SPONSERET INDHOLD

Her har mennesket siddet fast i 150 år

Den teknologiske udvikling stormer derudaf i alle dele af samfundet, men når det kommer til vores toiletvaner er udviklingen næsten gået i stå.

I slutningen af 1850’erne kom det første papir-produkt udviklet specifikt til brug efter toiletbesøg på markedet i USA. Siden har vi i den vestlige verden debatteret, hvilken vej papirrullen skulle vende og diskuteret om papiret skal foldes eller krølle.

Men selv om den teknologiske udvikling stormer afsted i stort set alle andre dele af dagligdagslivet, så har vi har aldrig for alvor stillet spørgsmålstegn ved, om papir nu også er den optimale måde at rengøre os på efter toiletbesøg.

Langsom udvikling
Store dele af verden opfatter ellers toiletpapir som både sært og uhygiejnisk og teknologien har for længst leveret løsninger, der uden toiletpapir sikrer både velvære, hygiejne og komfort. For eksempel med de såkaldte AquaClean-toiletter, der vasker med vand efter toiletbesøg –  se et udvalg af de højteknologiske toilet-løsninger på det danske marked her.

Men først nu, efter mere en 150 år med kradsende papir, er danskerne begyndt at få øjnene op for, at der findes andre muligheder end den klassiske toiletrulle.

”Vi mennesker bruger tit lang tid på at tage en ny teknologi til os,” lyder forklaringen fra Louise Karlskov Skyggebjerg, museumsinspektør ved Danmarks Tekniske Museum og ekspert i innovation i et historisk perspektiv.

Tabu-ramte vanedyr
Hun peger på, at mennesket i høj grad er et vanedyr, når det kommer til at tage imod ny teknologi.

”Tag de første biler for eksempel. De lignede jo fuldstændigt hestevogne, og det tog lang tid, før det ændrede sig. Sådan er der mange eksempler på ny teknologi med åbentlyse fordele, som først er brudt folkeligt igennem mange år efter, de er introduceret første gang,” siger hun.

Når vi så tilmed taler om udviklingen på toilettet, skal de indgroede vaner kombineres med de tabuer, der nu engang er knyttet til vores afføring og håndteringen af den.

”Med hensyn til toiletter, så synes vi, at vores måde at gøre det på, er den rigtige, og så griner vi lidt af det, der er nyt for os, men som måske er udbredt andre steder,” siger Louise Karlskov Skyggebjerg.

Verden ændrer sig
Med hensyn til douchetoiletterne er der netop tale om en teknologi som i mange år har været udbredt i blandt andet Schweiz, Korea og Japan, mens de først de seneste år for alvor er blevet en del af sortimentet hos danske toiletleverandører.

Efterhånden som flere og flere danskere har stiftet erfaring med den anderledes toilet-oplevelse, er der dog opstået et marked, og ifølge Louise Karlskov Skyggebjerg er det netop den vigtigste forudsætning for reel teknologisk udvikling.

”Mennesker er uden tvivl foranderlige, men udviklingen sker sjældent i store hop. De sker som regel ved, at der hele tiden bygges nye lag på den kendte teknologi, samtidigt med at der bliver opbygget en efterspørgsel, siger hun og fortsætter:

”Kulturen påvirker den teknologiske udvikling, men teknologi påvirker også kulturen, og nye generationer stiller helt naturligt nye krav til de ting, de omgiver sig med. Selv om det ikke kommer til at foregå i et stort spring, så er det uden tvivl muligt, at udviklingen kommer til at tage fart i løbet af de kommende år,” siger Louise Karlskov Skyggebjerg.

Læs mere om udviklingen af fremtidens toiletter hos Geberit Aquaclean

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.