SPONSERET INDHOLD

Kender du toiletpapirets historie?

Alle mennesker går på toilettet, og sådan har det altid været. Men det vi gør, når vi er færdige, har en helt anden historie.

Cirka 65 pct. af jordens godt syv milliarder mennesker har et moderne toilet til rådighed – og især i den vestlige verden, betyder det et omfattende forbrug af papir, der gennem de seneste århundreder er blevet danskernes foretrukne metode til at rengøre vores mere intime kropsdele efter toiletbesøg.

Meget tyder på, at det nu er ved at ændre sig i takt med nye krav til hygiejne og komfort. Men hvordan opstod vores intime forhold til det kradsende papir egentlig?

Opfundet i Kina
Selv om der ikke direkte er blevet forsket i måden vi tørrer os på efter en tur på toilettet, så har en række historikere beskrevet brugen af papir, der går helt tilbage til Kina kort før år 600. Her skrev embedsmanden Yan Zhitui nemlig, at han ”efter et toiletbesøg aldrig kunne finde på at bruge papir fra de fire bøger,” der er en henvisning til en samling af tekster af den kinesiske national-filosof Konfutse.

Det må så til gengæld betyde, at han gerne brugte sider fra andre forfatteres bøger. Og selv om bog-papir på de mest intime kropsdele kan lyde ubehageligt, så giver et kig på de europæiske vaner på samme tid forståelse for, at den gamle kineser trodsede faren for ”paper cuts”.

Kviste og hø
Ifølge Historienet.dk brugte vikingerne nemlig ofte små dyreknogler eller østersskaller, når rumpen skulle rengøres. Og i middelalderens Europa stod den på små tørre kviste, hø eller for de heldige stofklude.

I den sammenhæng fremstår papiret både praktisk og komfortabelt, og siden 1700-tallet og trykpressens opfindelse, har gamle aviser været udbredte i udhusene. Sidst i 1800-tallet dukkede så det fabriksfremstillede toiletpapir så op, men helt op til 1940’erne var avispapiret stadig i brug på danske toiletter.

Historien gentager sig
I dag er toiletrullen en fuldstændigt integreret del af indretningen på langt størstedelen af danskernes toiletter, og de færreste kan forestille sig at leve uden. Men tingene er, som nævnt, ved at ændre sig.

Mens toiletpapiret bredte sig fra Kina til Vesteuropa, så har en stor del af verdens befolkning nemlig altid betragtet papiret som en lidt spøjs og ulækker idé.  Allerede få år efter Yan Zhitui beskrev sine toiletvaner, beskrev en opdagelsesrejsende således den ”ulækre praksis”:

”De vasker sig ikke, når de har ordnet deres nødvendigheder,” lød det fra gæsten, der var chokeret over, at man ”vaskede” sig uden vand. Siden har mange kinesere faktisk droppet toiletpapiret til fordel for netop vand, og det holdningsskift er så småt også ved at vinde indpas i den vestlige verden.

Vand er fremtiden
Toiletter, der vasker dig med vand efter toiletbesøg, er således i stigende grad blevet en del af sortimentet hos danske VVS-forhandlere og badbutikker. Og selv om det nok kommer til at tage tid, før det for alvor er udbredt – på samme måde som med skiftet fra kviste til papir og fra avispapir til nutidens papirruller – så er der ingen vej uden om, lyder det:

”Hvis du kigger på jordens befolkning, så vasker de fleste sig jo med vand, og rent hygiejnemæssigt giver det jo ingen mening, at vi tørrer os med papir. Samtidigt betyder den teknologiske udvikling, at AquaClean-toiletterne i forhold til både design og komfort nu har nået en kvalitet, der tiltaler mange mennesker,” siger indehaver af Falsing VVS i Gentofte, Kim Falsning.

På VVS-producenten Geberits hjemmeside kan du se de nyeste bud på fremtidens toiletter

 

Sådan har toiletpapiret udviklet sig
  • År 600: Kineserne bruger papir fra den tids bøger efter toiletbesøg.
  • 1790’erne: København får sit første kloaksystem – cirka 100 år efter installeres de første toiletter med skyl i Danmark.
  • 1850’erne: Amerikanerne producerer papir særligt udviklet til toiletbrug.
  • 1920’erne: Det første toiletpapir på ruller sælges i Europa i Tyskland.
  • 2010’erne: Danskerne brugte 281 millioner ruller papir årligt. Samtidigt lanceres en række nye AquaClean-toiletter med indbygget bidét-funktion på det danske marked.
  • 2016: Flere og flere danskere opgraderer til et AquaClean-toilet, hvor man vasker sig med vand i stedet for papir.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.