Annonce
Annonce

Kommune: Man kan ikke længere gemme sig bag en firewall

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne må i stigende grad forholde sig til digitale trusler som hackere og Malware. Der skal sættes ind med tekniske løsninger, som kan begrænse skaden i de tilfælde, hvor en bruger ved en fejl klikker på et skadeligt link.

Sponseret af Conscia

“Vi oplever i stigende grad, at vi bliver ramt af Malware-angreb. De er ikke målrettet os, men spreder sig ud på nettet, og hvis en medarbejder klikker på et forkert link, kan det få stor indvirkning på organisationen.”

Det fortæller Lars Kim Lund, it-souschef i Kolding Kommune. Når de i kommunen taler it-sikkerhed, handler det om at etablere en sikkerhedsarkitektur, der gør det muligt at standse et angreb, hvis uheldet skulle være ude. Det er vigtigt at have teknologi til rådighed, der kan identificere, begrænse og standse et angreb, når skaden er sket.

Kolding Kommune laver sikkerhedskopier af alle filer. Hver time tages en ny kopi. Det betyder, at kommunen aldrig har mistet data, men blot skal bruge tid på at finde filer igen, hvis skaden sker. Men kommunen må hele tiden følge med udviklingen, for hackerne bliver mere kreative, og man kan ikke længere gemme sig bag en firewall som for bare fem år siden, fortæller Lars Kim Lund.

“I dag kan man ikke forhindre, at der kommer Malware ind på et tidspunkt. Derfor skal man have nogle systemer, der bliver sat i værk, når det sker,” siger han.

Arbejder man til daglig som pædagog eller sosu-assistent, kan sikkerhed dog virke noget fjernt. Og derfor er det vigtigt, at alle dele af en kommune får en grundlæggende forståelse for it-sikkerhed i en mere og mere digitaliseret offentlig sektor.

“Det er vigtigt, der er ledelsesmæssig opbakning, når sikkerheden rammer hverdagen. Der skal tages beslutning om nødvendigheden af f.eks. awareness-kampagner og lignende til at opkvalificere brugerne, for brugernes adfærd har også stor indflydelse på sikkerheden,” siger Lars Kim Lund.


Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her