Annonce
Annonce

IT skal ud af kælderen

Læs mere
Fold sammen

Data bliver stadig vigtigere for forretningen. De skal beskyttes og udnyttes tilsvarende. Det er
svært at gøre derhjemme. Vi ser det moderne datacenter som et knudepunkt, hvor virksomheder nemt kan tilgå et bredt udvalg af leverandører og services under samme tag” udtaler Peder Bank.

Cloud computing har været samtaleemne i en rum tid, men det er i disse år, teknologien og servicemodellerne rulles ud for alvor. En undersøgelse foretaget af IDG blandt topledere i europæiske virksomheder viser, at de i 2014 selv drev 50 procent af deres IT i eget datacenter, men at de forventede at det tal ville være nede på 15 procent ved udgangen af 2016.”

Datacenter som knudepunkt
”Finanskrisen sænkede tempoet en overgang, men nu rykker det for alvor i Europa. Det er også nødvendigt, da, vi er 2-3 år bagud i forhold til amerikanske virksomheder” forklarer Peder Bank, administrerende direktør, Interxion Danmark. I Danmark er situationen ekstra betænkelig, da vi halter efter andre europæiske virksomheder, når det gælder om at konvertere maskinparken til cloud. Danske virksomheders andel af traditionelle datacentre er omkring det dobbelte af det europæiske gennemsnit.
”Det er en omstilling for enhver virksomhed, og det kan tage tid. For eksempel oplever vi jævnligt, at beslutningstagerne på de bonede gulve sætter en ære i at have et eget datacenter. Den tankegang gav mening i industrialderen, men ikke i en digital økonomi. Her er kælderen ikke længere god nok” siger Peder Bank. Mange steder er ledelsen ligeledes nødt til at ændre mindset, når det gælder data og opbevaring. ”Data bliver stadig vigtigere for forretningen. De skal beskyttes og udnyttes tilsvarende. Det er svært at gøre alene. Vi ser det moderne datacenter som et knudepunkt, hvor virksomheder kan tilslutte sig forskellige leverandører og services, fra TDC til Azure. På samme måde vil der være data, kunden selv kommer med og data, som hentes fra eksterne kilder. Et moderne datacenter skal binde det hele sammen til en velfungerende enhed, så forretningen kan nå sine mål.”

Løsningen er hybrid
Men svaret er ikke entydigt cloud. Kun 5 procent af europæiske virksomheder har valgt løsninger, hvor det hele er cloud-baseret. Det overvældende flertal vælger en hybrid model, der netop tager højde for kompleksiteten i både services og data.  ”Du har datacentre, private cloud og public cloud, som skal blandes rigtigt for den enkelte virksomhed. Vores kunder har ofte en hybrid løsning, hvor de ud over deres egne servere køber en cloud-platform til dele af deres systemer hos en lokal cloud-udbyder.”
Hybridløsninger inkluderer også lokale datacentre, men altså helst ikke i virksomhedens egen kælder. Det kan ikke betale sig, på en række parametre. IDG-undersøgelsen fortæller, at europæiske virksomheders to vigtigste incitamenter til at outsource datacenteret er kapital og energiudgifter. Det koster ganske enkelt for meget at drive sit eget datacenter. De fleste virksomheder mangler den kritiske masse til at høste stordriftsfordelene ved datacenterdrift.

Skalerbar og sikker
Dertil kommer yderligere to væsentlige parametre nemlig skalerbarhed og sikkerhed. ”Som virksomhed er du nødt til at kunne tilpasse og udvide det teknologiske set-up med kort varsel. Det kan være basale faktorer som plads, men også adgang til nye services. Hvor meget data, den enkelte server kan lagre, skifter også drastisk fra år til år, hvilket gør vurderingen af fysisk pladsbehov bare 3 – 5 år ud i fremtiden svær at forudse” forklarer Peder Bank.
Endelig er der den måske mest afgørende faktor for de fleste virksomheder,
sikkerhed. Over halvdelen af de adspurgte virksomheder i IDGs undersøgelse holder igen med at flytte til cloud for at holde deres data internt. Men internt er ikke nødvendigvis mere sikkert, siger Peder Bank. ”I en connected verden er tingene ikke mere sikre, fordi de står i virksomhedens egen kælder. Det kræver mange ressourcer at opretholde et tidssvarende sikkerhedsniveau. Interxions omfattende procedure setup vil være alt for dyrt at gennemføre i et mindre internt datacenter.”