Annonce
Annonce

Letbane og byudvikling

billede
Læs mere
Fold sammen

Urban transformation eller byudvikling er dette tillæg døbt, for kommunerne i Loop City-samarbejdet vil udnytte den kommende Hovedstadens Letbane langs Ring 3 som rygrad for omfattende byudvikling med masser af nye arbejdspladser, boliger og nyeste teknologi.

Letbanen er i manges øjne den moderne sporvogn, og i disse år vinder letbaner frem mange steder i Europa – også i Danmarks tre gamle sporvognsbyer: I Aarhus åbner første etape allerede næste år, men aarhusianerne snyder lidt, fordi dele af letbanen er omlagte togstrækninger med lokalbane. I 2020 følger Odense, og i 2023/24 bliver det hovedstadens tur. Denne gang er skinnerne dog flyttet lidt uden for centrum, for arbejdsfordelingen lader til at være, at metroen – med eget tracé eller ligefrem egne tunneler nede under vejene – dækker de centrale dele af hovedstaden, mens forstæderne får letbane.

Alle steder ventes den såkaldte skinneeffekt at sætte ind. Når først der ligger skinner – det være sig S-tog, metro eller letbane – så er investorerne mere trygge end ved busruter, der snildt kan udskydes, omlægges eller fjernes igen. Også passagererne foretrækker skinner, som normalt giver både flere, hurtigere og mere stabile afgange.

Derfor håber Loop City-kommunerne at kunne udvikle tusindvis af boliger og arbejdspladser på arealer tæt ved banen – som det er sket og fortsat sker langs metroen, S-toget og masser af letbaner i udlandet, tydeligst måske i Bergen i Norge. Herhjemme har milliardstærke ejendomsinvestorer allerede nu et godt øje til den kommende letbane – som det fremgår af en af artiklerne i dette tillæg.

Kommunerne har skruet op for ambitionerne, så byudviklingen skal kombineres med de nyeste metoder, teknikker og teknologier inden for en bred vifte af Smart City-tiltag eller intelligent byudvikling med blandt andet mobilitet, mobildækning, wi-fi, klimasikring og alskens sensorer i både lygtepæle og vejbelægning.

Store anlægsprojekter rummer altid budgetrisici, og det første fingerpeg om Hovedstadens Letbane får vi, når udbuddet om anlægsarbejdet bliver afgjort om et lille år. Denne skribent tør ikke spå om den samlede økonomi, men gerne om letbanens fremtid: For går det, som det er gået med metroen i den centrale del af hovedstaden og tidligere med S-toget, ja, så vil letbanen med tiden vokse, knopskyde og blive stærkere forbundet med andre trafiksystemer. Og mon ikke, at denne letbanevækst ad åre vil sætte gang i yderligere byudvikling eller urban transformation?