Annonce
Annonce

Loop City – tæt samarbejde om letbane, vækst og byudvikling

Ti kommuner har med Region Hovedstaden og staten etableret et tæt samarbejde om at skabe job, boliger og vækst samt udnytte ny teknologi langs den kommende letbane.

billede

Af Nils-Ole Heggland

Hovedstadens Letbane langs Ring 3 skal ikke kun give titusinder af borgere i Storkøbenhavn bedre og hurtigere transport om nogle år, det milliardstore anlægsprojekt skal også bruges som løftestang til at skabe byudvikling med tusindvis af nye boliger og job i Loop City.

Sådan lyder visionen i de ti involverede kommuner: I nord Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe og Herlev, i midten Rødovre, Glostrup, Albertslund, Brøndby og Hvidovre og i syd Vallensbæk og Ishøj.
Den halve snes kommuner har for længst etableret et formelt og efterhånden også tæt samarbejde, der omfatter stadig flere opgaver. Det begyndte for knap ti år siden, da tankerne om en letbane for alvor vandt frem. Kommunerne indgik det såkaldte Ringby-samarbejde, som få år senere blev omdøbt til Loop City.

Dét navn skyldes Danmarks formentlig mest internationalt anerkendte arkitekt, Bjarke Ingels. Hans tegnestue, BIG, blev af Realdania bedt om at udtænke en samlet byvision, ikke bare langs Ring 3, men hele vejen rundt over Øresund og gennem Skåne, så der med tiden ville blive skabt et sammenhængende byområde, en ringby eller en Loop City.

Visionært og jordnært
”Vores samarbejde tager afsæt i nogle meget spændende og højtflyvende visioner over Øresund. Men i det daglige er vi også helt nede på jorden og samarbejder især om at skabe et helt fantastisk transportsystem, som vi mangler. Processen har givet os bedre kendskab til hinanden,” siger Karin Søjberg Holst, der sidder i spidsen for Loop Citys borgmester-/formandskreds og til daglig er socialdemokratisk borgmester i Gladsaxe.

Kommunerne har blandt andet samarbejdet tæt om planer for, hvordan arealer tæt på de kommende 28 letbanestationer skal udnyttes til forventet 25.000 nye arbejdspladser og boliger til 18.500 indbyggere i 2035.

Og den slags samarbejde er ingen selvfølge, understreger en ekspert i byplanlægning:
”Loop City-samarbejdet er fuldstændig afgørende for, at kommunerne sammen kan høste frugterne af letbanen. Banen i sig selv skaber bare et potentiale, som det er op til kommunerne at udnytte,” siger Søren Hansen, projektdirektør for byudvikling og transport i ingeniør- og rådgiverkoncernen Rambøll.

Trængsel og teknologi
”Det er helt afgørende, at vi samarbejder om at etablere letbane, fordi den kommer til at gå igennem ti kommuner,” pointerer Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden, der er medejer af letbanen og indgår i Loop City ligesom Transport- og Bygningsministeriet og Erhvervsstyrelsen.

Samarbejdet omfatter andet end selve letbanen og byplanlægning langs skinnerne. Allerede nu er Loop City i gang med flere forsøg og undersøgelser om at forbedre trafikken og mindske trængslen i kommunerne. Andre projekter har til formål at indføre ”Smart City”-principper, altså at udnytte de allernyeste teknologier, når de nye byområder i Loop City skal planlægges og etableres.

Loop City-samarbejdet er organiseret med borgmester-/formandskredsen som øverste og politiske organ. Herunder ligger en række grupper med embedsmænd og eksperter fra især kommunerne, og så har Loop City et lille sekretariat, som har til huse på Gladsaxe Rådhus. Planlægningen af letbanen og snart også anlægsarbejdet bliver håndteret af Metroselskabet.

Læs mere på www.loopcity.dk