Annonce
Annonce

Ingen forsikring mod disruption

billede

Når talen falder på disruption og finans, handler det oftest om bankerne, men hvad med forsikring? Der er ganske vist tale om en anden form for finansvirksomhed, med andre konventioner og reguleringer, men det tager digitaliseringen ikke hensyn til.

Faktisk er der flere former for seriøs disruption i gang i forsikringsbranchen, nogle på den korte bane, andre i horisonten. I rapporten ”Insurance Disrupted” fra 2015 peger Deloitte UK på ni nye teknologier og forretningsmodeller, der truer markedets traditionelle opsætning. De har følgende til fælles:

  • Potentielt stor efterspørgsel fra kunderne
  • Potentielt styr indflydelse på bundlinjen
  • Manglende regulering
  • Teknologisk mulig i dag

Disruption i produkter og markeder
Her er et udvalg af typer disruption i forsikring:

Nye produkter
Digital teknologi kræver nye produkter i markeder, eksempelvis mod cyberangreb og shitstorme i sociale medier. Det er en markedsmulighed for forsikringsselskaberne, men også en usikkerhed med nye former for dækning, hvor erfaringsgrundlaget er begrænset.

Bedre produkter
Med nye teknologiske værktøjer, som Big Data, kan forsikringsselskabet skabe en ny dimension af personaliserede produkter, som mikro-tariffering. I gamle dage var det kun postnummeret, der var udslagsgivende for præmien, men i dag har forsikringsudbyderen adgang til at væld af data, der fortæller om risici og sandsynligheder. Forsikringsselskabet kan skræddersy forsikringer rettet mod den enkelte person og dennes adfærd. Det samme gælder et andet nyt begreb, ”Telematics,” hvor kundens bil leverer en række data om kørslen og dermed risikoen for skader.

Nye forsikringsformer
Takket være internettet kan kunderne i dag nemt finde sammen online, og det skaber nye former for forretning, også inden for forsikring. ”Peer-to-peer insurance,” hvor forbrugerne forsikrer hinanden, vil vinde kraftigt frem i de kommende år, vurderer Deloitte.

Hovedmarkeder svinder ind
Lidt længere ude i fremtiden truer et af forsikringsbranchens støttepiller at smuldre, bilforsikring. I dag er det ikke længere et spørgsmål, om vi får selvkørende bil, men hvornår. En af de primære fordele ved dette koncept er sikkerheden. En bil på automatpilot vil betyde langt færre ulykker på vejene, fordi den menneskelig faktor er reduceret, samme princip som i fly. Dermed forsvinder altså også behovet for forsikring mod trafikulykker, i hvert fald i den nuværende form, og forsikringsbranchen kan under alle omstændigheder se frem til heftige omstilinger, disruption.

Medarbejderne mangler
Men der venter også andre udfordringer i en teknologiintensiv tid. På det amerikanske marked fortæller forsikringsbranchen om svære forhold, når det gælder om at fylde fremtidens job. Forsikring var en gang et job for aktuarer og assurandører, men i det handler det om meget mere.  ”Næsten lige meget, hvilket fremtidigt job, vil taler om, vil der være et element af teknologi. Vi har brug for dygtige unge mennesker med teknisk viden på alle niveauer,” udtaler en repræsentant fra den amerikanske brancheorganisationen til den nationale radiostation NPR.

Fakta: International kurs mod disruption
For forsikringsbranchen er vejen frem udvikling og samarbejde på tværs af landegrænser. Det er tanken bag Startupbootcamp Insurtech, et samarbejde mellem nogle af verdens største forsikringsselskaber, herunder Allianz, Lloyd, Swiss Re samt dansk deltagelse fra Tryg Forsikring. Programmet Disruptive Insurance Innovation inviterer håbefulde iværksættere indenfor for at teste deres ideer til nye forsikringsprodukter og forretningsmodeller. De 10 bedste bedste bliver udvalgt til tre et skræddersyet tre måneders forløb, hvor de nye virksomheder kan trække på data, rådgivning og ikke mindst markedsekspertise fra etablerede forsikringsselskaber verden over.  Iværksætterne får dermed adgang til langt flere ressourcer end andre ”startups” og kan rykke effektivt gennem de første, ofte afgørende faser, for en ny forretning. Disruptive Insurance Innovation holder til i Londons finansielle distrikt, blandt andet for at have tæt kontakt med investormiljøet.