Annonce
Annonce

Nets baner vejen for digitalisering

Læs mere
Fold sammen

Danmark er er helt i front af det internationale felt, når det gælder om at digitalisere samfundet. Tag NemID,  som bruges af over 90 procent af danskerne, og bygger bro mellem offentlige og private digitale tjenester. ”Det er blevet nemt og sikkert for borgerne at manøvrere rundt online, uanset om man skal i netbanken, på borger.dk eller tjekke sine dokumenter på e-boks. Danskerne bruger i dag NemID flittigt, faktisk 60 mio. gange pr. måned” forklarer Asger Hattel,  direktør for Merchant Services, Nets.

Fakta:
Norden er Europas mest digitaliserede region. Ifølge EC Digital Economy and Society Index har vi i Norden en digitaliseringsgrad på 68 procent, langt over det europæiske gennemsnit på 50 procent.

Den digitale papirgang og dialog med myndigheder giver både brugermæssige fordele og samfundsmæssige besparelser. Samme udvikling ser vi i øjeblikket på betalingsområdet. Vi har gradvist bevæget os fra kontanter til digitale betalinger og denne rejse gør betalingen sker hurtigere og bliver en mindre omkostning for samfundet. Kontanter er notorisk den dyreste betalingsform at håndtere, ikke mindst for forretningerne.

Fakta:
Danskerne gennemfører i gennemsnit dobbelt så mange kortbetalinger om året, 336, som det vesteuropæiske gennemsnit på 169 transaktioner.

Mobilen kommer aldrig til kort
Næste station på rejsen er at gøre den digitale oplevelse endnu mere bekvem og tilføje nye fordele for forbrugerne. ”I august 2015 begyndte bankerne at udstede de nye kontaktløse Dankort, hvor du bare fører kortet hen over terminalen – så har du betalt. Samme enkle betalingsoplevelse vil kunderne fra efteråret kunne få helt uden kort, men blot med en smartphone. Dankort og andre betalingskort vil være lagret et sikkert sted i telefonen, i en digital tegnebog,” siger Asger Hattel

Fakta:
Siden bankerne for et halvt år siden introducerede kontaktløse Dankort, har 21 procent af kortholderne prøvet det, og de bliver ivrige brugere. Fra januar til februar 2016 steg brugen af kontaktløsekort med 50 procent. PIN skal kun indtastes ved beløb over 200 kroner, i gennemsnit blot hver tredje gang.

Nets har sat sig for, at Danmark, vel som det første land i verden, får en sikker, enkel og standardiseret måde at betale på med mobilen ved terminalen ”Vi er på vej til det endelige opgør om kasseapparatet, der afgør hvilke betalingsformer, der bliver de foretrukne på lang sigt. Lige nu er det telefontypen, der bestemmer teknikken i den konkrete transaktion, men brugeren skal opleve så lille en forskel som mulig, og at det går hurtigt og nemt uanset. Ligesom med de fysiske kontaktløse kort, som man jo anvender på samme vis i alle terminaler”, vurderer Asger Hattel.
Forskellige tekniske standarder betyder, at Nets skal kunne administrere flere løsninger på samme tid, uden at det går ud over kundeoplevelsen. Nets hjælper bankerne med at udstede betalingskort til betaling fra mobilen via NFC. Apples iPhone har dog ikke åbnet for general anvendelse af NFC, og det betyder, at der skal udvikles en løsning, der virker både for forretning og forbruger, eksempelvis QR-koder eller Bluetooth.

Følgesvend på den digitale rejse
Digitaliseringen af betalinger indebærer ikke kun fordele for forbrugerne, men også for forretningerne, der kan bygge services ovenpå. Et stigende antal kæder knytter i dag deres loyalitetsprogrammer direkte til Dankort, som MENY og Statoil. Kunden i butikken slipper dermed for at skulle holde styr på et fysisk kundekort. Fordelene/rabatterne registreres automatisk, når der betales med kortet. Denne udvikling vil fortsætte, når vi flytter Dankort ind på mobilen til efteråret. Så vil endnu flere kundevendte fordele kunne integreres med den digitale tegnebog i telefonen. Her er den digitale kvittering fra Storebox et oplagt eksempel.

Fakta:
Dansk Supermarked, en af Storebox’ samarbejdspartnere, har udregnet, at hvis blot 10 procent af kunderne vælger papirkvitteringen fra, vil det give en årlig besparelse på 32 ton papir, 7.500 kilometer rullet ud.

I det hele taget ser Nets sig som samarbejdspartner for forretningerne og en følgesvend på den digitale rejse. ”Vi ønsker at være en one-stop-shop for forretningerne, når det gælder betalingsløsninger. Det kan handle om terminal, betalingsmodul, betalingskortaftale, eller det kan være nye værdibaserede services, der komplementerer forretningens digitale betalingsløsning. Det efterspørges stadig mere, efterhånden som nye muligheder dukker op. Det vigtigste på hele rejsen er konstant at have øje for kunderne, og tilføre dem ekstra værdi” siger Asger Hattel, direktør for Merchant Services, Nets.