Annonce
Annonce

”Kina-pakker” skal kontrolleres langt mere

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uhørt lave priser får flere og flere danske forbrugere til at handle direkte på asiatiske hjemmesider. Men i flere tilfælde skyldes de billige priser, at der ikke er betalt dansk moms, at produkterne ikke er sikre og at forbrugerreglerne ikke overholdes. Det giver danske butikker urimelige konkurrencevilkår og svækker forbrugerbeskyttelsen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

E-handel fra Asien stormer frem og platforme som blandt andre WISH er populære hos danske forbrugere, ikke mindst de unge.

”Sidste år modtog vi mere end 10 mio. forsendelser alene fra Kina, og det vokser,” fortæller Morten Rosengreen fra PostNord fra en stoppet lagerhal i Københavns Lufthavn, hvor 40.000 pakker netop er ankommet fra Kina.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at Kina har indtaget fjerdepladsen som det mest populære land, når danskerne e-handler i udenlandske netbutikker. Organisationen hilser konkurrence fra udlandet velkommen, men ser alligevel med bekymring på udviklingen.


PR-foto: Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv

”Vi er ikke bange for konkurrence, men den skal være fair. Det er den ikke, hvis der ikke betales moms og told og hvis forbrugerbeskyttelsesregler og produktsikkerheden ikke overholdes, og det ser vi desværre mange eksempler på,” siger Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

Hvis værdien af en pakke fra et land uden for EU, det kan for eksempel være fra Asien eller USA overstiger 80 kroner, så skal der betales moms. Er værdien 1150 kroner eller derover, så skal der betales told. Det er typisk transportfirmaet, der står for at udregne og betale moms og told, og det koster omkring 160-200 kr. i administrationsgebyr. Men reglerne kan omgås på flere måder.

Snyd og ineffektiv kontrol giver ulige konkurrencevilkår
”Reglerne omgås ved, at forsendelsen opdeles i flere mindre pakker eller ved, at værdien angives til at være under 80 kroner. Man kan også skrive, at der er tale om en gave, selvom det ikke er rigtigt. Risikoen for at blive undersøgt i tolden i Danmark er så lille, at flere udenlandske netsider reklamerer med, at de betaler moms og told for de danske forbrugere, hvis pakken bliver stoppet. Danske virksomheder risikerer at blive udkonkurreret, hvis der ikke gøres noget. Derfor ønsker vi en langt stærkere kontrol,” siger Lone Rasmussen.

Rigsrevisionen offentliggjorde i december en beretning om kontrollen med importvarer som bl.a. afslørede, at SKATs kontrolniveau var det laveste i EU, og at kontrollen var tilrettelagt ineffektivt. Kritikken bør føre til at kontrollen effektiviseres, lyder det fra Dansk Erhverv.

Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv

»Vi er ikke bange for konkurrence, men den skal være fair.«


Forbrugerrådet advarer mod usikre produkter
Selvom hjemmesiden fra WISH er på dansk, så fremgår det, at de ikke betaler moms. Priserne er så lave, at det lyder for godt til at være sandt. En USB-oplader fås til 7 kroner, en Pandalampe til 93 kroner og en bærbar PC til 116 kroner for at nævne nogle få eksempler. Men de lave priser har en pris. Det handler nemlig også om, at forbruger- og produktsikkerhedsregler ikke efterleves, lyder det fra ForbrugerrådetTænk, der har undersøgt en række produkter.

”Vi fandt i december sikkerhedsproblemer i 10 ud af 25 produkter til børn. Det var fx regntøj udstyret med lange snore, som børn kan få om halsen, legetøj med små skarpe og løsthængende dele og tøjdyr, der indeholdt batterier, som små børn nemt kan pille ud og putte i munden. Det er vores eksperters vurdering, at disse produkter kan være farlige for børn og ikke lever op til myndighedernes sikkerhedskrav ,” advarer Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Hun nævner også, at USB-opladerne kan blive overophedet, og at det er usikkert, om der er sundhedsskadelig kemi i produkter beregnet til fødevarer og kosmetik, fordi Kina ikke har de samme regler som Danmark og EU.

Behov for bevidsthed hos forbrugerne og omlægning af kontrollen
Når danske butikker importerer legetøj og andre varer fra Kina, har de stor fokus på at sikre, at de lever op til produktsikkerhedsreglerne, så deres kunder kan være trygge.

Prismarkedsføringen skal også være i orden, ellers vanker der bøder hos Forbrugerombudsmanden. Det er fint, men det dur ikke længere, at de danske myndigheder kun retter kikkerten mod de danske virksomheder, påpeger Dansk Erhverv.

”Det er et paradoks, at de danske virksomheder, der importerer varer fra Asien, kontrolleres meget effektivt samtidig med, at det vælter ind med varer, som danskerne har bestilt direkte fra asiatiske netbutikker, hvor der stort set ikke er kontrol med produktsikkerheden,” siger Lone Rasmussen.

Dansk Erhverv foreslår, at der etableres en tværgående kontrolenhed, der skal kontrollere pakker fra Asien og andre 3. lande. De udenlandske virksomheder, der snyder med moms, er nemlig ofte også er dem, der snyder med forbrugerregler og produktsikkerhedsregler.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her