Annonce
Annonce

Miljø og økonomi går hånd i hånd

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske affaldssektor udgør et centralt led i den cirkulære økonomi. Hvor sektoren tidligere var sidste stop i den lineære brug-og-smid-væk-økonomi skal den nu være bindeleddet, der sørger for at ressourcerne i affaldet kommer tilbage i produktionen og skaber størst mulig effekt for både økonomi og miljø.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Af Esben Norrbom

Den danske affaldssektor spiller på linje med design, produktion og forbrug en nøglerolle i omstillingen fra en lineær til en cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Det udtaler Ole Morten Petersen, direktør i DAKOFA, der er en apolitisk forening med mere end 250 medlemsorganisationer blandt både private og offentlige aktører på affalds- og ressourceområdet.

Cirkulær økonomi på fuld skrald
Optimismen i affaldssektoren skyldes ikke mindst, at ressourcer og cirkulær økonomi er blevet storpolitik. FN har sat ambitiøse, globale klimamål og verdensmål for bæredygtighed med naturressourcer og grøn omstilling som helt centrale indsatsområder. EU forventes senere i år at lancere en samlet pakke for cirkulær økonomi, der kan betyde, at op mod 70 % af affaldet i medlemslandene inden for få år skal gå fra at være affald til at være ressourcer.


PR-foto: Ole Morten Petersen, direktør i DAKOFA

Samtidig er der en voldsom forandring i gang blandt ledende virksomheder verden over, som nu går fra brug-og-smid-væk til brug-igen-og-igen. ”Hvor affald for virksomhederne tidligere var en rest, der bare skulle skaffes af vejen, bliver det i stigende grad et konkurrenceparameter, fordi udgifterne til ressourcer stiger i takt med efterspørgslen på verdensmarkedet”, forklarer Ole Morten Petersen.

Han peger på, at den store omstilling først og fremmest skyldes, at vi bliver flere mennesker på kloden kombineret med en forventet knaphed på en lang række værdifulde og vitale ressourcer, fx de naturlige lagre af fosfor, som i stigende grad bliver efterspurgt i fødevareproduktion eller sjældne metaller, der indgår i moderne teknologier.

Ole Morten Petersen, direktør i DAKOFA

»Netop samarbejdet mellem de offentlige og private aktører i affaldssektoren er en unik styrke for Danmark. «


Samarbejde er vores styrke
Den danske affaldssektor består dels af offentlige aktører i form af kommuner og kommunale affalds- og forsyningsselskaber, der har ansvaret for at affaldet bliver samlet ind og håndteret korrekt og en række private aktører, der står for at levere teknologi, viden og rådgivning til sektoren samt at indsamle, transportere og behandle affaldet fra virksomheder, industri og husholdninger.

Netop samarbejdet mellem de offentlige og private aktører i affaldssektoren er en unik styrke for Danmark, udtaler Ole Morten Petersen. For det handler om at have de rette love og rammebetingelser for indsamling og behandling af affald. Det er med til at sikre den innovative viden og teknologi blandt danske virksomheder, der udvikler morgendagens affalds- og ressourceløsninger.

Sikrer miljø og økonomi
Ole Morten Petersen mener, at affaldssektoren skal gå på to ben ind i den cirkulære økonomi. Dels skal sektoren fortsat understøtte og udvikle miljøsikker indsamling og behandling af affaldet og dels skal den i endnu højre grad understøtte det voksende marked for ressourcerne i vores affald.

”Affaldssektorens vigtigste opgave er i så høj grad som muligt at få presset affaldsmængderne opad i affaldshierarkiet, dvs. at vi først skal reducere affaldsmængderne via eksempelvis mere genbrug og deleøkonomi og dernæst behandle og sortere affaldet, så det bedst muligt kan indgå i nye produkter”, forklarer Ole Morten Petersen.

I sidste ende kan det tilbageværende affald forbrændes og give fjernvarme og el eller lægges på deponi, hvis affaldet enten ikke egner sig til genanvendelse eller udgør en miljørisiko. Han understreger, at begge behandlingsformer også fremover vil være centrale i et velfungerende affaldssystem, men den cirkulære økonomis fokus ligger i sagens natur i de dele af affaldet, som kan recirkuleres.

Nyt dansk guldæg
Affaldssektorens rolle i den cirkulære økonomi kan blive guld værd for Danmark, fremhæver Ole Morten Petersen.

”Ved at gå forrest i den cirkulære økonomi opbygger og udvikler vi en erfaring og en viden på affalds- og ressourceområdet, som vi kan eksportere til resten af verden i takt med de stigende krav og behov for de såkaldte sekundære råvarer på verdensmarkedet. Cirkulær økonomi kan kort sagt blive et nyt guldæg for Danmark”, slutter direktør i DAKOFA, Ole Morten Petersen.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her