Annonce
Annonce

Nu rammer digitaliseringsbølgen jeres indkøb

Elektronisk ordrehåndtering er på nippet til at slå igennem i Europa, og det kan ifølge en ekspert blive en fordel for danske virksomheder. Allerede nu kan de første gevinster høstes.

PR-foto: Flemming Beltoft, Direktør i mySupply Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

I år er det 14 år siden, Folketinget vedtog Lov nr. 1203 om offentlige betalinger m.v. Selvom fødselsdagen næppe vil blive markeret, har loven dog været med til at give danske virksomheder et forspring. Den betød nemlig, at alle fakturaer til det offentlige fra og med 2005 skulle indlæses elektronisk i de offentlige økonomisystemer, og derfor udviklede man NemHandel.

Det er den teknologiske platform, der i dag er grundlaget for udvekslingen af forretningsdokumenter med både den private og offentlige sektor. Den er hovedårsagen til, at danske virksomheder længe har været vant til at fakturere elektronisk.

Nu rammer digitaliseringen også ordrehåndteringen. Det fortæller Flemming ­Beltoft, der er direktør i mySupply, et nordjysk it-hus med speciale i e-handel.

”Snart træder EU’s nye udbudsdirektiv i kraft. Det medfører, at den offentlige udbudsproces fra annoncering til og med tilbudsafgivelse kommer til at foregå digitalt. Derfor er man overalt i Europa i færd med at søsætte initiativer, der skal digitalisere processerne,” forklarer han.

Det er i den forbindelse, NemHandel kan blive en fordel for danske virksomheder.

”NemHandel er et dansk fænomen, som har betydet, at organisationer herhjemme er gearet til at arbejde med elektronisk dokumenthåndtering. Sådan er det ikke i resten af Europa, så vi er et skridt foran,” siger ­Beltoft.

Krav om elektronisk ordrehåndtering
Længere foran er vi dog ikke, end at Moderniseringsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal finde frem til, hvordan man bedst udvikler rammerne på området. Man forventer, at resultaterne vil indgå i økonomiaftalerne for 2018 mellem staten, regionerne og kommunerne.

Det ligger altså mere eller mindre klippefast at danske virksomheder inden for få år, vil blive mødt med krav om digital ordrehåndtering. Derfor bør man, ifølge Beltoft, begynde at se sig om efter en løsning.

”60 % af alle danske virksomheder handler med det offentlige, så derfor kan jeg kun opfordre til, at man får digitaliseret sine indkøb. Selvom det ikke er et decideret krav i markedet lige nu, er der fordele at hente fra dag 1,” forklarer han.

I dag er det relativt få, primært større, danske virksomheder, der håndterer ordrer elektronisk, mener Beltoft. Han peger på, at det typisk er virksomheder med målrettede digitaliseringsstrategier, som har taget rykket og allerede nu henter betydelige gevinster.

Det er primært i form af mindre manuelt arbejde, færre fejl og enklere processer. Samtidig har man fået et bedre overblik over sine indkøb, hvilket giver mulighed for at forhandle bedre prisaftaler hjem.

Ingen grund til at vente
Med et øget pres fra det offentlige og de europæiske markeder er det ifølge Beltoft et spørgsmål om tid, før alle er nødt til at hoppe med på vognen.

Han mener nu ikke, der er grund til at vente, for det kræver som regel ikke den store indsats eller udbetaling at skifte til elektronisk ordrestyring. Det gælder på tværs af brancher og virksomhedstyper.

”De fleste løsninger kan implementeres relativt nemt og billigt. Teknisk er det ikke et problem. Kun hvis virksomhedens ERP-system ikke er klar, skal man regne med lidt ekstra tid til opstarten. Samtidig skal man selvfølgelig koordinere det med sine kunder, så de også er parate,” fortæller han.