Annonce
Annonce

Hjælp til mindre virksomheder, der skal have styr på EU-persondataforordningen

billede

Mange mindre virksomheder står på bar bund, når det gælder den nye persondataforordning – men faktisk er en stor del af de nye regler allerede en del af dansk lov. Visma og ADVODAN Glostrup har derfor indgået et samarbejde, der skal hjælpe mindre virksomheder med at få styr på deres politikker for håndtering af persondata - for både medarbejdere og kunder.

Flere og flere virksomheder efterspørger rådgivning om den nye persondataforordning. Især i de mindre virksomheder hersker der stor usikkerhed omkring behandlingen af persondata - på trods af, at Danmark har haft en persondatalovgivning i snart mange år. Det mærker man også hos Visma, der er en af Nordens førende virksomheder inden for outsourcing af økonomi- og lønfunktionen.
Som følge af den stigende efterspørgsel har Visma derfor indgået et samarbejde med ADVODAN Glostrup for at hjælpe mindre virksomheder med at få styr på deres persondatapolitikker, så de er opdaterede på både nuværende og kommende lovgivning.

Læs mere om den danske persondatalov og de nye EU-regler her

Pligt til at beskytte personoplysninger
Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for advokatkæden ADVODAN, har 75% af SMV’erne ikke kendskab til de nye EU-krav. Ifølge erhvervsadvokat Karina Lind Bertelsen fra ADVODAN Glostrup, skyldes det typisk manglende opmærksomhed omkring de nye regler – særligt hos de mindre virksomheder.
”Som virksomhed og arbejdsgiver – uanset størrelse - har du altid pligt til at beskytte personoplysninger, der handler om dine kunder og dine medarbejdere,” fortæller Karina Lind Bertelsen.
Mange virksomheder er slet ikke opmærksomme på det nye regelsæt, og især mindre virksomheder har en opfattelse af, at det først er nødvendigt at sætte sig ind i reglerne, når de træder i kraft om 2 år.  Men størstedelen af reglerne i den nye persondataforordning gælder faktisk allerede i Danmark. Derfor er der faktisk rigtig mange virksomheder, som ikke overholder persondataloven i dag.
”Nogle af de væsentlige ændringer med forordningen er, at der bliver skærpet tilsyn med virksomhederne og større bøder for ikke at overholde reglerne,” siger Karina Lind Bertelsen og tilføjer:
”Datatilsynet kom allerede i januar 2015 med 12 minimumskrav til datasikkerheden i en virksomhed i forbindelse med personaleadministration – og de er altså del af den gældende danske lovgivning.

Få gode råd til, hvordan du gør virksomheden klar til de nye EU-regler her

Persondata er overalt
Det er virksomhedens ansvar at holde styr på, hvilke personoplysninger de ligger inde med, og hvordan disse sikres og anvendes. Karina Lind Bertelsen oplever dog ofte, at mindre virksomheder ikke er bevidste om, at de på daglig basis håndterer persondata omfattet af persondataloven.
”Mange har en opfattelse af, at kun følsomme oplysninger er omfattet af persondataloven, men det er ikke korrekt. Persondataloven omhandler alle former for personoplysninger, også ikke-følsomme oplysninger som navn, adresse, telefonnummer, kontonummer osv.”
For at få styr på persondatastrømmene i virksomheden anbefaler Karina Lind Bertelsen, at man kortlægger al den persondata, der strømmer ud og ind af virksomheden, herunder hvordan data opbevares, hvem der har adgang osv. Det kan være et stort arbejde, der involverer mange mennesker, og den erfarne persondataekspert anbefaler derfor, at man går i gang allerede nu.

Tilmeld dig til Visma og ADVODAN Glostrup og Taastrups gå-hjem-møder om persondataforordningen her

Få styr på IT og databehandlingsaftaler
Herudover anbefaler Karina Lind Bertelsen, at man som led i forberedelsen får fuldstændigt styr på virksomhedens IT-systemer og databehandlingsaftaler.
”I den nye forordning skal alle IT-systemer, hvori der indgår persondata, som standard sættes op til at give færrest mulige brugere adgang til data. De fleste mindre virksomheder bruger standardsystemer, der ikke er gearet til de kommende krav,” pointerer Karina Lind Bertelsen.
Det er dog ikke blot de interne systemer, der skal være styr på. Virksomheden skal også sørge for, at der er databehandlingsaftaler på plads med eksterne leverandører, som håndterer persondata. Som udbyder af HR- og lønsystemer tager Visma datasikkerhed meget alvorligt. Noget, som alle virksomheder, ifølge Senior Manager Lars Eberhardt fra Visma, bør have fokus på.
”Datasikkerhed er et helt fundamentalt element, der kan lægge en virksomhed ned, og kravet om databehandleraftaler gælder allerede i dag,” påpeger han. Rådet fra Lars Eberhardt og Karina Lind Bertelsen lyder derfor, at datasikkerhed bør prioriteres højt i alle virksomhedens led.
Gennemgå derfor alle jeres kontrakter og stil krav til leverandørerne om, at der indskrives tydelige procedurer for håndtering af persondata, som opfylder kravene i persondataloven, lyder et sidste råd fra Visma og ADVODAN Glostrup, der ser frem til at give virksomheder flere gode råd om, hvordan de håndterer den nye persondataforordning under de to gå-hjem-møder i efteråret.

Tilmeld dig Visma og ADVODAN Glostrup og Taastrups nyhedsbrev om persondata i EU og Danmark her