Annonce
Annonce

Kognitiv teknologi løfter købsoplevelsen

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Online og offlinehandel smelter sammen i fremtiden, og kunden skal opleve en sammenhæng før, under og efter sin købsoplevelse. Det er en svær nød at knække, men ved hjælp af kognitiv teknologi løftes opgaven.

Af Lars Bennetzen

Sponseret af IBM

For bedre at forstå hvordan fremtidens onlinehandel, assisteret af kognitiv teknologi, vil fungere, tager vi lige en lille fiktiv rejse ind i retailuniverset sammen med kunden Kamilla og den fiktive detailkæde Fashionshop.

Til dagligt interagerer de besøgende på Fashionshop med det kognitive system i søgninger og spørgsmål på produkter, og fordi det kognitive system forstår naturlig tale, og kan forstå meningen af sætninger, kan de betjene de besøgende, som var den et rigtigt menneske.

Fashionshop ønsker at køre en kampagne, og det kognitive system foreslår produkter, prissætning og kundegrupper baseret på den viden det kognitive system har samlet ind om kundernes præferencer, søgninger og opførsel på Fashionshop. Den onlineansvarlige godkender kampagnen der derefter starter. Kamilla modtager kampagnemailen, og selvom hun ikke finder noget i mailen hun ønsker at købe, leder indholdet af mailen hende over til shoppen.

Her søger hun på kjoler med et særligt snit. Hun beder det kognitive system om at finde en kjole med et Empiresnit i bestemte farver. De valg hun bliver præsenteret for er dog for dyre, og Kamilla forlader Fashionshop uden at gennemføre et køb.

Analyse og løsning
Efter endt kampagne analyserer det kognitive system kampagnen og leder efter mønstre og tendenser. Analysen viser at en bestemt kundegruppe søger på kjoler med det føromtalte Empiresnit, men ikke gennemfører købet.

Det kognitive system vurderer at de manglende køb skyldes prisen. Det udformer derfor en ny kampagne rettet mod dette segment, der tydeligvis er i markedet efter denne kjole. Her bliver kjoler med Empiresnit fremhævet visuelt og prisen sættes lavere end hos konkurrenterne.

Den onlineansvarlige får præsenteret den nye kampagne, og begrundelsen for, hvorfor de nye valg er taget, og efter godkendelse starter den nye kampagne. Denne gang finder Kamilla sin favoritkjole til en attraktiv pris og gennemfører købet, Kamilla har en god købsoplevelse.

Personligt mersalg
Efter salget går Fashionshops kognitive system automatisk i gang med at analysere Kamillas købshistorik. Det vurderer hvilket produkter hun er mest tilbøjelig til at købe, både baseret på sæson, tidligere køb, billeder hun klikker på, varer hun bruger ekstra langt tid på at læse om og meget mere.

Ud fra den analyse anbefaler det kognitive system et udvalg af tilbehør til priser den vurderer ligger indenfor hendes acceptable prispunkter. Hun får nu de personlige tilbud, og bliver endda tilbudt at få dem leveret samtidig med kjolen hun lige har købt.

Kamilla føler sig godt behandlet og køber nogle af de tilbudte tilbehørsvarer.

Bedre service, mindre arbejde
Ved at lade systemet komme med forslag til kampagner, sparer Fashionshop tid til at skulle analysere data, opsætte kampagner og segmentere kunder ind i grupper.

Samtidig kan systemet også finde ud af, hvorfor kampagner ikke yder som forventet, hvorfor brugerne ikke besøger bestemte produkter eller sider på onlineshoppen. Det gør det lettere for butikken at få optimeret shoppen, og give brugerne en bedre oplevelse, der igen leder til et bedre salg.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her