Annonce
Annonce

Mange medarbejdere er ikke forberedte på hackerangreb

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Der er er stor forskel på, hvordan medarbejdere på tværs af den offentlige sektor oplever it-sikkerheden på deres arbejdsplads, viser undersøgelse.

Skrevet af Dansk IT

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

It-sikkerhed på arbejdspladsen står og falder ofte med, om medarbejderne kender til it-sikkerhedsreglerne og at ledelsen prioriterer området. Der, hvor flest offentligt ansatte oplever det, er inden for administration som politi og forsvar, hvor 82 procent af de ansatte kender til arbejdspladsens it-sikkerhedspolitik.

Blandt dem, der arbejder i sociale institutioner, er blot 47 procent dog bekendte med, om arbejdspladsen har en it-sikkerhedspolitik, og kun 32 procent oplever, at ledelsen prioriterer it-sikkerhed højt. Det viser en undersøgelse som Analyse Danmark har foretaget på vegne af DANSK IT blandt 1.037 beskæftigede i den offentlige og private sektor.

Medarbejdere risikerer selv at skulle håndtere hackerangreb
”Det er ser ud til, at nogle myndigheder gør sig unødigt sårbare, når de ikke sørger for at flere medarbejdere kender til it-sikkerhedsreglerne,” siger Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.

Undersøgelsen indikerer, at mange medarbejdere er overladt til dem selv, når det gælder om at vurdere, hvad der it-sikkerhedsmæssigt er fornuftig at gøre. Og det er alt andet lige risikabelt, når der ofte blot skal et enkelt klik på en inficeret vedhæftet fil eller hjemmeside til, før arbejdspladsen kan få alvorlige it-sikkerhedsproblemer, forsætter hun, og peger på, at ledelsen med fordel kan gå forrest.
Og det oplever de fleste offentligt ansatte da også, at lederne gør.

I undersøgelsen oplever 60 procent af de ansatte inden for administration herunder politi og forsvar, at ledelsen prioriterer it-sikkerhed højt. Men blot 45 procent af medarbejderne i sundhedsvæsenet og 32 procent af de ansatte på sociale institutioner gør det samme. Til sammenligning oplever 87 procent af dem, der arbejder inden for finansiering, at ledelsen i høj grad prioriterer it-sikkerhed.

”Hvis ikke medarbejdere oplever, at ledelsen har stort fokus på it-sikkerheden, er der altid risiko for, at de heller ikke vil gå særligt meget op i it-sikkerhed,” lyder det fra Rikke Hvilshøj.

Knap hver femte i social- og sundhedssektoren synes it-sikkerheden er for lav
Selvom mange medarbejdere oplever, at it-sikkerhed ikke har højeste prioritet hos ledelsen, vurderer de fleste (65 procent af de offentlig ansatte), at it-sikkerhedsniveauet er tilpas højt. Der er dog også her forskel på, hvordan medarbejderne oplever it-sikkerheden.

16 procent af dem, der arbejder i sundhedsvæsenet, mener, at it-sikkerheden er for lav, og det samme gør 17 procent af de ansatte på sociale institutioner. Til sammenligning er det blot 6 procent inden for finansiering og forsikring, der mener, at it-sikkerhedsniveauet er for lavt. 86 procent mener her, at det er tilpas, og 6 procent endda, at det er for højt.

”Selvom it-sikkerhed set over en bred kam står højt på agendaen i det offentlige, er det tankevækkende, at markant flere medarbejdere i finanssektoren end i social- og sundhedssektoren oplever, at der er styr på it-sikkerheden, og at området ifølge medarbejderne har højeste prioritet for ledelsen. Det ene sted håndterer man finansielle forhold, det andet sted stærkt personfølsomme oplysninger. Begge områder fortjener det højeste it-sikkerhedsniveau,” fortæller Rikke Hvilshøj.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her