Leder til ansøgere: Du skal ikke kunne alt - bare tro på sig selv

Faglig selvtillid handler om at kunne sætte ord på, hvad vi er gode til, men også om at turde at sige højt, når der er noget, vi ikke selv kan løse, mener afdelingsleder i en af Danmarks store virksomheder.

Selvtillid og motivation er nogle af de faktorer, som er med til at afgøre hvem, der lander jobbet. Fold sammen
Læs mere

For mange danskere kniber det med selvtilliden, når der skal søges nyt job, drøftes forfremmelse eller forhandles lønforhøjelse med chefen. Det kan være svært at sætte ord på ens faglige kompetencer, og man kan hurtigt føle sig intimideret af jobannoncernes alenlange lister med krav om erfaring og færdigheder.

Men vi skal lære at blive bedre til at tale positivt om os selv, for der er mange gode grunde til at stå ved sine faglige kompetencer.

Vis, du er klar til at lære nyt
Thomas Edelmann er afdelingsleder i DSB. Han er chef for tredive ansatte og er vant til at sidde i arbejdsgiverstolen, når der er jobsamtaler i afdelingen. Ifølge ham er det vigtigt at vise, at man er faglig kompetent, men han understreger, at en god medarbejder ikke kan gøres op i antallet af stjerner på CV’et.

”Jeg tager ikke nogen ind, fordi de kender de programmer, vi arbejder med. Selvfølgelig skal de være fagligt dygtige, men jeg kigger også meget efter de menneskelige kompetencer”, forklarer Thomas Edelmann.

Find flere gode råd til, hvordan du lander drømmejobbet her

I dag er det kun de færreste arbejdsgivere, som forventer, at man skal kunne det hele, når man starter i et nyt job. Til gengæld skal man vise, at man er motiveret og klar til at lære nyt, forklarer Thomas Edelmann og anbefaler, at jobansøgere ikke at lader sig skræmme, hvis de ikke opfylder alle kravene i en jobannonce.

Ingen forventer, at du kan det hele, men du skal vise, at du har interesse og motivation for jobbet. Foto: HK Fold sammen
Læs mere

”Man behøver slet ikke at kunne det hele, når man starter. Man skal bare søge, og så handler det om at vise, at man har interessen, energien og modet til at omstille sig. I rigtig mange jobs vil man alligevel skulle sætte sig ind i nogle helt nye områder. Man skal kunne de grundlæggende ting, og så være klar til at lære mere, når man kommer ud på arbejdspladsen”, fortæller han og uddyber:

”Kommer der én og fortæller mig, at ”det der kan jeg ikke, men jeg kan da sagtens lære det, jeg har lært så meget andet i mit liv!”, så er det virkelig noget, der trækker op”, forklarer Thomas Edelmann, som selv har været med til at ansætte de tredive kollegaer, han arbejder sammen med i dag.

Ved at sætte ord på, hvad du kan og vil, så er du i højere grad med til at præge dit eget arbejdsliv.

Spørg en kollega om hjælp
For Thomas Edelmann handler faglig selvtillid også om at turde spørge en kollega, hvis der er noget man ikke selv kan finde ud af.

”Det er min erfaring, at står man ved sine kompetencer, er man også mere tilbøjelig til at spørge en kollega til råds og have det fint med det. Medarbejdere, der derimod tvivler på deres kompetencer, tør måske ikke indrømme, at der noget, de ikke kan finde af, og så ender de med at lave fejl, fordi de ikke tør række ud efter hjælp. Det handler viljen til at lære og modet til at spørge, når man ikke kan”, konkluderer han.

Samtidig er det nemmere at lære nyt, hvis man ikke tvivler på sine kompetencer, vurderer Thomas Edelmann.

”Medarbejdere, der tvivler på, hvad de kan, har sværere ved at tage nye ting ind. Hvis man har mere faglig selvtillid, er man mere åben for nye input og kan bedre huske det, man lærer undervejs”.

Og så handler det naturligvis om, at vi skal trives på arbejdspladsen og huske at markere de gode resultater, siger Thomas Edelmann.

”Jeg vil gerne have, at folk er stolte af deres arbejde. Der er ikke noget bedre, end to kollegaer med begge arme i vejret, fordi de har lavet noget godt. Og vi skal fejre det sammen, for det moderne arbejdsmarked i dag er ikke egoistisk, det handler om, at vi sammen er gode”.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.