Annonce
Annonce

Hjælp de digitale borgere med at finde, hvad de søger

Skal de digitale borgere i stigende grad betjene dem selv, er det vigtigt, at de kan finde information, der kan hjælpe dem.

Philip Kobyluch Andersen, adm. direktør hos Cludo Fold sammen
Læs mere

For en enkelt gangs skyld har du brug for at finde information om en offentlig service. Du går derfor ind på din kommunes hjemmeside.

”Hmm, udbetaling af barselsdagpenge, mon det hører under borger eller erhverv?” tænker du og begynder at klikke dig ned gennem menupunkterne. Efter et stykke tids navigeren rundt, sidder du og bander over den kommunale hjemmeside. Menustrukturen er logisk opbygget, men alligevel er du faret vild i de mange kommunale sider og kan ikke få besvaret dit simple spørgsmål.

Du ringer i stedet til kommunen, hvor du risikerer at hænge i telefon-køen, fordi kommunen har reduceret telefonbemandingen i forventning om, at borgerne kan finde al nødvendig information på kommunens website.

Drukner i information
Philip Kobyluch Andersen, administrerende direktør hos Cludo har et unikt indblik i, hvordan borgere i Danmark anvender offentlige websites, da Cludo har leveret søgemaskineløsninger til omkring 30 procent af de danske kommuner og 3 af de fem danske regioner.

”I modsætning til eksempelvis Facebook og nyhedssites, som man anvender dagligt og hvor man kender strukturen, så går der flere år inden du eksempelvis skal forny dit pas ligesom det kun er en enkelt gang eller to, du skal finde ud af noget om daginstitutioner. Du ved ikke, hvor på hjemmesiden informationen kan findes” siger Philip, der understreger, at der ikke er noget galt med de kommunale websites opbygning; der er simpelthen blot for mange sider, hvilket gør det svært at finde information.

”Websites med mere end et par hundrede sider er svære at navigere rundt i,” forklarer han.

Da kommunerne satser på at lægge så meget information som muligt ud på deres website, så borgerne selv kan finde svar på deres spørgsmål, fører det selvfølgelig til, at antallet af websider vokser. Høstakken bliver større og informationen sværere at finde.

Svær mobil navigering
Løsningen er at have en god søgemulighed på kommunens hjemmeside, både til desktop og mobil. Ifølge brugerundersøgelser fra bl.a. Nielsen Group, så navigerer langt over halvdelen af alle brugere via søgefelt på hjemmesiden i stedet for at navigere via menustrukturen, som ofte kan virke uoverskuelige og besværlige at betjene. Den del vokser, efterhånden som flere tilgår websites fra deres mobile enheder.

”Mange af kommunerne kan se, at halvdelen af de besøgende kommer fra mobil. Det med at navigere gennem komplekse menuer på en mobil er fuldstændigt umuligt,” siger Philip Kobyluch Andersen.

Flere kommuner er da også begyndt at placere deres søgefelt meget centralt på kommunens startside, så søgemuligheden er nem at finde for brugerne.

Lær borgerne at kende
Udover at gøre det nemmere for borgerne at finde de oplysninger, de søger, så giver en intern søgemaskine også mulighed for at analysere, hvad borgerne reelt søger efter. Det kan eksempelvis være, at borgerne bruger søgeord som losseplads i stedet for det mere kommunalt-korrekte genbrugsstation. Ved hjælp af den interne søgemaskines analysefunktioner kan den slags søgeord identificeres og oprettes som synonymer, så søgninger på losseplads fremover giver resultater om kommunens genbrugsstation.  Ved at udvide søgemaskinens forståelse for forskellige borgeres sprogbrug, kan websitet give hjælp til alle kommunens borgere.

Analysefunktionen giver også mulighed for, at kommunen kan identificere mulige problemer og agere proaktivt. Det gjaldt eksempelvis en kommune, hvor man kunne se, at der var mange, der var begyndt at bruge søgeord som rotter og rottebekæmpelse.

”Kommunen besluttede at gøre mere ud af at promovere rottebekæmpelse, så de lavede et banner på forsiden: ”Har du problemer med rotter, så klik her”, der linkede til en formular, hvor der kunne indberettes rotteproblemer,” fortæller Philip Andersen.

Hjælp borgeren
En anden mulighed for at være proaktiv er, at henvise til den korrekte offentlige myndighed, hvis borgerne søger efter noget som ligger uden for kommunens ansvarsområde.

Det gælder eksemplet med udbetaling af barselsdagpenge i starten af denne artikel. Det er Udbetaling Danmark, der står for det og det er derfor ikke kommunens opgave. Imidlertid erfarede en række kommuner, at borgerne ofte søgte efter barselsdagpenge. Derfor præsenterer kommunernes søgemaskine nu borgeren med information om, at det er Udbetaling Danmark, der står for udbetaling, og giver desuden et link til mere information på borger.dk.

Det sparer kommunen en opringning fra en frustreret borger, og samtidig oplever borgeren en god service fra kommunen. En dårlig oplevelse for begge parter er vendt til en win-win-situation.

Læs mere her: www.cludo.com