Natur-bloggerens guide til Smålands unikke naturoplevelser

For bloggeren Sarah Green er Småland den ideelle kombination af bjergtagende naturoplevelser, svensk idyl og forkælelse. Hun har taget kæresten med på miniferie til Småland i Sverige og er faldet pladask for det skov- og klipperige land.

Naturoplevelsen er til at tage og føle på i Småland. En kort rejse fra København føler du virkelig, at du er ude i »ødemarken«. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

En fiskeørn svæver roligt over skærgården, parat til at dykke ned efter fiskene, der har samlet sig i stimer i det klare vand. Et par kajakroere er gået i land på én af de små øer og nyder solen fra et bart, fladt klippeskær. Vi er hoppet på taxibåden i havnen ved den lille by Västervik og har nu kurs mod Hasselø, en af de 5000 øer i den smålandske skærgård. Her ude på båden har vi kig til dramatiske klippeskær og naturskønne øer, og vi er allerede helt forelskede i Småland.

Der er så mange øer i Smålands søer, at du sagtens kan finde din »helt egen«, hvor du kan slå dig ned for natten. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

Småland ligger i det sydlige Sverige. Det er kun nogle få timers kørsel fra København, men her er alligevel så anderledes og eksotisk. Vi kender naturligvis Småland fra Astrids Lindgrens fantastiske historier om Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg, men bliver alligevel overraskede over, hvor smukt her er, og hvor storslået naturen er herovre. Og for et par livsnydere som os, er det jo bare skønt at opdage, at Småland samtidig bugner af lækre spisesteder og fantastiske overnatningsmuligheder.

En tidlig sejltur i solopgangen er en uforglemmelig oplevelse. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

Bilfrit ø-liv
Sejlturen til Hasselö tager kun 20 minutter. Den lille ø er bilfri og en rigtig oase. Her er små, røde træhuse, klipper og smuk natur. Ja, det er lige så klassisk svensk, som vi havde drømt om. Her er kun få fastboende og ikke mange turister, og vi føler, at vi har det hele for os selv. Vi bor på øens vandrerhjem og nyder roen og de skønne omgivelser. Vil man have mere action, kan man leje både cykler og kajakker.

Hasselö er en del af Smålands flotte skærgård i Østersøen. Her er der garanti for flotte udsigter. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

Læs Sarahs blogindlæg om Hasselö lige her

Inden turen til Hasselö overnattede vi på det hyggelige Hotell Park i Västervik. Hotellet blev hurtigt en favorit, og her skal vi klart tilbage til en anden gang. Hotellets fine, blomstrede tapeter og afslappede atmosfære var bare lige til at komme i feriestemning af.

Elg i sigte
Fra Västervik på Smålands østkyst rejser vi ind i landet til de store skove og dybe søer. Vi har sat os for at se elge, for hvis der er noget, vi forbinder med Sverige, er det netop det enorme klovdyr.

Det kan være svært at spotte elge på egen hånd - men i elgparken er du sikker på at se de store klovdyr. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

Vi ved, man ikke altid kan være heldig at spotte en elg ude i den fri natur, så vi kører ind til en af Smålands elgparker, nemlig Skullaryd Elgpark. Her tager vi på en guidet tur, hvor vi sidder i en vogn med en traktor foran. Den store park er indhegnet, men det føles fuldstændig som at være ude i naturen. Og pludselig dukker de op, elgene, og de kommer så tæt på vores vogn, at vi kan klø dem bag ørene.

I Småland kan du også få et adrenalinkick af det helt store. Her finder du nemlig Nordeuropas længste svævebane, som tager sit udgangspunkt i 18 meters højde. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

En verden af søer
De store naturoplevelser er omdrejningspunktet for vores rejse i Småland. Men heldigvis er vi ikke så meget ude i vildmarken, at det kræver særlige »Alene i Vildmarken«-kompetencer. Faktisk elsker vi at kunne være ude i naturen, men samtidig have muligheden for at bo godt og ikke for primitivt, hvis det er det, vi lige har lyst til.

Vores næste stop er nationalparken Åsnen, hvor man kan overnatte i dejlige hytter på Getnö Gård, et lille, kombineret naturcampingplads og friluftscenter. Herfra er der de bedste betingelser for at udforske nationalparken.

Åsnen er Smålands næststørste sø på omkring 150 kvadratkilometer, en smuk mosaik af næs og grønne øer på den store blå sø. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

Åsnen er et kæmpe søområde med over 1000 små øer. Her er elge og vildsvin og masser af flotte rovfugle. Og så er der de smukke bøgeskove og masser af mos og lav, som har perfekte vækstbetingelser her i den rene luft. I Åsnen går vi ture og tager på en rigtig fiskeørnssafari, hvor vi sejler rundt mellem de små øer på udkig efter de store rovfugle. Vi har held med at spotte den imponerende fiskeørn, men også en række andre fuglearter.

Lappedykkeren er blot én af de mange flotte fuglearter, du kan møde i Åsnens Nationalpark. (Foto: Visit Sweden / sarahinthegreen.com) Fold sammen
Læs mere

Læs Sarahs blogindlæg om Åsnen Nationalpark lige her

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.