangsland for den cirkulære dagsorden? Et af midlerne kan være at sætte ambitionerne højt i den kommende nationale affaldsplan for 2019 til 2024 for at sikre danske genanvendelsesvirksomheder nogle mængder, så det bliver yderligere interessant at investere i nye teknologier på området. På den måde vil vi kunne få en sidegevinst ved at stå endnu stærkere, når vi gerne skal sælge viden, systemer og teknologier til den række af lande, der starter fra et lavere niveau end det danske. Den danske affalds- og ressourcesektor står klar i startblokkene til at honorere et højere ambitionsniveau.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her