Annonce
Annonce

Mission: Fremtidssikring af faget

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Selv om fundamentet for eksistensen er det samme, har rollen forandret sig for Dansk El-forbund. Målet er fortsat at fremtidssikre faget for medlemmerne, men vejene dertil er nye. I dag er de præget af tæt samarbejde med arbejdsgiverorganisationer.

Sponseret af Dansk El-forbund

Af Katrine Krebs

”Udviklingen kræver nytænkning i højt tempo. Da Dansk El-forbund blev grundlagt for over 100 år siden, handlede det om at sikre gode arbejdsforhold. I dag er vores opgave som forbund for faglærte at skaffe uddannelse, der sikrer elektrikernes arbejde også i fremtiden,” forklarer Jørgen Juul Rasmussen, der er formand for Dansk El-forbund.

Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-forbund

»Vi kan stadig slås om penge og rettigheder, men vi står tæt sammen om at fremtidssikre faget.«


Det er fortsat hans opgave at kæmpe for gode ­arbejdsforhold og lønninger til overenskomstforhandlingerne. Her kan bølgerne gå højt mellem forbundet og arbejdsgiverrepræsentanter. I andre sammenhænge er de allierede.

”Vi kan stadig slås om penge og rettigheder, men vi står tæt sammen om at fremtidssikre faget. Som værn mod disruption har vi for længst udarbejdet en 2022 Vision sammen med TEKNIQ (arbejdsgiverorganisation, red.). Det resulterede i en helt ny uddannelse. I dag arbejder vi med endnu bredere og dybere uddannelsestilbud,” siger forbundets formand.

Uddannelse uden omkostninger
Som en del af overenskomstforhandlingerne og med støtte fra blandt andet Kompetencefonden bliver der fra august 2017 tilbudt et dobbelt uddannelsesløft med langt større muligheder for specialisering og efteruddannelse inden for elektrikerfaget.

Dels bliver ufaglærte tilbudt et uddannelsesforløb, så de bliver faglærte, og dels kan elektrikerne tage en uddannelse på erhvervsakademiet på deltid ved siden af deres job.

”Når en faglært først er etableret med familie, er det ikke så nemt at hive to år ud af kalenderen. Nu kan de få en specialiseret uddannelse og optjene ECST-point, uanset om de vil studere på fuld tid eller vil arbejde til fuld løn ved siden af,” fortæller Benny Yssing, der er områdeleder for uddannelsesdelen i Dansk El-forbund.

Det er akademiuddannelser i El-installation, energi­teknologi samt automation og drift samt it-teknologi, faglærte elektrikere kan få uden omkostninger. Sammensætningen af uddannelserne er et udtryk for, at forbundet hele tiden holder øje med teknologi­udviklingen og sikrer faget mod disruption, både i ­industrien og installationsbranchen.

”En af måderne er at lære vores medlemmer at tilegne sig ny viden. På et klassisk kursus, får de serveret ny viden. På en akademiuddannelse skal de være opsøgende og analyserende. Det ruster dem til hele tiden at holde deres viden opdateret,” siger Benny Yssing.

Specialisering er fremtiden
”Vores analyser fem år ud i fremtiden viser, at el-branchen bliver påvirket enormt af ny teknologi – Virtual reality, Internet of Things, big data, digitalisering, grøn energi og robotter. Arbejdsgiverne og vi som forbund er enige om, at alt i el bliver svært. Det kræver langt mere specialiseret viden,” fastslår forbundets formand Jørgen Juul Rasmussen.

Han minder samtidig om, at der også ligger et stort ansvar hos firmaerne selv. Både for at specialisere sig og at sørge for at pleje talenter. Formanden selv er fra en tid, hvor elektrikerne bladrede i et kursuskatalog og tog noget, der så interessant ud. Det er langtfra nok i dag. Karriereplanlægning er blevet særdeles relevant.

”Livslang læring har aldrig haft større betydning. Det er ikke bare en frase. Det er en nødvendighed og skal være en del af strategien i en virksomhed, der gerne vil fremtidssikre sin forretning i forhold til kundernes behov, og som vil kunne holde på dygtige medarbejdere,” siger Jørgen Juul Rasmussen.

Formanden for Dansk El-forbund ser de nye teknologiske muligheder som en udvikling af faget og en unik chance for elektrikerne til at fordybe sig i én faglig retning i stedet for at kunne alt. Med de nye akademiuddannelser og dertil hørende støtteordninger bliver det lettere og tilgængeligt for flere.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens arbejdsmarked'. Se alle artikler her