Annonce
Annonce

Innovationsekspert til banker: Følg med eller bliv hægtet af

​PR foto: Peter Fisk Fold sammen
Læs mere

Kundernes loyalitet, fremtidens behov og bankernes teknologi. Tre ting der er i konstant forandring, og vil få stor betydning for vores forhold til økonomi. Eksperterne er ikke i tvivl; bankerne er tvunget til at følge med udviklingen.

”Bankernes tankesæt handler i dag om, hvordan de kan gøre kundens bankforretninger lidt nemmere. Det vil ikke være nok i fremtiden. Der vil vi se, at bankerne er nødt til at spille en mere holistisk rolle for kundens økonomi og liv,” siger Peter Fisk, er grundlægger og leder af GeniusWorks, der beskæftiger sig med innovation og forretningsstrategi.

Han er ikke i tvivl om, at fremtidens kontakt mellem bank og kunde vil gå i retning af, at kundernes samlede økonomiske overblik bliver app-baseret, og områder som rådgivning og services vil smelte endnu mere sammen, end vi ser det i dag.

Fra bank til nettjeneste
”Når jeg går på min Spotify eller Netflix, giver den mig råd om musik, jeg måske vil synes om. Den kender mine mønstre og rådgiver ud fra det. Om få år, vil min bank gøre det samme, og har muligheden for at rådgive mig på samme måde, og det er kun et spørgsmål om tid, før det vil ske,” siger Peter Fisk, der har skrevet flere bestsellere om innovation og forretningsudvikling.

Samtidig ser Fisk en oplagt mulighed for, at bankerne, i stil med nettjenester som Spotify, vil gå fra at opkræve renter og gebyrer, til at være baseret på abonnenter, der betaler en fast ydelse for større eller mindre pakker af services. Den teknologiske fremtid tvinger med andre ord den finansielle sektor til nytænkning; ikke bare hvad angår produkter og services, men i forhold til hele deres forretning.

Mens kundernes loyalitet er i dag er baseret på forpligtelser og aftaler med en given bank, vil den i fremtiden være langt mere flygtig, og for mange vil loyaliteten i stigende grad skifte til at være en loyalitet mod de teknologier, der passer bedst til deres behov.

”Mange banker vil miste kunder, hvis de ikke følger med udviklingen, eller ikke forstår kundernes konstant skiftende behov. Kan man ikke nytænke sin forretning, vil den ikke eksistere i det lange løb,” siger Peter Fisk.

Følg med eller bliv hægtet af
De banker er i dag i tvivl om, at sektoren i gennemgår en rivende udvikling, der allerede har bragt mange nye services og initiativer på banen, og at kunderne kan se frem til endnu mere udviklet personlig kontakt i fremtiden, hvad end den foregår over apps eller ansigt til ansigt.

”Generelt er der en udvikling imod, at bankernes kontakt med den almindelige kunde er mindre profitorienteret, og mere fokuseret på, hvordan banken kan gøre kundens liv nemmere og ultimativt bedre. Økonomi er en kæmpe del af livet, og kunden forventer, at banken hjælper deres økonomi og ikke bare administrerer den,” siger Peter Fisk.

Dette vil alt andet lige sætte nye krav og forventninger til, hvordan bankerne skal tænke deres forretning og produkter. Mange banker har allerede etableret samarbejde med startup-virksomheder, der har til opgave at udvikle de næste services, apps og andre måder at hjælpe og tiltrække kunder på. Spørger man Peter Fisk er der ingen tvivl om, at behovet for nytænkning og innovation skal prioriteres meget højt, hvis bankerne i fremtiden skal holde på kunderne.

”Der er ikke plads til at hvile på laurbærrene. Selv den mest fantastiske løsning bliver forældet meget hurtigt i dag, og det skal man være forberedt på. Ellers bliver man hægtet af.”