Annonce
Annonce

Københavns Lufthavn bygger for 20 milliarder

Illustration af fremtidens lufthavn
Læs mere
Fold sammen

Massive investeringer skal bane vej for flere flyruter og millioner af ekstra passagerer. Planerne skal styrke Københavns position som internationalt knudepunkt og vil give tusindvis af job både i byggefasen og bagefter.

Sponseret af Københavns Lufthavne A/S

Af Nils-Ole Heggland

20 milliarder kroner lyder den forventede prislap for de planer, der over en årrække skal udbygge Københavns Lufthavns position som nordeuropæisk flyknudepunkt med et kæmpe løft i kapaciteten: Fra 25 millioner årlige rejsende, da visionen blev fremlagt i 2014, til 40 millioner passagerer, når byggerierne er afsluttede.

Med afsæt i flybranchens engelske hovedsprog og den internationale kode for Københavns Lufthavn er planerne døbt ”Expanding CPH”, og de viderefører mangeårige principper for en lufthavn, som nærmest har bygget uafbrudt siden indvielsen i 1925.

”Flytrafik har stor betydning for dansk erhvervsliv og for det danske samfund. Derfor er det afgørende, at vi hele tiden udvider vores kapacitet, så vi kan tiltrække mere trafik og forbinde Danmark med nye destinationer. Vores udbygning handler om at skabe en lufthavn, der er attraktiv og har den kapacitet, der er brug for. Vores ”Expanding CPH” planer rækker 10-15 år ud i fremtiden – ud over de mere detaljerede treårige byggeplaner. Det handler om at skabe mere plads – både til flere fly og til flere passagerer,” siger kommunikationsdirektør Henrik Peter Jørgensen.

Flere ruter
Lufthavnen er en af de vigtigste adgangsdøre til hele landet. For virksomheder, turister og fragt. Og jo større net af flyruter og afgange lufthavnen har, desto mere interessant er Danmark for internationale investorer og rejsende. Og desto lettere har vi danskere og vores virksomheder ved at rejse ud.

”Expanding CPH” skal sikre plads til flere og større fly. Der skal være en del flere ruter end de nuværende cirka 165, og de nuværende 36 destinationer på andre kontinenter skal gerne suppleres af 17 ekstra. Især Asien har lufthavnen kig på, for her oplever kloden den kraftigste vækst i flytrafik. Ifølge prognoserne vil flytrafikken omkring 2030 være lige så stor som i Europa og Nordamerika tilsammen.

”I øjeblikket forhandler vi om direkte ruter til flere destinationer i eksempelvis Kina og Sydkorea, og så håber vi at få en rute til Sydafrika. Især de lange ruter uden for Europa kæmper vi med andre europæiske lufthavne om at få fat i,” fortæller Henrik Peter Jørgensen.

Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør

»Flytrafik har stor betydning for dansk erhvervsliv og for det danske samfund.«


Byggeri i etaper
Udbygningen sker i etaper. Den model sikrer, at lufthavnen ikke overinvesterer og opfører store bygninger, som først efter flere år bliver brugt i fornuftigt omfang. Derfor skal udbygningen ske ved at etablere en ekstra finger, Finger E, til især de store interkontinentale fly – et byggeri, der er planlagt i tre etaper. Den første del til 800 millioner kroner er allerede godt i gang.

Derudover skal de eksisterende fingre udvides i etaper, i takt med behovet for mere plads vokser. Målet er næsten at fordoble antallet af standpladser – flyenes ”parkeringspladser”  fra 78 til 124 og skabe tusindvis af flere kvadratmeter til passagerer i gates og terminaler.

Sideløbende med udbygningen til flere fly skal resten af lufthavnen ”følge med”, så der også er god plads til flere passagerer og kommer flere spisesteder, butikker og servicefunktioner. Desuden udvides sikkerhedskontrollen til dobbelt størrelse allerede i år.

Netop etape-tankegangen er årsagen til, at planen ikke har et forventet sluttidspunkt.

”Det afhænger af trafikudviklingen, som kan svinge fra år til år. I planens hidtidige levetid har vi haft et par år med moderat vækst og ét år, 2016, med meget høj vækst. Men det ligger vel 10-15 år ude i fremtiden,” ræsonnerer Henrik Peter Jørgensen.

Han anslår, at lufthavnen alene fra 2014 og til og med 2017 vil bygge for tre-fem milliarder kroner. To igangværende projekter til samlet godt 1,2 mia. kr. omfatter blandt andet første etape af Finger E med syv gates, en stor udvidelse af terminalområdet og et nyt kontorhus.

Større station
Ligesom lufthavnen er en del af Danmarks internationale infrastruktur, indgår den i landets interne infrastruktur med både motorvej, metro og tog til dørtrinnet. Men togstationen under Terminal 3 nærmer sig bristepunktet.

”Jernbanen har en flaskehals ved stationen, fordi der kun er ét spor i hver retning, og der er pænt fyldt op. Men vi har et skitseprojekt, som vi drøfter med Transportministeriet. Vi håber snart at finde en løsning, så der kan køre flere tog, også meget gerne højhastighedstog og langdistancetog, så passagerer fra Fyn og Trekantsområdet og fra den kommende bane til Femern let kan komme her til,” siger Henrik Peter Jørgensen.

Han tilføjer,  at  svenske planer om at udbygge  nettet af  højhastighedstog vil gøre det lettere for flere svenskere at komme til lufthavnen.

”Expanding CPH” vil skabe 12.500 job til ingeniører samt smede, murere og andre håndværkere alene i byggefasen. Desuden vil antallet af faste arbejdspladser i Københavns Lufthavn vokse med 9.000 og dermed passere 25.000 job.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Infrastruktur'. Se alle artikler her