Annonce
Annonce

Hvad har din by gjort for klimaet i dag?

Overalt i verden er byer blevet de nye frontløbere i klimakampen. Hvad er det, byer kan, som stater ikke kan? Svaret finder man i Sønderborg.

PR-foto: Peter Rathje, adm. direktør i ProjectZero Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

”Paris Climat 2015.”
De store lysende bogstaver tonede frem på Eiffeltårnet i aftenmørket i november og december 2015. Billeder af teksten på tårnet gik verden rundt og blev et symbol på klimakonferencen COP21.
Her lykkedes det langt om længe verdens statsledere at indgå en bindende klimaaftale. Til stede i Paris var også 500 borgmestre fra hele verden, for en af hjørnestenene i aftalen er, at verdens byer skal spille en hovedrolle i klimaindsatsen.

En af de byer, der er nået længst i denne sammenhæng, finder man godt tusind kilometer nordøst for Paris. Sønderborg har sat sig for at blive CO2-neutral i 2029, og målet gælder vel at mærke ikke kun for kommunens egne bygninger og biler - men for hele området.

Projektet har fået navnet ProjectZero. Dets adm. direktør, Peter Rathje, er ikke i tvivl om, hvad det er, byer kan bidrage med i forhold til klimakampen.
”Byer udgør et minisamfund, som bindes sammen af mennesker. Her har man mulighed for at arbejde direkte sammen med borgere, virksomheder og foreninger. Man kan kort og godt koble en social dimension på klimakampen, og det gør en kæmpe forskel,” forklarer han.


Læs mere på SmartEnCityNetwork.eu.

Direkte kontakt
Selv om Sønderborg kommune går forrest med blandt andet klimaundervisning i skolerne og biogas-busser, handler det altså om at få hele Sønderborg-området med. Alt fra landmænd over sportsklubber og små butikker til områdets store industrivirksomheder arbejder aktivt på at blive klimaneutrale.

Sønderborg får jævnligt besøg af udenlandske byer, der vil se, hvordan byen er lykkedes med at få succes med klimaindsatsen. For mange er den største aha-oplevelse, ifølge Rathje, at det handler meget lidt om teknik, men en hel masse om at engagere borgerne og virksomhederne.

Læren er, at man skal bryde den samlede klimaindsats ned i mindre dele, og tydeligt demonstrere overfor folk, hvilken værdi deres deltagelse skaber, forklarer han.
”På den måde bliver den abstrakte kamp mod huller i ozonlaget og smeltende poler til noget håndgribeligt, som man kan forholde sig til. Her har byen sin styrke, fordi den har direkte kontakt til alle dele af  lokalsamfundet,” fortæller Rathje.

På amerikansk
Efter COP21 underskrev 621 byer med en samlet befolkning på 486 millioner en aftale, hvor de forpligter sig til at reducere deres CO2-udslip markant. Aftalen blev indgået i en klimakoalition af byer kaldet Compact of Mayors, som også Sønderborg er en del af.

Den fungerer som en fælles platform for byernes klimakamp. Her samler man viden og skaber konkrete initiativer i verdens byer, som i dag står for 70 % af den samlede udledning af klimagasser.
En af drivkræfterne bag Compact of Mayors er den tidligere borgmester i New York og nuværende rådgiver i FN, Michael Bloomberg. Han har på slagkraftigt amerikansk formuleret, hvad det er, byerne kan: ”Cities Act, while Nations talk.”

Læs mere om ProjectZero her:
www.projectzero.dk