SPONSERET INDHOLD

Køkkenchefens yndlingsopskrifter med æble

Røde og rundkindede, saftigt sprøde, faste i kødet, syrligt prikkende, lifligt duftende. Æbler kommer i alle afskygninger og kan bruges på et utal af måder i køkkenet. Køkkenchef og kreativ gastronomisk jonglør på Skodsborg Kurhotel, Erik Kroun, deler her sin passion for æblet.

Et bundt æbler kan burges til mangt og meget i køkkenet. Læs med her, og få køkkenchef Erik Krouns bedste råd til mad med æbler. Billedtekst. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Vi kender dem bedre end de fleste andre medlemmer af frugtkurven. De vækker minder om barndommens nervepirrende ekspeditioner på æblemol i naboens have. Ture i Tivoli, hvor de rundkindede frugter er stadset op i det fineste sukkerskrud og drysset over med sødt i alle regnbuens farver.

Erik Kroun, Køkkenchef på Skodsborg Kurhotel

»Æbler er ikke bare æbler. Der findes mange typer med forskellige egenskaber og udtryk, som giver forskellige anvendelsesmuligheder.«


Og ikke mindst som mos og kompost, i tærter og lækre kager, som frisk og velsmagende overraskelse indeni gammeldags æbleskiver. Vi har alle vores æbleminder, der får tænderne til at løbe i vand, hvad end vi plukker dem fra træet i haven, eller fra bakken med Pink Lady® på køkkenbordet.

»En helt traditionel ting, vi altid har brugt æblet til min i familie, ud over som rå snack, er gammeldags æblekage,« erindrer Erik Kroun, køkkenchef og kreativ gastronomisk jonglør på Skodsborg Kurhotel.

Få inspiration til retter med Pink Lady® her

Sure, søde, melede, sprøde, grønne, røde
Erik Kroun ynder at bruge æbler i sin kokkekunst og lader dem gå igen, uanset om der er tale om søde eller salte retter.

»Æbler er ikke bare æbler. Der findes mange typer med forskellige egenskaber og udtryk, som giver forskellige anvendelsesmuligheder. De kan være sure, søde, melede, sprøde, grønne, røde og meget mere. Jeg bruger dem rigtigt meget rå til og give en sprød og saftig konsistens i både det salte og søde køkken.«

Syrlige prik til cremet hummerbisque
Æbler er en af de frugter, som man kan få året rundt, og de er tilmed ikke i den dyre ende rent prismæssigt. Det giver et utal af muligheder for at tænke æblet ind madlavningen, både til hverdag og fest. De syrlige æbler, som mange går uden om, hvis de skal spise æblet som rå snack, egner sig ifølge Erik Kroun fremragende til en fisk.

»Brug små sprøde tern af Ingrid Marie æbler med bagt torsk, jordskokker og hummerbisque. Her giver æblet små syrlige prik i den fede og cremede hummerbisque, og en sprød konsistens som spiller op til den sarte, flagede torskekonsistens,« forklarer Erik Kroun.

Tilsat et glas køligt hvidvin, gode venner og families dejlige selskab og en stor kandelaber med tindrende stearinlys, er der lagt op til kulinariske stjernestunder midt i den nordiske vinter.

Varm æblethe
En anden lun lækkerbisken på råkolde dage er varm æblethe. Erik Kroun anbefaler, at man laver den på en god dansk æblemost og tilsætter en skive ingefær, en slice citronskal og måske en enkelt stjerneanis.

»Perfekt at varme sig på her i vintermånederne!« siger Erik Kroun.

Æblekompot med calvados
Store grove madæbler har deres helt egen charme. De er måske ikke så elegante af ydre, men deres indre er fuld af smag, saft og kraft. Erik Kroun bruger dem til en æblekompost, som nok skal give farve i kinderne.

»Kog nogle store grove madæbler med sukker og vanilje til en lækker kompot. Tilsæt smørstegt rasp og stænk med cognac eller calvados. Top med letpisket dansk økofløde. Findes der noget bedre?« afslutter Erik Kroun.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.