Annonce
Annonce

Hvis du er ejerleder, bør du tænke på dit exit. Helst nu

PR-foto Fold sammen
Læs mere

Der er hjerteblod på spil for mange ejerledere, når det gælder salg af virksomheden. Men der er store gevinster at hente ved at forholde sig til det uundgåelige i god tid.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​

Af Mathias Caspersen

Kong Gumi. Navnet ringer muligvis ikke en klokke, men hvis du ejer og driver en virksomhed, er det værd at skrive bag øret. Bag det tyggegummi-klingende navn gemmer sig nemlig verdens ældste eksisterende virksomhed. Eller rettere gemte sig, for efter at have fungeret uafbrudt i mere end 1.400 år gik den familieejede japanske ingeniørvirksomhed konkurs i 2006. Bankerotten kom som konsekvens af et fejlslagent generationsskifte, og det er desværre ikke et særsyn.

»At foretage et ejerskifte er for mange rigtig svært. Men det er en nødvendig proces, der kræver god planlægning. Forskning anbefaler, at man går i gang mindst tre år før skiftet, hvis man skal sælge og hele 15 år før, hvis man skal foretage et generationsskifte. Desværre kommer mange først i gang i 11. time.«

Det fortæller Steffen Tange, der er erhvervspsykolog i konsulenthuset Summit Consulting. Han bakkes op af sin virksomhedspartner, erhvervspsykolog, Helle Aaes.

»Dårligt eller ikke-planlagte ejerskifter kan blive en stor samfundsmæssig byrde i form af tabte arbejdspladser. Derfor er der virkelig brug for et opråb til ejerlederne om at tage udfordringen alvorligt og søge kvalificeret hjælp. Det kan være en rigtig god investering økonomisk og menneskeligt.« forklarer hun.

En exit-strategi er vigtig i selskabet Virksomhedsbørsen, som formidler salg af små og mellemstore virksomheder, genkender man billedet.

»Lige nu oplever vi et gunstigt miljø for virksomheds-salg; der er blandt andet gode muligheder for at skaffe kapital. Alligevel skal man gøre sig klart, at det tager tid. Der er rigtig mange ting, man skal afklare, før man kan sælge,« fortæller Frank Jensen, der er administrerende direktør i virksomheden.

Han har et enkelt, klart budskab til alle virksomhedsejere. “Man bør formulere en exit-strategi, også selvom man ikke står overfor at skulle sælge lige nu. Man behøver ikke definere sit exit 100 % i detaljer, men det er en rigtig god idé at tænke processen ind på et tidligt tidspunkt, så det er bygget ind i virksomhedens struktur og organisation,« fortæller han.

I den forbindelse er det i følge Jensen vigtigt, man kommer bredt omkring.

»Man bør sikre, at virksomheden er nem at drive videre for en ny ejer, og man skal positionere den, så den er interessant for potentielle købere. I den forbindelse er der rigtig mange parametre, man skal se på, både juridiske, økonomiske, tekniske og personlige,« fortæller han.

Men indsatsen er næsten per definition godt givet ud, for dem der har en klar holdning, proces og plan for et exit, havner ikke så let på bagkant af udviklingen, fortæller
Jensen.

»Øvelsen kan altid betale sig, for den sikrer, at man er klar, når der sker noget nyt i markedet. Man er forberedt, hvis der for eksempel bliver mulighed for en konsolidering. Samtidig giver man sig selv en forsikring i forhold til sygdom, skiulykker og lignende, forstået på den måde, at virksomheden kan drives videre, også selvom ejeren pludselig ikke kan være der,« forklarer han.

Et eksistentielt emne
Det lyder som sund fornuft, så hvorfor skal det være så svært at få planlagt et ejerskifte? Steffen Tange har et bud.

»Ejerledere er ofte kendetegnet ved at være entreprenører, det ligger i deres DNA, at de kan klare tingene selv. De er vant til at stole på deres handlekraft uden at få hjælp. Men lige her kan man have brug for råd udefra,« fortæller han.

Helle Aaes supplerer:

»Det er for mange følelsesladet og eksistentielt svært at skulle slippe sin virksomhed. Det er jo hjerteblod, der er på spil, og det er forbundet med mange tab i forhold til hverdagen, livsindhold og oplevelsen af at gøre en forskel. Derfor må man som ejerleder stille sig selv det svære spørgsmål; hvad skal jeg stille op med mit liv, når jeg ikke længere skal drive virksomhed?« fortæller hun.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​