Annonce
Annonce

Kvinden som Game Changer

billede

Det ser ud til, at vi netop i disse dage endelig er nået et tipping point med hensyn til at få mere diversitet på ledelsesgangene.

Debatten har været i gang længe, men der er et nyt momentum og anerkendte erhvervsfolk og bestyrelsesformænd taler nu oftere helt nøgternt om evidens og den økonomiske værdi af mere mangfoldighed i toppen af virksomhederne. Det er klart, at det også har hjulpet at både en kvinde som Christine Lagarde, direktøren for IMF, samt f.eks. Hillary Clinton og de største konsulenthuse, som Mckinsey & Company, alle har fremlagt hårde tal, som beviser for at diversitet er både nødvendigt og godt for bundlinjen.

Men ud over at kompetente forretningskvinder kan bidrage med nye innovative ledelsesformer og byde ind med nuancerede anskuelser under bestyrelsesmøderne, ja så er det også på tide at sørge for at ens ledelse, lige så vel som hele ens forretningsmodel, netop også afspejler det kvindelige kundesegment, der er i så stor vækst.

De ambitiøse veluddannede kvinder har på kun få årtier, opbygget en meget stærk økonomisk selvstændighed og er derfor en vækstfaktor der med rette kan betegnes som en mega trend på verdensplan.

Denne købedygtighed gør sig gældende indenfor næsten alle kategorier. Produkter bør derfor designes, sælges og markedsføres meget mere målrettet dette segment, hvilket samtidig skaber mange nye karrieremuligheder, for hvorfor ikke også begynde at hyre f.eks. kvindelige bildesignere og ingeniører til at kreere drømmebiler til kvindelige top executives? B&Os største best-seller nogensinde er et Play produkt netop designet af en prisbelønnet kvinde.

I det hele taget er diversitet uundgåeligt, hvis man ønsker at være fremtidens fortrukne arbejdsplads og tiltrække de allerbedste talenter. Konkurrenterne vågner måske hurtigere op til den nye virkelighed og den næste generation af f.eks. MBA studerende ønsker alle et mere balanceret arbejds- og privatliv samt tid med deres børn. Dette udtrykker nu både unge mænd og kvinder helt 50/50 i nye studier Bain Consulting har lavet.

Netop balancen mellem livskvalitet og det at vælge en 60 timers ugentlig karriere og dermed bevidst eller ubevidst lave andre fravalg er også noget vi kvinder selv bør reflektere over. Men samfundet kan godt hjælpe de mange ambitiøse møder bedre på vej med mere fleksibilitet omkring børnepasning etc.

Jeg har selv boet og arbejdet 20 år i udlandet og i de 9 år jeg var i London, arbejdede alle, som havde karriere for øje, konstant i overhalingsbanen. De fleste erhvervskvinder jeg kendte, valgte helt naturligt at ansætte hjælp til de mange huslige gøremål, som ellers skulle lægges oveni deres egne lange 10-12 timers arbejdsdage. Men netop hjælp i hjemmet, når begge har en seriøs karriere, er noget som vi i Danmark endnu ikke har accepteret. Hvor er det åbne frisind, vi ellers er så stolte af? Lad nu hver enkelt kvinde vælge, hvordan hun vil være mest lykkelig også som mor.

Måske vi snart begynder at høre nogle udtalelser fra teenage børn, som er stolte over deres kloge og glade mødre, som har interessante og inspirerende jobs. Dette skaber nemlig endnu større horisonter for de unge. Jo flere forskellige succesrige rollemodeller vi tillader og giver den kommende generation af unge kvinder, jo større mulighed har de for at skabe en karriere på nøjagtig lige fod med mændene og til samme eller en endnu bedre løn!