Mere grønt og mindre Playstation - Sådan gør du hjemmet mere klimavenligt

Hvis du tænker på klimaet, er det en god ide at være opmærksom på dit elforbrug, men strømslugerne er ikke altid dem, vi regner med. Din Playstation, computer og fladskærm kan faktisk have et højere forbrug, end dit køleskab og din ovn. Og hvis du virkelig vil gøre noget for miljøet, batter det mere i CO2-regnskabet at spise grønt frem for kød, forklarer ekspert.

Topbillede
Lever du bæredygtigt, og vil du gerne have, at dit hjem skal være så Co2-neutralt som muligt? Vi guider dig til at mindske dit klimaaftryk. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Husk at slukke for lyset, når du går. Udnyt eftervarmen på komfuret. Og luk køleskabet hurtigt. Det skorter ikke på gode råd om at spare på elforbruget – både for økonomien og klimaets skyld. Men faktisk er det efterhånden ikke altid i køkkenet, at de værste strømslugere opholder sig. Det kan læses ud af en undersøgelse fra Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk. Her viser det sig, at kategorien Underholdning (bl.a. fladskærme, computere og spillekonsoller) tegner sig for hele 41 % af elforbruget i en gennemsnitlig dansk husholdning. Til sammenligning udgør Køl og frys 14 % og Madlavning 11 %.

Strømmen er blevet grønnere
Det skyldes bl.a. at vores hårde hvidevarer er blevet bedre og mere energibesparende de senere år, forklarer Dansk Energis chefkonsulent Richard Schalburg.

»EU's designkrav til vores apparater sørger for, at vi automatisk får stadig mere effektive hvidevarer, når vi køber nyt. Samtidig bliver el stadig grønnere: I 2020 vil ca. 80 procent af vores strøm i Danmark komme fra vedvarende energi som vindmøller, solceller og bæredygtig biomasse. Når det kommer til CO2 er det derfor vigtigt at huske, at elforbruget kun udgør en meget lille del af vores samlede klima-fodaftryk. Udledningen fra madvarer udgør en langt større andel af vores CO2-udslip. Hvis man vil være grøn, batter det meget mere at skifte den røde bøf fra Argentina ud med dansk kylling – eller måske endda en selleribøf.«

Intelligente hvidevarer hjælper dig
Du kan med andre ord sagtens langtidsstege din danske kylling med god samvittighed og fylde fryseren med grøntsager til senere. I disse år bliver vores hårde hvidevarer også mere intelligente og kan dermed hjælpe os med at spare, uden at vi lægger mærke til det. Det forklarer Simon Bradford, der er ansvarlig for udviklingen af designet af hårde hvidevarer hos AEG i Europa, Mellemøsten og Asien.

»Især i Skandinavien er man meget opmærksom på klimahensynet, og vi arbejder konstant på at nedbringe el- og vandforbruget i vores hvidevarer i det, vi kalder ‘madlavningsrejsen’, der omfatter hele vejen fra indkøb og opbevaring af mad, til tilberedning og rengøring. I stedet for at løfte pegefingeren prøver vi at ‘nudge’ forbrugeren ved at gøre det nemt og intuitivt og lade de hårde hvidevarer foretage nogle af valgene automatisk, sådan at man fx bruger det program på opvaskemaskinen, der tager længere tid, men til gengæld bruger mindre vand.«

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.