Annonce
Annonce

IT-Sikkerhed i en brydningstid

billede

På mindre end to årtier har Internettet fuldstændig ændret den måde, mange af os lever, gør forretninger, modtager nyheder og generelt kommunikerer med hinanden på. Globalt, billigt, lynhurtigt, når som helst, hvor som helst.

Danmark kan prale af at være det land i Europa, der er mest digitalt. Borgerne og forbrugerne kan sidde hjemme foran computeren og på få minutter udføre, hvad de før skulle bruge timer på. Og virksomheder og myndigheder kan effektivisere digitalt i alle afkroge af forretningen og opnå store besparelser.

Men digitaliseringen rummer også vanskeligheder og farer. Mange har nemlig svært ved at følge med i, hvordan man bruger den nye teknologi på en betryggende måde.  Og når virksomheder, myndigheder og private borgere på rekordtid flytter store mængder af kritiske og personlige oplysninger fra fysisk til digital form i cyberspace, følger tyvene, svindlerne, opportunisterne og spionerne med. Information er ”big business”.

Fra IT-chefens problem til direktionens strategi
Cybersikkerhed er i dag en af de største udfordringer for den moderne, forbundne organisation og er gået fra at være et trivielt, taktisk problem for IT-chefen til at blive et strategisk anliggende for bestyrelsen.

Det skyldes mindst tre ting:

  • De senere års alvorlige cyberangreb mod både virksomheder og myndigheder har haft fatale følger i form af tab af værdifuld intellektuel ejendom, men også meget fortrolige, personlige, identificerbare oplysninger om private borgere, kreditkortnumre osv.
  • Nye strenge regler fra EU kan medføre bøder i milliardklassen, som kan rive eksistensgrundlaget væk under forretningen.
  • Og endelig forventer kunderne, at virksomheder og myndigheder har styr på sikkerheden, som derfor er gået hen og blevet en vigtig konkurrenceparameter.

Sikkerhed hele vejen rundt
Hvor vi måske er vant til, at IT-udfordringer kan løses ved hjælp af IT alene, må moderne tekniske forsvarsværker ofte give op mod de intense sikkerhedstrusler fra cyberspace, vi i dag står overfor. Evnen til innovation på den mørke side af internettet er imponerende, og selv de mest erfarne sikkerhedsfolk fanges ofte i ærefrygt, når nye sofistikerede angreb opstår.
Mange organisationer er ikke klar over, hvor deres kritiske informationer rent faktisk befinder sig og har derfor vanskeligt ved at lave en effektiv strategi for, hvad og mod hvem der skal beskyttes. I en travl hverdag glemmer mange desuden den helt basale IT-hygiejne, såsom at holde deres IT-systemer regelmæssigt opdateret, jævnligt skifte deres passwords eller tage hyppig backup af deres kritiske data.

Endelig spiller brugerens sikre adfærd mere end nogensinde en vigtig rolle. I takt med at de tekniske forsvarsværker er blevet stærkere, flytter cyberkriminelle skytset mod levende væsner. Og på trods af at basal sikkerhedsuddannelse af brugerne ofte er en billig og effektiv måde at styrke sit cyberforsvar på, glemmes denne kritiske parameter ofte.
Selvom fokus på informationssikkerhed aldrig har været mere intens, føler mange organisationer sig magtesløse, når de skal beskytte sig tilstrækkeligt. Fordi der er tale om en eksistentiel trussel mod både private virksomheder, offentlige organisationer og private borgere, skal vi blive ved med at arbejde med IT-sikkerhed. Og vi skal gøre det intelligent, informeret og i balance med forretningen.