Annonce
Annonce

Når lampen lyser grønt

Digitaliseringen skyller ind over debatten og landets direktionsgange. De fleste mærker behovet for digital omstilling, og projekterne padler rundt i innovationens hajfyldte farvand. De lider druknedøden før eller siden, hvis ikke vi husker at få styr på driften, siger NNIT’s administrerende direktør, Per Kogut.

Af Rune Fick Hansen

Digital transformation er blevet et buzzword. Det fremgår af konsulenthusenes programmer til konferencer og webinarer, ligesom innovation, disruption, big data og Internet of Things. Alle må følge med tiden og hægte sig på den teknologiske udvikling - og det har sådan set altid været et grundlæggende vilkår for overlevelse.

Det nye er, at alle taler om det hele tiden, inklusiv lederne. Tidligere var det hovedsageligt nørderne og it-afdelingerne, som gik til konferencer om informationsteknologi. Nu er den digitale omstilling rykket helt op på direktionens dagsorden, forklarer Per Kogut, administrerende direktør i NNIT:

”Digitalisering er ikke noget nyt, det har stået på i årtier. Tænk bare på, hvordan der ser ud på nutidens fabrik, som ansætter programmører og bruger robotter i stedet for de flittige damer ved samlebåndet. De fleste af os har også svært ved at forestille os at bruge et kamera, der ikke er digitalt. Kodak blev på få år et antikveret brand, fordi de overså, hvordan smartphonen kunne udnyttes,” forklarer han.

Per Kogut har arbejdet i it-branchen i 30 år og har de seneste ti år ledet NNIT, som er forvandlet fra at være en intern it-afdeling hos Novo Nordisk til i dag at være en selvstændig, børsnoteret leverandør af global it-drift og -udvikling. Han taler dagligt med sine kunder, der ud over mellemstore virksomheder inkluderer så forskellige organisationer som Danske Bank, Danish Crown, Statens Seruminstitut og Digitaliseringsstyrelsen. Vi har det til fælles, at it er overalt, begynder han:
”Vi kan ikke adskille forretning og it i dag, de hænger uløseligt sammen,” understreger Per Kogut.

It-lederens stjernestund
I og med at teknologien forandrer verden med så høj hastighed og i så skarp ­konkurrence globalt, sker der et udskilningsløb, som giver lederne sved på panden. Pludselig kommer der gang i tingene, og så ser vi alle de her spændende forsøg på at skabe innovation rundt omkring, og man opdager nye, smarte måder at gøre tingene på.

”Nu bliver it-afdelingens viden pludselig hot stuff, og it-lederen kommer med til forretningsudvikling og innovationsprojekter. For en ambitiøs og forandringsvillig CIO kan de her år blive hans eller hendes stjernestund,” siger Per Kogut.

Men festen slutter brat, advarer han, hvis de traditionelle kerneydelser går i glemmebogen. Innovationsprojekter og den digitale omstilling kommer jo ikke gratis, så forretningen skal rulle videre, og der skal tjenes penge, så der bliver overskud til investeringer.

Grønne lamper
Det er en pointe, som egentlig er såre banal, men som ofte bliver overset med katastrofale konsekvenser til følge:
”Lamperne i datacentret skal lyse grønt, døgnet rundt. Du får ikke lov til at stå og tegne fremtiden og designe digital transformation, hvis alarmerne kører nede i produktionen, eller it-systemet er gået ned,” slår Per Kogut fast.

Det kan godt lyde som en kedelig løftet pegefinger, men egentlig er det et positivt og ret udramatisk budskab, understreger han.
”Hvis du sikrer en stabil drift og holder orden i penalhuset, kan du jo få en fantastisk spændende tid helt fremme i feltet, der hvor beslutningerne for fremtiden bliver truffet.”