Annonce
Annonce

Når angreb er det eneste forsvar

Finanssektoren står over for en tsunami af disruption med nye konkurrerende løsninger, der i sagens natur er umulige at forudsige. De store danske finansvirksomheder ruster sig, men fremtiden bliver svær, forudsiger ekspert.

Gamle og velafprøvede forretningsmodeller står for fald, og magten i finanssektoren tilhører fremtiden i form af nye, fremadstormende og for størstedelens vedkommende endnu ukendte fintech-startups. Så kontant lyder analysen fra en række eksperter: Disruption er en realitet, og bitcoins, mobile betalingsløsninger og lignende nedslag i de seneste års udvikling udgør kun det hvide skum på toppen af den bølge, der vil skylle ind over branchen de kommende år. Dermed er det nemt at erklære total forvirring og snarlig død over giganterne. Men helt så enkelt er det heldigvis ikke. Tværtimod indeholder udviklingen både muligheder og vækstpotentiale for de virksomheder, der formår at hoppe med.
”Der foregår lige nu et kapløb på infrastruktur og løsninger, men den underliggende historie er et kulturskifte, hvor flere og flere af de store banker er begyndt at beskrive sig selv som softwarevirksomheder, der leverer finansiel it,” siger en af Danmarks førende eksperter i it og teknologi, indehaver af virksomheden Dare Disrupt, forfatter samt ambassadør for Singularity University, Anders Hvid.
Han understreger, at det kan være stort set umuligt at forsvare sig mod det reelt disruptive – som eksempelvis blockchain, der fratager bankerne monopolet på at være ”trusted partner” – alligevel ser han muligheder for de store virksomheder.
”Men det kræver, at de lærer at tænke mere som startups, og det kræver, at de gør det hurtigt. Blandt andet ved at få nye kompetencer ind,” siger han og fortsætter:
”Det nye er hastigheden hvormed udviklingen finder sted. Det går stærkt, og på et eller andet tidspunkt kommer der en “Facebook for finance” – en global og udelukkende digital spiller. For de etablerede betyder det, at de skal tænke større og først og fremmest hurtigere. De skal eksperimentere. Der skal hele tiden sendes nye koncepter i luften – det er ikke nok med en ny løsning hvert 3. år.”

Konstant opmærksomhed
De store danske finansvirksomheder står dog langt fra stille, og der er lige nu gang i en omfattende digital transformation med fokus på data og mobile løsninger, der skal bringe branchen ind i fremtiden. Sektoren har således i høj grad erkendt udfordringen fra disruption, men det står samtidigt klart, at det er en udfordring, det er svært at svare på.
”Hvis vi vidste hvad der ville komme til at ske, så ville det jo ikke være disruption,” siger forsikringsdirektør i Alm. Brand Pia Holm Steffensen.
”Derfor handler det om konstant at være enormt opmærksom på, hvilke muligheder vi har blandt andet ved at følge de mange enormt spændende fintech-virksomheder, der opstår. Det er selvfølgelig noget vi er meget optagede af. For det første fordi, vi har været her i mange år, og for det andet fordi vi rent faktisk mener, at vi fortsat kan være relevante.”
Pia Holm Steffensen forklarer, at det i forsikringsverdenen blandt andet handler om at anvende data i nye setups og dermed få mulighed for at tilbyde nye – enklere – valgmuligheder til kunderne baseret på præcise risikoprofiler.
Hun erkender, at branchen i et eller andet omfang er tvunget af omstændighederne til at reagere – pointen er dog, at tilgangen til udfordringen netop ikke må blive ren reaktion.
”Man kan vælge at se disruption som en trussel, man må reagere på, men det giver langt bedre mening at opfatte det som en mulighed,” siger hun.

Saver i egen gren
Et andet eksempel på de etablerede virksomheders svar på en disrupted sektor er den mobile betalingsløsning Swipp, som er ejet af 72 banker. Her står den lige nu på udrulning for fuld kraft i detailbranchen – i skrivende stund med tilstedeværelse i mere end 16.000 butikker og mere flere hundrede nye hver uge. Det fortæller kommerciel direktør i Swipp Peter Bredgaard.
Han beskriver Swipp som en understregning af, at ”det kan være rigtigt at save i den gren, man selv sidder på.” Forstået på den måde, at Swipp som betalingsløsning kannibaliserer det klassiske betalingskort.
”Vi er dybest set sat i verden for at sikre, at vores ejere også fortsat er med gennem den disruption, der uundgåeligt sker i værdikæden,” siger han og fremhæver to primære faktorer, der gør disruption muligt i sektoren.
”Det er teknologien, hvor man jo ikke skal brainstorme ret meget for at kunne se, at telefonen kommer til at få gigantisk betydning, og så er det ændringer i lovgivningen, hvor EU aktivt skaber mulighed for at tredjeparter får adgang til de kritiske dele af finanssektoren,” siger han.

Alle er sårbare
Her er Swipp en del af svaret – i hvert fald på teknologidelen. Men Peter Bredegaard understreger, at den overordnede udfordring i forhold til disruption består.
”Vi er alle ret benovede over at flere millioner danskere har taget mobiloverførsel til sig. Men vi skal huske, at den dag for eksempel Facebook tilbyder en lignende løsning, så er der en stor sandsynlighed for, at det ryger igen,” siger han.
En lignende konklusion lyder fra Anders Hvid, der peger på, at kernen i disruption-strategi netop handler om, at små løsninger – i udgangspunktet  ofte dårligere løsninger men målrettet en helt anden kundegruppe, som ikke er relevant for de eksisterende banker – pludselig vinder udbredelse i nye segmenter.
Et eksempel er værelses- og husudlejningsappen AirBNBs forhold til hotelbranchen.
”De gik i udgangspunktet efter et helt andet segment nemlig backpackers, men pludselig havde de en løsning, der var god nok, og som greb om sig. Det samme kan ske i finanssektoren, hvor de dynamikker vi ser i den såkaldte deleøkonomi kan blive en betydelig faktor,” forklarer han og fortsætter.
”Lige nu er den regulering, vi presser ned over bankerne faktisk deres store redning, fordi det kan være umuligt at navigere i for en startup-virksomhed,” siger Anders Hvid.
Dertil kommer, at disruption er en erkendt størrelse – og at de store virksomheder i høj grad arbejder sammen om at se mulighederne i fintech.