Annonce
Annonce

Madproducenter henter millioner fra folket frem for banken

Thise Mejeri lånte 2,4 mio. kr. til et udvikle og producere en ny mælketype kaldet græsmælk i foråret 2017. Pengene kom ikke fra banken, men fra hundredvis af private, der lånte pengene til mejeriet gennem Coop Crowdfunding og får et afkast på 3 pct. Fold sammen
Læs mere

Danske fødevareproducenter har på ni måneder fået investeringer for 10 mio. kr. via Coop Crowdfunding, hvor private kan finansiere nye madkoncepter. Platformen har vist sig at give de fleste projekter større omtale, end hvis de havde søgt om lån i banken.

Sponseret af Coop Danmark

Af Elias Lundström

Thise Mejeri skulle for nylig bruge 2,4 mio. kr. til at udvikle en ny type mælk fra køer, der udelukkende æder græs. I stedet for at gå i banken, som det traditionelt ville have gjort, lånte mejeriet pengene fra private personer gennem den nyetablerede platform Coop Crowdfunding. Og der var ingen tøven at spore.

"Det er gået stærkt med at få rejst penge for låneprojekterne på platformen — de fleste lån bliver fuldtegnet inden for et par dage," siger Nicolai Jæpelt, crowdfunding-ansvarlig hos Coop Amba.

Samtidig fik mejeriets projekt overvældende interesse, blev heftigt omtalt i pressen og endte med, at Thise Græsmælk kom på hylderne i Irma-butikkerne.

"Crowdfunding-projekterne har haft en stor markedsføringsværdi - ikke mindst for Thise. Ofte skal man ned i butikkerne tidligt om morgenen for at få fat i deres græsmælk, før den bliver udsolgt," tilføjer Mike Dranov, foreningsdirektør for Coop Amba.

Coop Crowdfunding har gjort det muligt for private at investere i nye madkoncepter siden lanceringen i april 2017. Og så er det den første crowdfunding-platform i Danmark, som udelukkende fokuserer på fødevaresektoren. Indtil videre har brugerne investeret 10 mio. kr. i alt fra håndlavet økologisk whiskey fra Ærø til bornholmsk bionedbrydeligt tyggegummi. Fælles for projekterne er, at de har en ambition om at gøre Danmark rigere på ny og spændende mad og drikke — hvadenten det indebærer lokal produktion, økologi eller noget helt tredje.


Flere fødevareproducenter søger crowdfunding-lån via platforme som Coop Crowdfunding. Fejø Frugt lånte 2,7 mio. kr. til blandt andet at omlægge dele af æbleplantagen til økologi i foråret 2017.

Kunder finansierer nye produkter, før de er lavet
Crowdfunding er en efterhånden velkendt alternativ finansieringsform, hvor en større gruppe af mennesker er med til at finansiere udviklingen af nye produkter og tjenester. I belønningscrowdfunding får investorerne en belønning som tak — typisk et eksemplar af produktet, når det er færdigudviklet — mens lånecrowdfunding går ud på at pulje en masse små lån sammen til et større lån til eksempelvis en virksomhed.

Coop Crowdfunding formidler både lån, belønningsprojekter og donationer mellem private madentusiaster og især små- og mellemstore fødevarevirksomheder. Finansieringen kan være en fordel for virksomheder, der har svært ved at skaffe lån i banken, og så kan den give meget omtale, når projekterne bliver delt på de sociale medier og omtalt i pressen.

Tidligere var det populært at bruge de store internationale crowdfunding-platforme som Kickstarter, hvor det sidenhen er blevet sværere at trænge igennem med sit budskab — især for lokale, danske fødevareproducenter. Et projekt på Coop Crowdfunding bliver til gengæld markedsført gennem Coops omfattende kanaler lokalt i Danmark, og har derfor større chance for at blive hørt ifølge Nicolai Jæpelt.

Når ud til 1,7 mio. medlemmer
Hver uge sender Coop en email ud til 1 mio. danske husstande, hvor crowdfunding-projekterne af og til bliver nævnt. Projekterne når også ud gennem Coops medlems-app, der er downloadet af 750.000 danskere, samt via tilbudsaviser, Facebooksider og andre digitale kanaler.

"Den store udfordring for alle crowdfunding-platforme er, at få nok brugere og komme langt nok ud med markedsføringen. Her har vi et godt udgangspunkt med 1,7 millioner medlemmer," siger Nicolai Jæpelt.

Coop har 650 lokalbestyrelser i butikker over hele landet, hvor der sidder omkring 3700 personer. Fremover vil nogle af disse bestyrelsesmedlemmer blive crowdfunding-ambassadører og stå for at finde nye lokale projekter og rådgive virksomhederne.

Alle kan oprette projekter
Man behøver ikke at være leverandør til Coop for at oprette et projekt på crowdfunding-platformen, der er åben for alle danske fødevareinitiativer — store som små. Typisk egner belønningsprojekterne sig bedst til nystartede iværksættere, der har brug for finansiering og for at teste, om der er efterspørgsel efter det produkt, de vil lave, forklarer Nicolai Jæpelt.

Det har makkerparret Paw Wöhlk og Kristoffer Pind Levison blandt andet gjort med projektet ‘Rigtig Dansk Æblecider’, der går ud på at producere æblecider lavet på 100 pct. danske æbler. I skrivende stund har projektet via Coop Crowdfunding indsamlet knap 42.000 kr. og dermed langt oversteget målet på 30.000 kr.

Låneprojekterne er ifølge Nicolai Jæpelt typisk for etablerede virksomheder, der gerne vil udvide en allerede eksisterende produktion. Her er kravene for at blive optaget højere — blandt andet skal virksomhederne kreditvurderes af platformens udvikler, Lendino, som er reguleret af Finanstilsynet. Afhængig af den vurderede risiko, tildeles projektet en kreditklasse, som afgør lånets rente, der kan variere fra 3 til 11 pct.

Fejø Frugt benyttede sig af Coop Crowdfunding til at låne samlet 2,7 mio. kr. fordelt på 488 udlån fra private. Lånene gik til nye æbleplantager, omlægning til økologi samt et nyt kølerum, der skal udvide sæsonen for dansk økologi.

Indehaveren af frugtplantagen var først skeptisk over for at tage imod lån fra så mange personer, han ikke kendte, men kom hurtigt på andre tanker efter en snak med revisoren. Det viste sig, at han blot behøvede at foretage et enkelt månedligt afdrag på lånet, fordi platformen selv distribuerer betalingerne ud til de enkelte långivere. Samtidig så revisoren også en anden fordel i projektet.

"Revisoren sagde, at det ville være en god idé, fordi frugtplantagen ville få en omtale og et følgeskab fra långiverne, som den ikke ville få i banken," siger Nicolai Jæpelt og påpeger, at Fejø Frugts crowdfunding-kampagne endte med at blive omtalt 144 gange i pressen.

Nydelsesprodukter får succes
Mens nogle crowdfunding-projekter bliver en stor succes, er der andre, der aldrig når i mål. I disse tilfælde beholder bidragsyderne deres penge. Erfaringerne viser indtil videre, at det især er de konkrete, visionære projekter, som samtidig gør det muligt for bidragsyderne at bruge produkterne til at fortælle en spændende historie, der får succes.

Det er blandt andet årsagen til, at 86 personer har valgt at betale mere end 1000 kr. for en flaske håndlavet økologisk whiskey fra Ærø, de først får leveret om fem år. Og det gælder også for makkerparret med cideren fra de danske æbler.

"De rammer noget i tidens ånd," siger Mike Dranov og tilføjer: "Og så kan folk godt lide at crowdfunde nydelsesvarer som whiskey, cider, kaffe eller chokolade."

På sigt håber foreningsdirektøren, at crowdfunding-platformen kan være med til at forstærke følelsen af at være en del af en andelsforening i Coop.

"Vi kalder det for en andelsforening 2.0. Vi er på vej tilbage til vores rødder, hvor medlemmerne har ejerskab og indflydelse," afslutter han.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Investering og Formuepleje'. Se alle artikler her