Annonce
Annonce

Hvad betyder det egentlig, når I siger, I vil være digitale?

På tværs af brancher opruster man for tiden til den digitale revolution. Ifølge stjerneiværksætteren Mads Faurholt-Jørgensen investerer alt for mange dog løs uden at stille sig selv de rigtige spørgsmål.

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

”En mand, der sælger mælk fra dør til dør, kalder man en mælkemand. Åbner han en butik med mælkeudsalg, vil man nok stadig kalde ham mælkemand. Begynder han derimod at sælge mælk via nettet, vil alle pludselig kalde ham internet-entreprenør.”

Mads Faurholt-Jørgensen holder en sjælden kunstpause i telefonen, så kun trafikken og decemberblæsten i London høres. Man fornemmer, at den 32-årige partner og direktør i Nova Founders Capital ryster let på hovedet af paradokset, han lige har ridset op.

»Der hersker en følelse af, at den digitale verden er noget helt andet end alt, hvad vi før har set. Men det er at overvurdere den. Folk er bange, fordi det er nyt. Der er så meget snak og hype om disruption, men dybest set er digitaliseringen bare endnu en teknologisk udvikling, som da elektriciteten eller telefonen kom. Digitalisering er ikke målet i sig selv, men det er sådan, mange behandler den.« Faurholt-Jørgensen taler den 28. februar om netop digitalisering på et event hos Berlingske i København. Her vil mange af hans tilhørere være fra virksomheder, der er etableret og udviklet i en analog verden, og som søger at knække koden til den digitale. Det er ikke alle, det lykkes for.

»Mange prøver desperat at indhente de sidste års udvikling. Flere virksomheder kaster millioner af kroner efter den ene corporation innovation hub efter den anden for at komme tæt på innovation. Men hvad får de egentlig ud af det? Hvad betyder det egentlig for forretningen, når de siger, de vil digitalisere den?« Man fornemmer, han slår ud med ­armene.

Vejen frem
Faurholt-Jørgensen har allerede været med til at starte mere end 30 internetvirksomheder. Med investeringsselskabet Nova Founders Capital, der for nylig rejste endnu 300 mio. kroner i kapital, søger han at revolutionere hele den globale, finansielle sektor via en stribe nye selskaber inden for bank- og forsikringsverdenen.

Men selvom samtlige af disse selskaber er digitale, ved mange af de tilknyttede bestyrelsesmedlemmer, ifølge Faurholt-Jørgensen, meget lidt om teknologi. Det er ikke tilfældigt.
»Man skal først og fremmest have styr på det fundamentale, også i den digitale verden. Du skal have en strategi, og du skal holde fokus. Det lyder jo enkelt, men mange virksomheder glemmer at spørge sig selv, hvad de grundlæggende vil med det digitale. Skal det være en ny markedsføringskanal? En ny distributionskanal eller et helt nyt forretningsområde?«

Faurholt-Jørgensen mener, at mange virksomheder overser, at de møder en ­væsentligt anderledes spilleplade, når de går online. Som eksempel peger han på detailbranchen, der på nettet er oppe mod helt andre krav til blandt andet distribution, udvalg og positionering. Her må man tænke og drive forretning helt anderledes.

»Derfor skal man gøre sig helt klart, hvad det digitale kan bidrage med. Måske skal man ikke lave et online supermarked, selv om man er et supermarked. Der er også et element af spilteori her, for ødelægger man i virkeligheden sine egne fordele ved at satse online? Det er ikke længere den samme konkurrencefordel at have en masse fysiske filialer, i det øjeblik ens forretning er digitaliseret.«

»Der er ikke noget, der som udgangspunkt er rigtigt eller forkert i den her diskussion. Men det er essentielt, at man tænker det hele igennem og vælger det, der er rigtigt for ens forretning. For nogen vil det rigtige svar være at vente 20 år med at digitalisere – eller slet ikke at hoppe med på digitaliseringsbølgen.«

Krigstid
Mens han taler sig varm, er Faurholt-Jørgensen på vej hjem fra hospitalet som nybagt far. Han er dog for længst gået i gang med arbejdet igen. Hans typiske arbejdsdag starter kl. 6:00 og slutter efter midnat. Det er sådan nogen som ham, klassiske virksomheder i dag er oppe imod, pointerer han.

For mange virksomheder vil det kræve en større omstilling, før de er konkurrencedygtige på digitale markeder befolket med sultne mennesker, der som ham knokler 24/7, mener Faurholt-Jørgensen.
»Ledelsesstilen i de fleste organisationer er indrettet til fredstid. Her skal skibet bare holde kursen, og alle kan være med til at tage beslutninger. Det nytter bare ikke, hvis du vil have succes på et nyt forretningsområde med konkurrenter, der er mere agile end dig.«

»For at klare dig i krigstid, skal du have en ledelseskultur, hvor du kan tage hurtige beslutninger. Det er klart, at en mere dikterende ledelse sjældent giver glade medarbejdere, men det kan være prisen. Her vil mange nok stå over for the hard thing about hard things.«

Samtidig må man ifølge Faurholt-Jørgensen gøre op med sig selv, om man har medarbejderne med de rigtige kompetencer. En klassisk stjerne-CFO eller business developer er ikke nødvendigvis gode til at starte noget nyt op. Desuden skal man sikre sig opbakning i baglandet, også på den lange bane.

»Man må spørge sig selv, om man er villig til at tage fem år med mindre vækst, mens man bygger op. Er man klar til at ofre en god overskudsgrad i en årrække? Har man styr på finansieringsstrategien? Det er man nødt til at forholde sig til, så man to år ude i fremtiden ikke er tvunget til at lukke sine tiltag ned igen.«

Igennem larmen
Selvom han er på vej gennem aftenmørket i London, kunne Faurholt-Jørgensen ligeså vel have været igennem på telefon fra USA eller Asien. Siden han forlod CBS (Handelshøjskolen i København) med en BA, har han gennemlevet det, man – med en fed underdrivelse – må kalde en international kometkarriere. Han har været en af McKinseys yngste associates nogensinde, han har stået i spidsen for 3.500 mennesker i Groupon, verdens dengang hurtigst voksende virksomhed, og han har været Global Partner i Rocket Internet. For nu at nøjes med tre højdepunkter.

Hvis danske virksomheder skal lære noget af hans globale erfaringer med digital innovation, er det ifølge Faurholt-Jørgensen selv, at man ikke skal fokusere for ensidigt på digital innovation.
»Størstedelen af al innovation skabes on the shoulder of giants. Uber var for eksempel ikke de første med deres forretningskoncept, de var bare de første til at udbrede det og gøre det stort nok. Det handler ikke altid om at komme først med en ny idé men om at eksekvere den rigtigt.«

Faurholt-Jørgensen råder også virksomheder til at omfavne de mange små teknologiselskaber, der for tiden myldrer frem. I stedet for at bygge alting selv bør man indgå partnerskaber. Og så skal man altid innovere med udgangspunkt i sin forretning.

»Man er nødt til at skrælle igennem al larmen. Det kan godt være, der er meget snak om selvkørende biler for tiden, men med mindre de får direkte indflydelse på din forretning inden for den nærmeste fremtid, så lad det ligge. Det rigtige spørgsmål at stille sig selv er: hvor mange mennesker får behov for den her løsning? Vælger man så at gå efter den, skal man gøre det 100 %. Ellers skal man lade være.«