Annonce
Annonce

Medarbejderne har mere brug for ledelse end nogensinde før

PR-foto: Svend Askær, formand for Lederne
Læs mere
Fold sammen

Af Svend Askær, formand for Lederne

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her

Kompleksiteten i hoved­parten af danske virksomheder ­kræver veluddannede og selvstændigt tænkende med­arbejdere.

Den enkelte medarbejder skal kunne ­arbejde selvstændigt, træffe beslutninger og tage ansvar for sin del af virksomhedens mangeartede opgaver – naturligvis i samarbejde med andre. En sådan selvstændighed hos den enkelte medarbejder kan føre til den tanke, at når medarbejderne kan, vil og skal selv, så bliver ledelse og dermed lederen overflødig.

Svaret er et klart nej. Jo mere selvstændigt, et arbejde bliver, og jo bedre uddannet, medarbejderstaben er, desto større er behovet for ledelse. Bare se på historien. I samlebåndenes tidsalder var span of control, det vil sige antallet af medarbejdere, som en leder havde ansvaret for, mange gange større end det gennemsnitlige span of control anno 2017.

Kompleksiteten i virksomhederne kræver kompetencer og selvstændighed. Men det er ikke ensbetydende med, at medarbejderne ønsker fravær af ledelse. Tværtimod er der i dag mere efterspørgsel efter ledelse end i mange år. Har man et selvstændig arbejdsfelt, ønsker man naturligvis, at det, man leverer, er i overensstemmelse med det mål, der er sat, at man er en del af et fælleskab og forfølger en vision, man kan identificere sig med.

Betydningen af mellemlederens opgave med at skabe sammenhæng, retning og mening i dagligdagen kan ikke overvurderes. Arbejdet er for rigtig mange medarbejdere blevet en meget væsentlig del af deres liv og identitet, så hvis arbejdslivet mister sin mening og retning, forsvinder en væsentlig del af medarbejdernes livskvalitet. Mellemlederens evne og kompetence til at sætte retning, give mening og motivere medarbejderne er en afgørende forudsætning for den arbejdsglæde og begejstring, der skal være til stede i enhver virksomheden for at skabe succes.

Derfor er den moderne mellemleder en afgørende figur i de danske virksomheder – blandt andet som den, der binder virksomheden sammen, og den, der gennem medarbejderne får topledelsens visioner og strategi omsat til virkelighed.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her