Annonce
Annonce

Kun én vej for den grønne omstilling

Topbillede
PR-foto: Steen Christiansen, formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund Fold sammen
Læs mere

Af Steen Christiansen, formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund

Året er 2047. Danmark, Sverige og Norge har nu været fossilfrie velfærdsstater i fem år. Når det er lykkedes, er det forbi stater, byer, virksomheder og forskningen for mere end 30 år siden tog hinanden hårdt i hånden. Vi satte os et mål og arbejdede sammen for at finde løsningerne, der kunne bremse klimaforandringerne og dreje vores byer og forretningsmodeller ind på de bæredygtige grønne spor.

Trykket på efterspørgslen kom efter Parisaftalen. Da 189 lande skulle levere på den fælles klimaaftale, kom der i årene fra 2020 massive investeringer i den grønne omstilling. Tilbage i 2015 eksporterede danske virksomheder energiteknologi for mere end 70 milliarder kroner. Af det beløb udgjorde grøn energiteknologi godt 43 milliarder kroner; altså størstedelen. Og det adskiller den dag i dag Danmark fra de øvrige EU-lande. Parisaftalen kom til at fordoble dansk eksport af energiteknologi til EU, USA, Kina og Mexico frem til 2030 og er nu det største eksportområde i dansk økonomi.

Borgerne har også været med os. Klimadagsordenen gik fra at være en ’politisk hygiejnefaktor’, som vi kunne tale højt og flot om ved festlige lejligheder, men ikke rykke på, hvis det blev ubekvemt, til noget vi politikere tabte og vandt valg på.

De, der var børn, da Parisaftalen blev vedtaget, arbejder i dag i spændende, grønne jobs og flere regnes blandt verdens førende forskere og virksomhedsledere inden for klimaløsninger. Og de danske byer bliver ved med at vinde priser og anerkendelse for at være verdens reneste og bedste at bo i.

Vi kom i mål. Alt sammen takket været stærke politiske målsætninger, ambitiøse grønne byer, massive grønne investeringer og folkelig opbakning.