Annonce
Annonce

Jagten på kompetencerne

Danmark er et digitalt kompetent samfund sammenlignet med de fleste andre. Således lyder de fleste danskeres selvopfattelse af rigets teknologiske tilstand. Men i virkeligheden sakker vi agterud på et af de vigtigste områder, kompetencer, også inden for medier og markedsføring.

Udgangspunktet er fortsat stærkt. Danmark har en højtudviklet og velfungerende infrastruktur, hvor et meget højt antalt borgere har adgang til hurtige interforbindelser. Vi er desuden gode til at introducere nye digitale løsninger, som elektronisk betaling.

I båd med Barbados
Men går man tallene efter i sømmene, er der faretegn. Ifølge en rapport fra World Economic Forum i 2014 hører Danmark til kategorien af lande, sammen med blandt andet Barbados, hvor niveauet er højt, men udviklingshastigheden lav. Det hænger blandt andet sammen med vores færdigheder inden for det digitale. Her halter vi efter lande som Norge og Finland.
Denne samfundøkonomiske kendsgerning kan også mærkes på virksomhedsniveau. Alene inden for it og elektronik fortæller DI Digital, tidligere ITEK, om mangel på adskillige tusinde it-specialister, og behovet stiger. Det samme gør sig gældende i andre discipliner, som markedsføring.
Berlingske Business kunne for et par måneder siden fortælle om stor servicevirksomhed, der i over et halvt år havde ledt efter en digital markedsføringschef, uden på noget at tidspunkt at være tæt på den rette kandidat. Skulle den fem år gamle virksomhed starte på ny, ville det være i et andet land end Danmark.

De bedste er autodidakte
Problemet for markedsføringsområdet er større end i for eksempel traditionelle it-fag. Fordi faget er under voldsom forandring i disse år med en masse teknologi som del af jobbeskrivelsen. Analysefirmaet Gartner forudser, at CMOen i 2017 vil have et større it-budget end CIO; teknikforståelse bliver et must.
Når det kommer til markedsføringskompetencer, handler det derfor ikke kun om at uddanne, men også noget mere grundlæggende, at få udviklet de rigtige uddannelser. Kigger man på et centralt område som SEO, er de nuværende eksperter autodidakte og har ingen fælles uddannelse.
Virksomheder fra blandt andet Dansk Industri efterlyser således kandidatuddannelser, der inkluderer kompetencer som SEO, dataanalyse og publishing. Indtil videre findes sådanne uddannelser primært på et lavere niveau som mellemlange uddannelser eller kurser.

Her er kravene
Men hvad skal en moderne markedsføringskandidat have med i værktøjskassen af kompetencer? Her er nogle bud fra et af det digitale medieunivers' kæmper, Mashable.

Analytisk og objektiv
Markedsføringsfaget har historisk set været fyldt med impulser og kreativitet. Databaseret markedsføring kræver imidlertid objektiv afstand og kølig analyse, ellers holder planen ikke. Ud over at dette mindset skal personen også være i stand til at vurdere og handle på datasæt, der er langt mere komplekse end i den analoge tidsalder.

Tekst plus billede
Den dygtige markedsføringsperson er i stand til at håndtere såvel tekst som visuelle midler i en skøn blanding, afhængig af situation og målgruppe.

Visuelt design
Billeder i alle formater er en del af kommunikationen, og derfor bør markedsføringspersonen også have et grundlæggende kendskab til de mest gængse metoder og værktøjer. Det gælder både på det konceptuelle plan, og når det kommer til specifikke værktøjer som HTML, CSS eller Photoshop.

Paid social media
Annoncer er fortsat en vigtig del af jobbet, men nu handler det mest om sociale medier. Personen skal eksempelvis være inde i Facebooks system og analytics.

WordPress
Det startede som et ydmygt open source-projekt, men i dag er WordPress så vigtig en platform, at kendskab til funktionalitet og kommercielle muligheder er vigtig kompetence.

Salg
Digital markedsføring handler om meget mere end data og analytics. Personlige relationer er fortsat essentielle bindeled, nu i discipliner som SEO og SoMe. Reelt skal markedsføringspersonen også være en god sælger, fordi markedet lige nu byder på så mange muligheder, at det eneste rigtige er at finde løsninger i dialog med kunden.