SPONSERET INDHOLD

Leder, har du set dig selv i spejlet i dag?

Hvis du vil lære nye færdigheder i dag, kan du se en “how to”-video på nettet. Men hvis du vil udvikle dig som leder og skabe en bedre kultur på din arbejdsplads, er efteruddannelse en god idé, mener professor.

Som leder kan det være en rigtig god idé at få set sine arbejdsmetoder efter i sømmene for at kunne få implementeret de rigtige ændringer i sin organisation. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Vil du lære at lave bedre slides til dit oplæg? Vil du lære at klippe en video? Vil du lære de basale principper inden for kodning? Så kan du formentlig finde en videoguide på nettet, der kan hjælpe dig godt på vej.

Er din ambition derimod at udvikle dig som leder, blive bedre til at navigere i en hverdag med udfordringer og problemstillinger, du ikke på forhånd kender løsningerne på, skabe mere frugtbare rammer for dine medarbejdere, så er det ikke sikkert, at world wide web kan flytte dig særligt langt ud af din bekvemmelighedszone.

Det er til gengæld det, efteruddannelse kan, mener professor i Management Education og grundlægger af cph:learning og Institute for Learning in Higher Education Claus Nygaard, der opfordrer ledere til at “se sig selv i spejlet”:

“Det er så vigtigt af og til at holde et spejl op foran sig selv – eller få hjælp til det fra nogen. Din ledelsesstil har konsekvenser, og ofte kan du blive fanget i, at du har lagt dig fast på at drive virksomhed på en bestemt måde. Et af fællestrækkene for de ledere, jeg arbejder med, er, at de har brug for at lære noget om, hvad konsekvenserne af deres måde at lede på i dag er, og hvad der ville ske, hvis de prøvede at gøre det anderledes,” siger han.

Det handler om at se sig selv i spejlet og om en ny tilgang til ledelse, hvis dagens ledere skal være rustet til fremtiden. Foto: Trine Brandt-Lassen Fold sammen
Læs mere

Fra færdighedsfokus til ledelsesfokus

Danskerne har brug for mere efteruddannelse, både for at kunne udfylde fremtidens jobfunktioner og for at kunne konkurrere internationalt. Men ikke hvilken som helst efteruddannelse, mener Claus Nygaard, der for ledernes vedkommende taler om et skift fra et fokus på færdigheder til ledelse og innovation:

“I dag handler det ikke om at lære nye færdigheder. Hvis der er et eller andet, du ikke kan finde ud af, finder du bare en video på Youtube, der forklarer dig, hvordan du gør. Mange ledere i dag er rigtig gode til færdigheder, strukturer og til at bygge systemer. Men de kan ikke forstå, hvorfor der ikke er vidensdeling og kreativitet, hvorfor mellemlederne ikke tør løbe risici, og hvorfor der er så mange informationer, der aldrig når op i systemet. Det handler i stedet om en ny tilgang til ledelse. Jeg er selv ansvarlig for to Sommerskolekurser på CBS, og det, vi arbejder med, er ledernes mindset, måden de planlægger og måler deres virksomhed på. Det er der, hvor vi kan se, at der sker store forandringer,” siger han og tilføjer:

“Ny teori kan alle lære. Men at turde at gå ind på Sommerskolen på CBS med det mindset, man nu har, og lade sig inspirere, provokere og udvikle, det er det, jeg synes er allervigtigst.”

Netværks, inspiration og hands on-øvelser

Marie Lund er Strategy Manager hos en større international medicinalvirksomhed og er en af dem, som har valgt at prioritere løbende efteruddannelse. Hun har blandt andet deltaget i CBS Executives Sommerskole på et kursus om design som tilgang til innovation.

“Kurset gav mig en helt anden tilgang til at arbejde med organisation end de mere traditionelle organisationstænkninger, man lærer på mange lederuddannelser. Niveauet var højt, og jeg var positivt overrasket over, at vi faktisk nåede at bruge mange af redskaberne i praksis i forskellige øvelser, ikke bare at høre om dem, som det ofte er tilfældet, når man har en enkelt kursusdag et sted. Netværksdelen var også fantastisk, for man møder mennesker med meget forskellige baggrunde og kompetencer.”

Læs mere om CBS Executive Sommerskole

Kurset har desuden været givende for Marie Lund netop på grund af dets udfordrende natur.

“Det at man møder dygtige undervisere og medstuderende, som udfordrer ens måde at tænke på, er nærmest noget af det bedste ved det. Man bliver bevidst om eksisterende vanetænkning, og man får mulighed for at stifte bekendtskab med nye måder at gribe problemstillinger an på,” siger hun og tilføjer:

“Selvom efteruddannelse i en periode giver ekstra arbejde, så giver det også energi og motivation. Det er vigtigt at prioritere det, synes jeg. Jeg har allerede brugt flere af de tilgange, jeg lærte om på kurset, i min egen hverdag.”

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.