Annonce
Annonce

Lær af de offentlige digitale succeser

PR-foto: Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen Fold sammen
Læs mere

Af Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Med den demografiske udvikling vil der løbende blive færre i arbejdsstyrken og flere borgere, der skal have hjælp af det offentlige. Det stiller helt nye krav til vores samfund. Enten må vi skære ned på serviceniveauet i en evigt nedadgående spiral, eller også må vi finde på nye måder at levere vores velfærdsydelser på. Det første har vi prøvet og set konsekvensen af.

Digitalisering er vejen til forsat at modernisere og effektivisere den offentlige sektor, da vi ved at automatisere flere af de administrative opgaver kan frigive ressourcer til de borgernære funktioner.

Brug de succesfulde offentlige digitaliseringer
Selvom medierne ofte har travlt med at skrive om fejlslagne offentlige it-projekter, så findes der faktisk rigtig mange gode eksempler, hvor både kommuner, regioner og styrelser i samarbejde med en it-leverandør har udviklet nye løsninger, der har skabt stor værdi for brugerne.

Et godt eksempel på dette ser man på Bispebjerg Hospital, hvor medarbejderne frivilligt har ladet sig spore, så man kunne se, hvor og hvor meget de gik hver dag. Ved at bruge big data analyser har man derefter kunne planlægge udformningen af det nye superhopital, så medarbejderne kommer til at bruge mindre tid på at gå rundt, og dermed får frigivet mere tid til patienterne.

Et andet eksempel er Statsforvaltningen, der har fokuseret på at skabe en sammenhængende brugeroplevelse for dem, der skal gennemgå en skilsmisse. Her er  antallet af opkald og svartider nedsat så meget, at man har minimeret antallet af medarbejdere, der skulle bruge al deres tid på at journalisere, fra 27 til 13.

Der findes efterhånden rigtigt mange dygtigt gennemførte offentlige digitaliseringsprojekter, der ikke bare giver hurtige besparelser, men også skaber værdi og serviceforbedringer hos både virksomheder og borgere. Og dem skal vi blive bedre til at tage frem og lære af.

Digitaliseringen skal give mening
Den offentlige digitalisering skal gennemføres, så den giver mening for alle parter. Borgere og virksomheder skal sikres en god brugeroplevelse, og digitaliseringen skal understøtte den måde borgerne og virksomhederne arbejder og kommunikerer på.

Gevinsten skal ikke kun kunne måles på finansloven, men også hos borgerne og virksomhederne som anvender de digitale løsninger. Derfor er det også vigtigere end nogensinde før, at man tager udgangspunkt i værdiskabelsen hos alle aktører, når man vil udrulle nye digitale initiativer.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her