Annonce
Annonce

Hvorfor ved tøjbutikken ikke, at Malenes datter mangler en flyverdragt?

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danske detailvirksomheder har et uudnyttet potentiale for at bruge deres stigende mængde af data om kunderne til at skabe profiler af brugerne og forudse deres behov. Det mener data- og analysevirksomheden Bisnode.

Sponseret af Bisnode

De fleste har prøvet at kigge på et produkt på nettet for straks at blive anbefalet at købe en relateret vare. ”Andre der købte denne maling købte også denne pensel,” lyder anbefalingen i malerbutikkens webshop.

Bag anbefalingen gemmer sig nogle algoritmer, der finder mønstre på tværs af kundernes købsadfærd på nettet. Algoritmen deler kunderne op i forskellige segmenter ud fra antagelsen om, at hvis tilstrækkeligt mange personer, køber, ser eller lytter til de samme ting, så er der en vis sandsynlighed for, at de også vil gøre det i fremtiden.PR-foto: Jacob Laustsen, chef for forretningsudvikling i Danmark for den globale data- og analysevirksomhed Bisnode

Det er blandt andet derfor, Netflix anbefaler dig at se serien Breaking Bad efter, at du har set Narcos. For det er der mange andre, der gør. Men i denne ligning mangler der noget grundlæggende viden om, hvem kunden er. Og det har mange danske detailvirksomheder ikke været gode nok til at udnytte ifølge Jacob Laustsen, chef for forretnings-udvikling i Danmark for den globale data- og analysevirksomhed Bisnode.

”Detailvirksomhederne er blevet meget bedre til at forstå brugernes interaktion på nettet, men de er stadig dårlige til at tegne et bredere billede af kunderne,” siger han og uddyber:

”Teknologien er der, men virksomhederne får ikke udbytte af alle de data, de indsamler. Det kan betyde, at de går glip af nogle muligheder for at øge omsætningen.”

Dilemmaet om datterens flyverdragt
Et eksempel på problemstillingen kan findes i flere tøjbutikker, men er generelt for hele detailbranchen ifølge Jacob Laustsen. Når en kunde køber en trøje i butikkens webshop, vil algoritmerne eksempelvis foreslå et par bukser, som andre kunder også har købt sammen med trøjen. Men systemet overser måske nogle helt andre behov, fordi den ikke har en helstøbt profil af vedkommende.

Det er der dog en løsning på, forklarer Jacob Laustsen. Ved at kombinere data fra forskellige kilder, kan butikken eksempelvis finde ud af, at kunden er en kvinde i starten af 30’erne, der netop er flyttet til et nybyggerkvarter.

Statistisk set er der på den baggrund en høj chance for, at hun har små børn. Og da det netop er blevet vinter, vil de sandsynligvis have behov for en flyverdragt. Når kvinden således går ind i butikkens webshop eller fysiske butik næste gang, vil hun blive mødt med et tilbud på en flyverdragt – før hun køber den hos konkurrenten.

”Det handler om at bruge eksisterende data i en ny sammenhæng for at skabe en profil af kunden, som så bliver eksponeret over for de produkter, der er relevante for vedkommende,” siger
Jacob Laustsen.

Det kan både gælde interne data fra kundeklubben, kundernes købsadfærd og brugernes online-interaktion med butikken. Men det kan også komme fra eksterne datakilder, som dem
Bisnode udbyder. Demografiske data kan eksempelvis sige noget omkring en persons indkomst, alder, køn, børn og så videre.

”Disse aggregerede data kan bruges til at regne en karaktertype ud med en vis sandsynlighed,” siger Jacob Laustsen og påpeger, at fordi data er baseret på statistik frem for konkret viden om den enkelte kunde, så er det også med til at beskytte deres privatliv.

”Der er næsten altid mulighed for at optimere salget ved at bringe eksterne data og interne variabler i spil. Det er bare ikke altid, at butikkerne er klar over det,” afslutter Jacob Laustsen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her