Annonce
Annonce

Kommuner kan hente store fordele i ny friplejelov

Privat finansiering og drift af plejecentre efter den nyligt opdaterede friplejelov åbner store fordele for for både kommuner, der slipper for økonomisk risiko, og for borgerne, der får flere individuelle valgmuligheder. I 2017 åbner Attendo et af de første plejecentre, bygget efter den nye lov, i Frederikssund.

Topbillede
Friplejeloven, der blev opdateret i 2015, giver kommuner adgang til at indgå samarbejde med private aktører som Attendo, der fokuserer på at drive unikke plejecentre, med valgfrihed til at leve som man ønsker.
Læs mere
Fold sammen

Af Martin Poul Pedersen

Private plejecentre med fokus på frie valg og tematiserede omgivelser kommer i stigende grad til at tegne fremtidens ældreområde. Det forudser virksomheden Attendo, der med udgangspunkt i sidste års opdatering af den såkaldte Friplejelov vedtaget i 2007 er i fuld gang med at forberede byggeriet af det første plejecenter efter de nye regler.

Modellen er baseret på, at opførelsen af centret finansieres og varetages af private investorer, hvorefter Attendo lejer sig ind i bygningen på en minimum 15 års kontrakt. Dermed kan virksomheden tilbyde kommunen både økonomiske og serviceorienterede fordele: ”Først og fremmest er selve byggeriet ­finansieret privat, hvilket betyder, at det kommunale drifts- og anlægsbudget ikke bliver belastet, ligesom vi påtager os risiko forbundet med eksempelvis tomgangsleje,” siger Business Developer i Attendo Lasse Ernst.

Attendo er noteret på Stockholmbørsen, og har mere end 30 års erfaring med drift af private plejecentre, noget som længe har været udbredt i Sverige og Finland – og derudover driver virksomheden to plejecentre i Danmark efter andre samarbejdsmodeller.

Høje krav til kvalitet
”Vi er i meget fremskreden dialog med flere danske kommuner, der ser muligheder, når de planlægger nye plejecentre de kommende år. Både på grund af det rent økonomiske incitament, men også fordi det betyder, at de kan tilbyde borgerne anderledes muligheder,” siger Lasse Ernst.  Han forklarer, at friplejemodellen – der er tæt reguleret i lovgivningen – sikrer, at kommunerne alene betaler den via lovgivningens fastsatte takst for de borgere, der bliver visiteret.

”Dermed påtager vi os ansvaret for, at vi kan tiltrække borgere til vores egne pleje­centre, og det stiller selvfølgelig høje krav til både grundkvaliteten i omsorgen og til, at plejecentret generelt bliver et attraktivt tilbud,” siger Lasse Ernst.

Det frie valg i fokus
Netop pleje af høj kvalitet kombineret med borgernes mulighed for, at vælge mellem plejecentre med forskellige profiler, er vigtige parametre for, at Attendo vil drive friplejehjem. Det fortæller regionschef Dorte Dahl.

”Vi ønsker helt overordnet, at øge det generelle velfærdsniveau ved, at sikre borgernes frie valg, herunder at tilbyde individuelle tilkøbsydelser ” siger hun og fortsætter:  ”Her er det igen det frie valg, der er ­centralt, og det er noget, vi tror på, vil blive efterspurgt i høj grad af de kommende generationer.”

En unik alderdom
Eksempler på tilkøbsydelser kan være mulighed for ekstra ledsagede ture – for eksempel til julemarkeder eller lignende – ligesom det kan være særlige ønsker til aktiviteter eller forplejning. Dorte Dahl understreger samtidigt, at der også i grundydelsen er individuelle valgmuligheder, der gør det muligt at leve livet, som man ønsker det.

”Som udgangspunkt bygger vi på en måde, så der er et særligt tema for plejehjemmet – det kan for eksempel være søfart og vand i en havneby,” siger hun og understreger, at udformningen af det enkelte plejecenter altid tager udgangspunkt i tæt dialog med såvel kommunen som kommende beboere og pårørende.  ”Det handler ganske enkelt om at indrette et sted, hvor folk gerne vil bo,” siger hun.

Savner fokus på muligheden
Det lovgivningsmæssige grundlag for fri­plejehjem er som nævnt den såkaldte ”friplejelov”, der allerede i 2007 gav private adgang til at drive plejecentre. I 2015 blev loven opdateret, men siden har der – på trods af særdeles positive erfaringer fra lignende modeller i vores nabolande – været meget lidt fokus på muligheden. Det håber Attendo selvfølgelig ændrer sig, og Dorte Dahl glæder sig derfor til, at kunne præsentere de første danske erfaringer i løbet af de kommende år.

”Hele tanken omkring at lade private bygge og drive plejecentre på den her måde er relativt ny i Danmark, men der er nogle helt åbenlyse fordele, som jeg tror, at flere og flere kommuner vil kunne få udbytte af,” siger hun.

Læs mere på Attendo.dk