SPONSERET INDHOLD

Luksusøl i tynd luft

Har du også oplevet, at din øl smager mere bittert ombord på et fly i 10 km højde? Det har SAS gjort noget ved, der som verdens første flyselskab specialfremstiller øl til indtagelse i trykkabiner.

Der sker noget med nuancerne, når du åbner en øl i 10 km højde i en trykkabine. Faktisk ændrer smagen sig ganske markant, fortæller Jacob Gram Alsing, driftchef mikrobryggeriet Mikkeller, der af flere omgange er blevet hædret som verdens bedste ølproducent.

Sidste år bad SAS bryggeriet om at fremstille en serie øl, hvis smag, aroma og udseende skulle nøje tilpasses til de forhold, passagererne oplever ombord på et fly. Og det er netop den type af ”temmelig nørdede opgaver”, man sætter en ære i at løse hos Mikkeller.

”Vi synes, det var ret modigt af SAS, at gå i lag med sådan nogen som os, der i den grad fokuserer på at lave håndværksøl. Og så er det jo en virkelig spændende opgave, at vi får lov til at være dét eneste bryggeri i verden, der producerer øl til indtagelse på fly,” siger Jacob Gram Alsing.

Læs også: Samarbejde om luftfart skal skabe tusinder af nye job

Gær og blomster
Mikkeller gik til opgaven med den sædvanlige grad af videnskabelig professionalisme, der kendetegner alle deres øl – og er forklaringen på, at det lille bryggeri nyder anerkendelse i hele verden.

”Det er ret markant, hvordan smagene ændrer sig, når man kommer op i luften. Eksempelvis bliver bitterheden mere fremtrædende, mens der skal skrues op for de ”florale noter” – de blomsteragtige smagsnuancer – for at få dem til at træde i karakter,” forklarer bryggerichefen.

Desuden er det nødvendigt at justere nøje på balancen mellem gær, maltprofiler og humler – og i øvrigt afprøve de enkelte resultater højt oppe over landjorden – hvis man vil opnå det perfekte resultat.

”Der er utroligt mange aroma-humler, man kan tilsætte øl – alt fra ananas til hestestald. Og vi mener selv, vi har fundet den perfekte kombination i vores første serie. Næste skridt er at udvikle øl til de forskellige fly – for der er naturligvis også forskel på, hvordan øllene smager fra trykkabine til trykkabine,” siger øl-specialisten.

Læs også: Hård kamp om luftens helte

Skål
I dag har SAS-passagerer på langdistanceruterne mulighed for at nyde en veltempereret Mikkeller, når de fragter sig fra A til B. Alle kan få en dåseøl – flaskeøllene er forbeholdt passagerer på businessclass. Og ”de kolde fra kassen” er så populære, at flyselskabet ikke sjældent oplever passagerer, der alene har booket en billet for at få adgang til de sjældne øl.

”Du kan kun få flaskeøllene ombord på vores fly – og de bliver kun fremstillet i serier mellem 1800 og 3300. Så det er et temmelig eksklusivt objekt for samlere,” fortæller Peter Lawrence, Head Chef & Manager Meal Planning hos SAS.

Det er på hans initiativ, at SAS har indledt samarbejde med Mikkeller om øl specialfremstillet til fly; og det er ikke kun fordi, han selv er begejstret for de liflige drikke fra den lille danske producent.

”Vi ønsker at give vores passagerer verdens bedste oplevelse. Og det får de med øl fra Mikkeller, ligesom de får puder og tæpper fra Hästens og porcelæn fra Royal Copenhagen. Med den stadig stigende konkurrence på priserne, er det en kamp om at give passagerne en ekstraordinær god oplevelse. Og her mener vi ganske ydmygt, at vi er helt i front,” siger Peter Lawrance.

Læs også:

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.