Annonce
Annonce

Mød Watson: Virksomhederne bruger allerede kunstig intelligens

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Når vi taler nye teknologier og kunstig intelligens, taler vi ikke noget, der kommer om fem, ti eller 15 år. Teknologierne er allerede i brug. IBM’s Watson arbejder sammen med mennesker i 45 lande over 20 forskellige industrier og hjælper os med at arbejde hurtigere og smartere.

Af Simone Okkels

Sponseret af IBM

Det var den 14. januar 2011. De to Jeopardy-stormestre, Ken Jennings og Brad Rutter, førstnævnte med 74 sejre bag sig og sidstnævnte med en samlet præmiesum på 3,2 millioner dollars, led et knusende nederlag. Modstanderen var ikke hvem som helst. Det var supercomputeren Watson.

Siger man kunstig intelligens vil mange nok nævne netop Watson som klasseeksemplet på en teknologi, hvis intelligens er på linje med mennesket - og på nogle punkter bedre. Den nok mest kendte Jeopardy-match i historien blev først vist offentligt en måned senere, og siden da er udviklingen af kunstig intelligens gået stærkt hos IBM.

“Kunstig intelligens var ikke vores mest fremtrædende teknologi i mange år. Men i 2011 materialiserede det sig. I første omgang ville vi se, om den kunne håndtere viden så godt som mennesket, og pludselig kunne vi se den brede brug af teknologien. De samfundsmæssige områder, hvor det virkelig kan gøre en forskel, som inden for eksempelvis sundhed,” fortæller Anders Quitzau, Innovation Executive hos IBM Denmark.

Anders Quintzau, Innovation Executive hos IBM Denmark

»Kunstig intelligens vil komme ind i så mange forskellige applikationer, eksempelvis som chatbots når man handler online.«


I 2017 vil mere end én milliard mennesker bruge Watson
I dag arbejder Watson sammen med mennesker i 45 lande over 20 forskellige industrier. I 2017 forventer IBM, at over én milliard mennesker vil være i berøring med Watson på den ene eller den anden måde.

“Kunstig intelligens vil komme ind i så mange forskellige applikationer, eksempelvis som chatbots når man handler online, eller når man har brug for kundeservice. Det bliver en mere intuitiv måde at arbejde på og at interagere med it-systemer på. Men det er ikke fremtiden. Teknologien er her allerede. Det sker nu,” sigerAnders Quitzau.

Nogle af de steder, hvor Watson allerede er implementeret, er i elevatorvirksomheden Kone, der bruger den kunstige intelligens til at analyse data i maskinerne for at være på forkant med eftersyn og sikkerhed. Et andet eksempel er Ross, en kunstig intelligens som hjælper advokater med sagsforberedelse, eller Watson Health som blandt andet har ansporet et samarbejde mellem IBM og sportskæmpen Under Armour om en helse-app, der kan analysere og sammenligne fysiologisk data med Watsons viden om alt fra ernæring til træningsmetoder.

“Alle steder, hvor der er store mængder data og enorme digitaliserede lagre af viden, som mennesker ikke kan overskue selv, kan kunstig intelligens gøre en forskel. Vi arbejder med løsninger inden for blandt andet marketing, sundhed, finans, logistik, offentlig sagsbehandling, jura og sport. Kunstig intelligens giver en dybere og bredere udnyttelse af viden og en dybere adgang til den viden, der findes,” fortæller Anders Quitzau.

IBM går sammen med MIT om fremtiden for kunstig intelligens
Tilbage i 2011 handlede Watson om at kunne skrive et spørgsmål til supercomputeren, som i virkeligheden er en samling softwarekomponenter som machine learning og natural language processing, og få det rigtige svar hurtigt. Dengang var der omkring fem kognetive kompetencer i Watson, fortæller Anders Quitzau. I dag er der 32.

Fremtiden for IBM byder blandt andet på et nyt samarbejde med Massachusetts Institute of Technology, MIT. Sammen med forskere herfra vil IBM forske i brugen af kunstig intelligens indenfor fire områder; centrale algoritmer, ny arkitekturer for kunstig intelligens, kommerciel anvendelse indenfor eksempelvis sundhed og cybersecurity og hvordan flest mulige mennesker kan få glæde af kunstig intelligens.

“Kunstig intelligens er noget, der i høj grad bygger på den digitalisering, som allerede er i gang. Digitaliseringen giver nogle effektiviseringsgevinster, men det bliver virkelig interessant, når vi kan lægge kunstig intelligens oven på digitaliseringen og analysere de data, der kommer ud. Målet er ikke at lave en kunstig intelligens, som kan erstatte os mennesker, men som kan arbejde sammen med os og hjælpe med at tage bedre beslutninger - derfor foretrækker vi også at tale om kognitiv computing frem for kunstig intelligens,” siger Anders Quitzau.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her