Annonce
Annonce

“Når alt rykkes op med rode, er det grobund for nye muligheder”

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De statslige udflytninger kan blive en guldgrube. Ikke nødvendigvis økonomisk, men kulturelt, for arbejdsmarkedet, erhvervsudviklingen og geografisk. Det kræver dog, at man får opbygget tillid - fysisk som virtuelt, når kollegerne pludselig befinder sig i flere landsdele.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Udvikling'. Se alle artikler her

Af Simone Okkels

Om man kalder det udflytninger eller indflytninger, så har regeringens flytninger af omkring 4000 statslige arbejdspladser rusket godt op i mange danskeres hverdag. Det giver selvsagt nogle udfordringer. Men det giver også en klokkeklar mulighed for nytænkning og nyorganisering. Det fortæller Steen Hildebrandt, professor emeritus i organisations- og ledelsesteori.

“Det ligger i luften, at det er noget negativt at flytte. Vi er vanedyr og tryghedsnarkomaner. Men noget af det gode er, at man også bliver tvunget til at nytænke. Det er en kendsgerning at enhver organisation har nogle normer, og nogle af dem er uhensigtsmæssige. Dem får man en mulighed for at få brudt op. Selvfølgelig kan der ske et videnstab, men der sker også en vidensudvikling, når man får gjort op med gamle vaner og kulturer og skaber en ny og bedre organisation,” siger han.

Formålet med regeringens udspil er at rykke de statslige arbejdspladser tættere på borgerne og skabe et Danmark i bedre balance. Men selvom det giver nogle positive muligheder, så vil det altid være bedrøveligt, når der sker en opsplitning af ens arbejdsplads, fortæller Steen Hildebrandt.

“Det kan være svært at tænke positivt, men når flytningen er en realitet, må man tænke, at man ikke er alene om det. Nu hedder det statslige udflytninger, men arbejdspladser nedlægges, flyttes og fusioneres - det sker hele tiden. Det vil altid være sørgeligt og irriterende, men vil man sit eget vel, skal man minde sig selv om, at det er et vilkår, og hvordan man så får det bedste ud af det,” siger han.

Husk at drikke en virtuel kaffe
Det særlige ved udflytninger er, at medarbejderne kommer til at arbejde på forskellige fysiske adresser. Nogle af dem forlader måske jobbet, og derfor vil der kommer nye medarbejdere til fra lokalmiljøet, som man måske ikke ­mødes med over kaffen længere, hvis man bor i København, fortæller Lars Pedersen, fra Pitstop Management, ekspert i distanceledelse og virtuelt samarbejde.

“Man skal være opmærksom på at skabe klare strukturer, der kan skabe en sammenhængskraft. Det kan virke kunstigt, men man skal formalisere det uformelle. At man som kollega og leder husker på, at man også skal tale med de nye i fx Skanderborg eller Haderslev, og ikke kun dem på det fysiske kontor. Plot det ind i din kalender, at man skal ­chatte lidt, lave et videoopkald eller bare sludre lidt i telefonen,” anbefaler han.

Nogle vil nok mene, det er spild af tid, men det er vigtigt for at få dannet en ny kultur. Og derfor ligger meget af ­ansvaret også hos lederne og i HR. De skal facilitere den nye virtuelle ­virkelighed for teams spredt geografisk, og de skal få udviklet en teamkultur, som favner den forskellighed, der naturligt opstår i den nye organisations­form.

“Hvis man arbejder aktivt med sin mangfoldighed, bliver hele organisationen i stand til at levere på et højere niveau. Det kræver særlig udvikling, men det er bevist, at diversitet i team giver større effektivitet og højere kvalitet,” siger Lars Pedersen.

Centralt i dette er tilliden
“Tilliden er det fundament, den nye ­organisation skal bygges op på. Den skal sikres gennem den sociale ­opmærksomhed, så man får skabt et højt, ensartet tillidsniveau og opnår en tæt og god relation til sine kolleger - også dem på afstand,” siger Lars ­Pedersen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Udvikling'. Se alle artikler her