Annonce
Annonce

Nethandel uden moms rammer danske butikker

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Danskerne er flittige med musen og tastaturet, når det kommer til at handle over nettet. Og en tredjedel af det beløb der købes for lægges i dag, i udlandet, men der bliver ikke altid betalt moms og det går ud over statskassen og danske netbutikker.

Af Thomas Giolla - Møller, Dansk Erhverv

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Vi e-handler som aldrig før. Det er nemt og let at finde de gode tilbud med et par klik med musen og betalingskortet ved hånden. Men en tredjedel af de penge som bruges online går til netbutikker, som ligger i andre lande. Dansk Erhverv mener at forklaringen på den høje andel er, at det ikke er alle, der betaler den høje danske moms og anslår, at statskassen går glip af mellem 500 og 600 millioner kroner årligt. Det gør det meget svært for de danske netbutikker at konkurrere, fordi momsen er lavere i stort set alle vores nabolande.

”Jeg er ikke i tvivl om, at en af vigtigste årsager til, at så mange danske forbrugere vælger at købe i udenlandske netbutikker er, at de kan sælge billigere, fordi de ikke betaler den lovpligtige danske moms. Det er ofte fuldstændig identiske varer, som i danske butikker, men de kan sælges til en lavere pris. Det er unfair konkurrencevilkår for danske netbutikker og betyder et milliontab for statskassen, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

De første tal for 2017 viser ifølge Danmarks Statistik og Dansk Erhverv, at 42 procent af de danske forbrugere som handlede over nettet, havde købt i et andet EU-land. Samtidig valgte 21 procent at lave indkøb i et land uden for EU.

Lavere moms hos naboerne
Danske forbrugere ligger i toppen, når det kommer til digitalisering og brug af internettet, det viser EU’s DESI-indeks, som rangerer EU-lande efter digitalisering – her ligger Danmark nummer 1. Det betyder også, at de er fremme i bussen, når det kommer til e-handel over grænserne, hvor man kan finde større sortimenter og nichevarer, som man ikke kan få i Danmark.

”Den stigende e-handel er overordnet positivt for både butikker og forbrugerne. Netbutikken er ofte et supplement til den fysiske butik, som gør det muligt at udvide åbningstiden og give kunderne fordelene fra begge kanaler. Danske virksomheder er dygtige og jeg er ikke i tvivl om, at de sagtens kan klare sig i konkurrencen på kvalitet og god service, men det skal være konkurrence på lige vilkår,” siger Henrik Hyltoft.

I Danmark udgør momsen 25 procent af varens pris, som er en af EU’s højeste momssatser. I vores nabolande er momsen typisk lavere, og der er særligt lave satser for udvalgte varer. I Sverige er momsen f.eks. kun 12 procent på fødevarer. I Tyskland er den 7 procent på fødevarer og 19 procent på resten. Der er altså mange penge at spare for de udenlandske netbutikker, hvis de nøjes med at betale moms i deres hjemland i stedet for at betale den høje danske moms.

”Der er brug for, at SKAT begynder at kontrollere, om de udenlandske netbutikker betaler den lovpligtige moms, når de sælger til danske forbrugere og at det prioriteres. Politikerne har sikret, at SKAT har fået nogle værktøjer, så de kan sætte effektivt ind. Vi glæder os også over, at Skatterådet inden sommerferien gav SKAT tilladelse til at bruge dem. Men vi mangler stadig at se, at der sker noget. Tålmodigheden er snart ved at være brugt op. Det er et betydeligt beløb SKAT kan indkræve til statskassen, så jeg håber inderligt, at det er et område de vil prioritere,” siger Henrik Hyltoft.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her